Salut confirma 40 casos en un mes i mig de la malaltia Chikungunya

L'objectiu és reforçar la detecció precoç per si es produeix un contagi autòcton. La transmissió és produeix a través de les picades del mosquit tigre i del mosquit de la febre groga

15 homes i 25 dones entre sis mesos i 71 anys han estat afectats pel virus Chikungunya en l'últim mes i mig. Segons un informe de l'Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT), publicat el 22 de juliol, en total s'han confirmat 40 casos. Aquesta malaltia tropical es transmet a través de les picades del mosquit tigre i del mosquit de la febre groga.

L'informe diu que tots els casos detectats tenen antecedent d'haver estat al Carib (República Dominicana (85,4%), Haití, Guadalupe, Martinica i Dominica) amb l’excepció d'un cas que va viatjar a l’Àfrica (Angola), i d’haver estat picats per mosquits durant la seva estada. Dels 40, 12 s’han recuperat de forma retrospectiva.

La transmissió
Si el mosquit tigre pica a una persona afectada per la malaltia del chikungunya, obté el virus i pot propagar la malaltia a cada picada que faci. Per evitar l'extensió al territori català, la Generalitat ha llençat una alerta epidemiològica. En època estival, és probable que els casos augmentin i des de L’ASPCAT informa del risc de contagi a persones que viatgin a zones epidèmiques del virus. Des de finals de maig, s’ha doblat el nombre de casos a República Dominicana, Martinica, Guadalupe, Haiti, St Martin i Sant Barthelemy. Altres zones de risc inclouen diversos països del Carib i algunes zones de Sud Amèrica, països del sud-est asiàtic i de l’Àfrica equatorial.

Símptomes de la malaltia
El virus Chikungunya (CHK) té un origen africà; provoca febre i dolors articulars intensos (especialment als canells i turmells), que poden arribar a ser molt molestos. La simptomatologia pot durar vàries setmanes, tot i que l’artritis pot durar més temps. Rarament produeix la mort del pacient i les defuncions, quan es donen, afecten majoritàriament gent gran amb malalties de base. La transmissió directa entre persones no està demostrada.

Mesures de prevenció per a les picades
Eliminar els llocs on aquests insectes es reprodueixen: dipòsits d’aigua (naturals i artificials), aplicar repel·lents en la pell i utilitzar peces de roba de colors clars, que cobreixin la major part de la superfície del cos. L’ASPCAT manté els controls d’alerta i vigilància de la possible importació de més casos.

Campanya santcugatenca contra el Mosquit Tigre
Des de l'Ajuntament de Sant Cugat, com cada any, desplega una estratègia integrada de lluita contra el mosquit tigre, amb l’objectiu de reduir la seva presència. Entre les mesures destaquen un major control del mosquit, donar més informació i educació ciutadana i la reducció de punts de cria amb la retirada de focus potencials i els tractaments larvicides. El regidor de polítiques ambientals, Joan Puigdomènech, recorda que l’activitat del mosquit “comença quan la temperatura nocturna supera els 12ºC”.

L’aplicació Tigatrapp permet tant a usuaris de telèfons mòbils com de tauletes, senyalar les zones de detecció de mosquits que es transmeten al Centre Superior d’Investigacions Científiques (CSIC). L’aplicació registra la posició i permet fer un mapa de presència del mosquit per elaborar un estudi acurat de la seva dispersió. Sigui com sigui, pel que fa a la seva expansió aquest any i els pròxims, el responsable local de polítiques ambientals defensa que Sant Cugat “no abaixarà la guàrdia” en la destrucció del molest mosquit.

 
Comentaris

Destaquem