Tribut metropolità, centres educatius i més a l'audiència pública del ple

Diferents intervencions han fet que la sessió participativa durés una hora i mitja

L'audiència pública del ple municipal del mes de desembre a Sant Cugat del Vallès ha començat aquest dilluns, dia 16, d'una manera ben curiosa. I és Mari Àngels Quadras ha fet un sorteig entre polítics i públic repartint com a premis un oli casolà, dues entrades de teatre, un sopar a casa seva, la prohibició de protestar al ple, i l'obligació dels polítics de "portar-se bé".

Feta aquesta intervenció, el Tribut Metropolità, l'escola La Mirada i l'Escola Catalunya han centrat el debat, entre altres qüestions plantejades pels assistents.

En representació de l'Escola Catalunya ha parlat el senyor Martínez, qui ha expressat el malestar de pares i mares del centre educatiu per com s'ha plantejat el model d'escola institut que es farà al centre, remarcant que "no ens sentim representats ni per la direcció de l'escola ni per l'AFA". Així, ha lamentat que no se'ls hagi informat sobre el tema, i ha lamentat que perdin el dret d'adscripció als instituts que fins ara els tocaven. "S'hauria d'haver parlat amb les famílies, i no imposar un model", ha dit.

Intervenció per l'Escola Catalunya a l'audiència pública del ple municipal del mes de desembre a Sant Cugat. FOTO: Yves Dimant

Intervenció per l'Escola Catalunya a l'audiència pública del ple municipal del mes de desembre a Sant Cugat. FOTO: Yves Dimant

La resposta li ha donat la regidora d'Ensenyament, Pilar Gorina, subratllat que el curs vinent hi haurà 26 instituts escola a Catalunya, definint-ho "d'experiència enriquidora", i subratllant que el procediment s'ha fet de la manera adequada. "El Departament parla i planifica amb l'Ajuntament, es busquen solucions, i la millor solució és aquesta", ha detallat, apuntant que el Consell Escolar es va mostrar favorable. Així, ha apuntat que s'estan estudiant solucions per a casos concrets, pel que fa a l'adscripció, i ha demanat "paciència".

Representant de Fridays for future també han intervingut durant la sessió. Ho han fet per subratllar la importància de la declaració d'emergència climàtica a la ciutat feta durant el ple, però assenyalant que "arriba tard i sense mesures concretes i immediates". "No tolerarem que la declaració siguin paraules buides. Demanen mesures transgressores i valentes. Volem acció climàtica ja. Volem un futur", han insistit.

Una intervenció que ha rebut la resposta de la Comissionada per l'Emergència Climàtica, Alba Gordó, que ha destacat la importància de la declaració "per arribar el més enllà possible perquè tothom sigui conscient de l'emergència i la problemàtica en què ens trobem", i ha subratllat que s'està treballant en el pla d'emergència climàtica "per saber on estem".

En nom de l'AFA La Mirada ha intervingut Gabriel Juvé, qui novament ha mostrat el malestar de les famílies del centre educatiu per "un projecte incomplet, i cap compromís", pel que fa a l'edifici provisional del centre, així com l'edifici i ubicació del futur edifici definitiu. També Gorina ha donat resposta, dient que s'està treballant en el tema de l'emplaçament, i comprometent-se a reunir-se "les vegades que calgui" per informar les famílies de la situació.

El Tribut Metropolità a l'audiència pública del ple municipal del mes de desembre a Sant Cugat. FOTO: Yves Dimant

El Tribut Metropolità a l'audiència pública del ple municipal del mes de desembre a Sant Cugat. FOTO: Yves Dimant

Tribut Metropolità

El Tribut Metropolità també ha tornat a estar present durant la sessió. En nom de la Plataforma contra el Tribut, Mireia Sanjuan ha demanat als diferents representants polítics el seu posicionament davant aquest tribut.

Per part de Ciutadans, Aldo Ciprian ha recordat que "mai vam estar a favor, perquè sabíem que darrere hi havia un cost", anunciant que presentaran a l'AMB una proposta de resolució per demanar "l'inici dels expedients administratius pels quals es paralitzi el cobrament i es revisi el càlcul". Igualment, ha apuntat que s'instarà a una auditoria de les infraestructures, que es racionalitzi el cost de personal i burocràtic, i que proposen a l'ajuntament que "absorbeixi aquest impost vistes les irregularitats que s'han fet".

Per part de Junts per Sant Cugat, Carles Brugarolas, ha subratllat que "quan es va plantejar el tema, de seguida van sorgir dubtes per no ser equitatiu", ha dit, partint "de la reivindicació que sempre havíem defensat, la tarifa plana, però no necessàriament havia de ser finançada pel tribut". "No hem dit mai que no s'hagi de pagar, ha de ser equitatiu dins i fora del municipi", apuntant al contenciós administratiu que l'anterior govern va presentar al respecte, defensant que "és l'Ajuntament qui ha de defensar els interessos de la ciutadania impedint que cadascú de nosaltres s'hagi de buscar les garrofes".

Per la seva banda, Pere Soler ha defensat la posició del Govern de la ciutat, lamentant, d'entrada que "no hagin contactat amb el regidor per intentar clarificar el tribut", i posant-se a la seva disposició. Dit això, Soler ha defensat que "el govern està amb la ciutadania, malgrat que pensin i tinguin motiu per estar enutjats", apuntant que "intentem explicar un tribut que ni gestiona, ni cobra, ni recapta l'Ajuntament".
"Treballem per fer mesures concretes per millorar les ordenances fiscals", ha afirmat, emplaçant els assistents a parlar-ne a través dels col·lectius o convocant una audiència pública específica sobre el tema.

El Tribut Metropolità a l'audiència pública del ple municipal del mes de desembre a Sant Cugat. FOTO: Yves Dimant

El Tribut Metropolità a l'audiència pública del ple municipal del mes de desembre a Sant Cugat. FOTO: Yves Dimant

A més, la Plataforma s'ha tornat a manifestar coincidint amb el ple, a les 15.30 hores, a les portes de l'Ajuntament de la ciutat.

Manifestació a les portes de l'Ajuntament contra el Tribut. FOTO: Yves Dimant

Manifestació a les portes de l'Ajuntament contra el Tribut. FOTO: Yves Dimant

Més intervencions

Yolanda Rodríguez, la santcugatenca que fa mesos que protesta pel dret a l'habitatge, ha intervingut en el ple aquest cop per demanar que l'Ajuntament prengui accions contra el treballador de l'Ajuntament que la va denunciar per agressió, després que, com afirma, el jutge l'hagi absolt. Així, ha demanat "per què l'Ajuntament li ha posat un advocat i procurador per representar-lo davant d'una persona que no té res". La tinta d'alcaldia Núria Gibert li ha respost al respecte que mirarà "en quin supòsit és possible que se li hagi pagat advocat i procurador".

Finalment, els tres col·lectius que van interrompre la presentació de la nova temporada al Teatre-Auditori de Sant Cugat ara fa deu dies per denunciar assetjament laboral s'han personat al ple per reiterar la seva protesta, demanant explicacions a l'equip de Govern actual i anterior. Pel que fa a l'anterior, han demanat si "s'estava al corrent del cas" i si "haurien actuat sobre les persones afectades i no contra el responsable", i a l'actual, si "s'estan revisant els protocols per evitar-ho" afegint la mirada feminista contra aquests casos.

Protesta pel cas del Teatre-Auditori a l'audiència pública del ple municipal del mes de desembre a Sant Cugat. FOTO: Yves Dimant

Protesta pel cas del Teatre-Auditori a l'audiència pública del ple municipal del mes de desembre a Sant Cugat. FOTO: Yves Dimant

Carmela Fortuny, com a exalcaldessa i exregidora de Cultura de la ciutat, ha explicat que n'estava al cas, i que "es van aplicar els mecanismes adients" atenent la persona en el seu moment. Per part de l'actual equip de govern, Gibert ha dit que "l'oposició estava al cas de l'expedient però no tenia les eines", afegint que l'expedient, ja tancat, "conclou que hi havia una certa mala praxi, i ens preocupa, i hi estem treballant". "Ens prenem molt seriosament la qüestió d'assetjament laboral, i com a administració el que hem de fer és tenir protocols garantistes que no hi haurà aquest assetjament a la institució".

Més informació
 
Comentaris

Destaquem