El Ple Municipal de Sant Cugat del Vallès ha rebutjat la proposta de Junts per Sant Cugat per aturar la "imposició" del Tribut Metropolità. Un tribut que ja fa prop d'un mes que s'està cobrant als santcugatencs, i pel qual l'anterior Govern de PDeCAT-Demòcrates havia interposat un contenciós administratiu contra l'entitat supramunicipal, amb la voluntat d'aturar-lo, però que va tirar endavant després que el Govern actual arribés a un acord amb l'AMB i retirés aquest contenciós.
Una proposta que ha comptat amb l'oposició de l'equip de govern i l'abstenció de Ciutadans després d'un intens debat a la Sala de Plens.
Aldo Ciprian, en nom de Ciutadans, ha remarcat que "el que s'hauria de pagar ja se sabia el 2011", i que ja en aquell moment, Ciutadans es va oposar a la mesura. Igualment, Ciprian ha recordat que "el govern de l'AMB està en mans de 4 partits", reclamant a Carles Brugarolas (qui ha defensat la moció per part de Junts), que ho aturin des d'aquesta institució.
Per part de l'equip de govern, Pere Soler ha remarcat que el tribut "no depèn de l'Ajuntament de Sant Cugat", donant explicacions tot fent un repàs als antecedents de la mesura, destacant que "l'aplicació del tribut es va aprovar per unanimitat amb l'únic vot en contra del PP", recordant que Cs i Junts hi van votar a favor l'any 2018. De la mateixa manera, Soler ha fet un repàs de tot allò que finança l'AMB a la ciutat, subratllant que "en els darrers anys s'ha deixat gairebé 50 milions d'euros a la nostra ciutat".
En el torn de rèplica, Brugarolas ha insistit a demanar a l'equip de govern si "el tribut està ben fet o no", posant l'èmfasi en la "desigualtat que genera" el seu càlcul, i subratllant, respectes el comentari de Soler respecte dels 50 milions d'euros invertits per l'AMB al municipi, que "ja aportem 9 milions a l'any a l'AMB, així que deixi d'inventar-se que ens ha regalat 50 milions d'euros, perquè no és veritat".
Una idea que també ha subratllat Ciprian.
La moció presentada per Junts per Sant Cugat proposava mantenir i impulsar l'única mesura que faria possible la no imposició del TM a Sant Cugat, "instar el jutge a suspendre i eventualment anul·lar la seva imposició a través del mencionat recurs contenciós administratiu". També proposava, en cas de no ser anul·lat, "facilitar urgentment als contribuents afectats un mecanisme d'informació i un model tipus de recurs que els permeti defensar-se d'aquesta arbitrarietat al menor cost possible", i activar "urgentment la millora dels instruments de suport a persones i famílies en dificultats per fer front a les despeses relacionades amb l'habitatge que a instàncies de l'anterior govern municipal compta amb dotació pressupostària".
Igualment, demanaven "activar urgentment el pla de mesures d'impuls i compensació al petit comerç urbà, orientades a reduir l'impacte del Tribut M en aquest sector econòmic tan important i tan afectat per la conjuntura", i instar "urgentment els serveis jurídics de l'AMB a redactar una nota que informi sobre en quins casos la quota del TM pot ser repercutible en els contractes de lloguer i que aporti per tant elements objectius de criteri, eviti conflictes innecessaris i costos de litigiositat, també per a la societat pública Promusa".
De la mateixa manera, proposaven "negociar urgentment amb l'AMB, en aquest cas sí, el pla metropolità de millora del transport públic", entre altres aspectes.