Quan parlem de traumatismes dentals ens referim des de fractures de l’esmalt o dentina, fins a desplaçaments de les dents, sortida completa de tota la dent (avulsió), fractures de les arrels o dels ossos, i són més freqüents del que ens imaginem.
La importància de tractar de pressa els traumatismes
Un 25% dels infants en edat escolar tindran un traumatisme dental, per tant, és molt important tractar-los com més aviat millor.
Qualsevol traumatisme dental necessita valoració per part d’un/a odontòleg/a.
En el cas d’una avulsió en dentició permanent (sortida complerta de tota la dent) és crucial el temps que ha estat fora de la boca (inferior a 60 minuts) i si s’ha conservat en medi humit per determinar el pronòstic a llarg termini.
Com tractar un traumatisme dental?
Les indicacions bàsiques serien:
- Buscar la dent i netejar-la amb llet/sèrum fisiològic/aigua manipulant-la per la corona, no per l’arrel, per evitar més contaminació. Si us atreviu, podeu reimplantar la dent!
- Posar la dent en un medi humit: Si no tenim, per exemple, llet o sèrum fisiològic, s’ha de posar a dins la boca del nen/a.
- Anar a una clínica dental per reimplantar la dent i fixar-la a les dents veïnes.
- Dieta tova, raspallat suau i higienitzar la zona amb col·lutori i gel de Clorhexidina al 0’12% i 2% respectivament.
- Pauta d’antibiòtic i analgèsics.
- Preguntar sobre l’estat de la vacuna del Tètanus.
Visites periòdiques a l’odontòleg
En el cas de les dents en dentició temporal no es reimplanten mai, però això no exclou la visita a l’odontòleg/a. És molt important fer visites periòdiques a Saldaña I Fetscher, Plana de l’Hospital, 15, a tocar del Monestir.