Leire Nalda, membre de la LAB, ha començat la xerrada explicant la situació actual d’Euskal Herria desprès de la fi d’ETA. La ponent ha explicat que ha estat una decisió estratègica que portaven valorant des de fa dos anys, i una decisió seva, no pas per pressions del govern espanyol . “Al poble basc s’han creat molt moviments populars, és un poble que està molt viu i estem en un moment on volem caminar”, ha afirmat Leire Nalda.
El sindicat Langile Abertzaleen Batzordeak és un sindicat de classe, nacionalista e independentista que compta amb un 17% d’afiliats. Més de la meitat dels afiliats als sindicats al País Basc ho són de sindicats nacionals (LAB i ELA). Leira Nalda: “El moviment sindicalista ara mateix és imprescindible, volem que el poble basc sigui capaç de decidir entre tots quina societat i model d’estat vol”.
Jordi Aldeguer, militant de COS, ha destacat que s'ha de seguir l’exemple d’Euskal Herria, però que queda molt per fer. “ Portem 20 anys de renuncies, ara sembla que comencen a posar els fonaments dels sindicats catalans”, sentència Jordi Aldeguer.
Actualment hi ha molt desconeixement entre els treballadors sobre els seus drets i deures. El militant de la COS creu que s’ha de tornar a la política del segle XIX, ja que s’ha d’explicar què fan els sindicats i per què son necessaris. També ha assenyalat que per ell l’esquerra independentista, desgraciadament, no ha arribat al lloc de treball i afegeix: “és necessari un sindicat revolucionari, assembleari, democràtic i nacional”.