Valldoreix ha reivindicat el paper de la dona i ha fet bandera de la igualtat, en el marc del Dia de la Dona, que se celebra cada 8 de març. És per això que Valldoreix ha clamat per la necessitat de comptar "amb una societat més lliure i igualitària", el dissabte 8 de març.
En la lectura del manifest, una declaració original de la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona, s'ha reivindicat el feminisme: "Ens apleguem per reivindicar, més que mai, la força del moviment feminista com a motor de canvi i de transformació social. El feminisme com a moviment de totes des de la seva diversitat, ha estat un far d'esperança, creant espais de reflexió i d'acció als nostres pobles i ciutats en què cada vegada més persones, es reconeixen com a part d'un gran moviment que lluita per la construcció de societats més justes, equitatives i inclusives".
Combatre barreres i superar reptes
Amb la lectura s'ha volgut celebrar els avenços, però també s'ha deixat constància que encara hi ha reptes als quals s'han de plantar cara: "Encara són molts els reptes globals que hem d'afrontar, com també ho són la bretxa salarial, la precarietat i la feminització de la pobresa, la falta de corresponsabilitat real dels homes en les tasques reproductives i de les cures, la baixa representació de les dones en els consells d'administració, la doble discriminació de les dones racialitzades o les violències masclistes".
D'altra banda, s'ha tret pit del rol de les dones en espais de poder: "L'augment de dones que ocupen llocs de lideratge a les institucions, empreses i organitzacions, així com l'aprovació de lleis per a l'equiparació salarial, són signes que aquesta força transformadora continua trencant sostres de vidre i erradicant terres enganxosos". No obstant això, han volgut recordar que encara s'ha de combatre el masclisme: "No podem ignorar que han sorgit posicions extremistes i reaccionàries que, des de l'antifeminisme, volen desmantellar les conquestes que tant ens han costat. El neomasclisme, un masclisme que s'alia amb la dreta feixista i ultraconservadora i que es disfressa de noves estratègies que se serveixen de les xarxes socials per generar odi i divisió, constitueix una amenaça creixent per als drets de les dones i la nostra llibertat".
Propostes feministes i transformadores
És per tot això que Valldoreix s'ha compromès a treballar per assolir l'equitat de gènere: "Sabem que les nostres comunitats són els espais de transformació més propers i des d'on podem construir estratègies creatives, eficients i socials per fer front a aquesta contraofensiva reaccionària. Continuem avançant en el camí de la igualtat, amb el compromís ferm de crear marcs institucionals, socials i polítics feministes arreu del territori que protegeixin els drets de totes les dones i les nenes".
Finalment, Valldoreix ha fet un clam per unir esforços que remin a favor de la igualtat: "És fonamental teixir aliances entre els col·lectius feministes, de dones, ecologistes, antiracistes i altres organitzacions progressistes per reforçar el poder de les nostres lluites comunes. Aquestes aliances han d'anar acompanyades de propostes i polítiques públiques transformadores. Hem d'unir esforços en la nostra lluita, perquè la igualtat no és només un dret, també és una eina de canvi social per a tot el conjunt de la societat".
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, X, Instagram i TikTok.