Hospital General seguirà amb el sistema de prevenció de caiguda de cabell a la quimio

L'Institut Oncològic Rosell, de l'Hospital Universitari General de Catalunya, ha renovat el sistema de prevenció de caiguda de cabell durant el tractament de quimioteràpia

Una de les conseqüències més habituals en els tractaments de quimioteràpia per al càncer és la pèrdua de cabell. Això suposa un dany que, moltes vegades, va més enllà de l'estètic, ja que també ocasiona un dany psicològic en el pacient. Per aquest motiu, l'Institut Oncològic Dr. Rosell (IOR) de l'Hospital Universitari General de Catalunya (HUGC) va incorporar al seu moment una tecnologia basada en el refredament del cuir cabellut per prevenir aquesta caiguda i que ara ha renovat per oferir l'alternativa més avançada als pacients.

Un mètode pioner en la prevenció de la caiguda dels cabells amb els tractaments oncològics

El sistema de refredament del cuir cabellut de Paxman funciona sota el principi que la reducció de la temperatura o hipotèrmia suposa una disminució de l'aportació de flux sanguini a la zona del cap. De manera que les cèl·lules capil·lars pateixen una menor exposició als fàrmacs quimioteràpics i, per tant, presenten menys efectes adversos.

El sistema Paxman ha estat certificat per la FDA, agència del govern dels Estats Units i compta també amb l'acreditació de marcatge CE, obligatori per a la comercialització d'aquesta tecnologia a la Unió Europea.

Per a l'aplicació del tractament, el pacient simplement es col·loca un casquet de silicona, equipat amb sensors que controlen la temperatura i que alhora estan connectats a una unitat de refredament amb un líquid refrigerant que circula de forma homogènia i constant a - 4° C. Mitjançant aquest refredament abans, durant i després de l'administració dels citostàtics s'aconsegueixen els dos principis que permeten prevenir la caiguda dels cabells:

  • La reducció del metabolisme cel·lular fa que les cèl·lules del fol·licle pilós entrin en fase d'hibernació, de manera que pràcticament no necessiten aliment o oxigen, reduint així la impregnació de citostàtics que circulen per la sang.
     
  • El refredament produeix una vasoconstricció dels petits vasos arterials, reduint significativament el flux de sang que arriba als fol·licles pilosos i conseqüentment es minimitza l'arribada de substàncies tòxiques a les cèl·lules encarregades del creixement capil·lar.
     
  • El refredament actua reduint la taxa de divisió cel·lular del fol·licle pilós, cosa que fa que aquestes cèl·lules siguin menys susceptibles a ser atacades pels medicaments de quimioteràpia.

Per què és important aquest mètode de prevenció de caiguda de cabell?

  • Eficàcia davant la pèrdua del cabell: Aquest sistema de refredament del cuir cabellut ha estat provat amb èxit a diferents centres hospitalaris, aconseguint un 50% de possibilitats de mantenir almenys el 50% del cabell. Hi ha molts factors que poden influir en l'èxit del refredament del cuir cabellut. El factor més important sol ser el tipus de fàrmac. Amb els taxans, hi ha entre un 70 i un 80% de possibilitats de mantenir fins al 50% dels cabells. Tot i això, amb les antraciclines aquest èxit es redueix entre un 35 i un 40 % de possibilitats.
  • Mínimes molèsties per al pacient: El tractament totalment indolor, ja està disponible a l'IOR General de Catalunya. Els diferents equips d'infermeria han estat específicament formats i capacitats per a la col·locació correcta del dispositiu que simplement consisteix a posar al pacient un casquet de silicona 30 minuts abans d'iniciar la quimioteràpia i que es fixa mitjançant una coberta aïllant de neoprè. El sistema és còmode per al pacient, ja que permet en tot moment la seva mobilitat.
  • Un estímul positiu per al pacient oncològic: Per al pacient, afrontar la malaltia amb l'estímul que podrà mantenir la seva pròpia imatge, patint el mínim dany estètic i evitant la caiguda del cabell, suposa un reforç indubtable de l'autoestima i un impuls psicològic molt positiu per superar el tractament oncològic i recuperar-se de la malaltia.
 
Comentaris

Destaquem