140 dones ateses per violència masclista a Sant Cugat i 101 denúncies als Mossos

Els Mossos fan un seguiment a 125 santcugatenques que són víctimes de violència masclista

El Servei d'Informació i Atenció a la Dona de l'Ajuntament de Sant Cugat ha atès 140 santcugatenques per violència masclista durant els primers nou mesos del 2023. En el mateix període, els Centres d'Atenció Primària han atès 33 dones que havien estat víctimes de violència masclista i els Mossos han rebut 101 denúncies entre de l'1 de gener a l'1 de novembre. Són dades publicades coincidint amb el Dia internacional per l'eliminació de la violència (25 de novembre) envers les done i que posen de manifest que aquesta xacra és una realitat a Sant Cugat. 

"És un dia per reivindicar els drets de totes les dones a viure sense por", va proclamar la regidora de Drets Socials, Igualtat i Feminismes, Gemma Aristoy. El telèfon d'atenció a la víctima de violència masclista és el 900 900 120. Està actiu les 24 hores els 365 dies de l'any, és gratuït i confidencial.  

Un centenar de denúncies i seguiment a víctimes

Els Mossos d'Esquadra de Sant Cugat van rebre 101 denúncies per casos relacionats amb violència masclista durant els primers 10 mesos de l'any, dos menys que en el mateix període de l'any anterior. En el 60% dels casos, la persona denunciada és la parella o l'exparella de la víctima i en la majoria de casos es combinen agressions físiques amb psicològiques i amenaces i coaccions. A més, la comissaria va atendre 840 trucades de dones per casos de violència masclista.

Més info: Rodríguez (Mossos): "Les dones estan més informades i el resultat és que denuncien més"

A més, els Mossos fan un seguiment de prevenció a 125 santcugatenques per situacions de violència masclista, de les quals 82 tenen una ordre de protecció. Amb tot, el cap dels Mossos a Sant Cugat, Manel Rodríguez, va voler posar en valor la tasca del cos: "M’agrada trencar la visualització que es fa dels mossos en matèria masclista. No som només una institució on les dones poden posar una denúncia. Si una dona ve i no té una situació regular, li donem la mateixa informació i seguiment. o fem res. I si el risc és elevat, surt de comissaria amb una protecció policial".

140 dones ateses a l'Ajuntament

El Servei d'Informació i Atenció a la Dona de l'Ajuntament de Sant Cugat ha atès 140 santcugatenques per casos de violència masclista entre l'1 de gener i l'1 d'octubre. Són dues persones més que el 2022 i gairebé 40 més que el 2021 (quan encara hi havia restriccions per la pandèmia). "Que augmenti el nombre de víctimes o casos ens preocupa moltíssim. Reflecteix com d’arrelades estan totes les situacions de violència, conseqüència que la societat té normalitzada la violència. Però ens esperona perquè implica una detecció: la punta de l’iceberg ha d’anar desfent tot l’iceberg", va apuntar Gemma Aristoy. 

Quin és el perfil de la víctima?

62 de les 140 dones ateses pel SIAD patien una situació de violència per part de la parella actual, mentre que 30 eren per l'exparella. 23 de les 140 dones dones tenen fills. Pel que fa a l'edat, 63 dones ateses tenien entre 46 a 65 anys, mentre que 60 se situen a la franja de 30 a 45 anys. A més, hi ha 13 casos de 19 a 29 anys, 3 de 66 a 80 i 1 de 13 a 18. A més, 84 de les santcugatenques ateses eren de naiconalitat espanyola.

40 dones estaven en situació d'atur, mentre que 41 treballaven en jornada completa i 23 en jornada parcial. Pel que fa als estudis de les víctimes, n'hi ha 60 amb estudis universitaris, 51 amb secundaris i 24 amb primaris. 

Un cas de tràfic i explotació

Pel que fa al tipus de violència, la psicològica estava present en 103 casos, mentre que l'econòmica en un centenar. 73 dones també van relatar violència física. A més, també es van registrar agressions sexuals (18 dones), abusos sexuals (9) i asetjaments (4). Fins i tot el SIAD va atendre una dona per tràfic o explotació.

33 víctimes ateses al CAP

Els tres CAPs de Sant Cugat van atendre 33 dones per violència masclista entre l'1 de gener i l'1 d'octubre. És el doble que l'any anterior. Des dels centres sanitaris expliquen que el motiu és que durant la pandèmia, els esforços es van haver de focalitzar en fer front a la Covid-19. "Durant la pandèmia estàvem desbordats. Ara hem anat reprenent activitats que havíem deixat de fer", va explicar la directora del CAP Valldoreix, Montserrat Gavagnach, que assenyala que durant aquests anys potser s'han deixat de detectar una quinzena de casos anuals.

D’aquestes 33 dones ateses, la major part tenien una edat compresa entre els 25 i 44 anys (12 dones) i entre els 45 als 64 anys (12 dones); 5 dones eren majors de 64 anys i 4 menors de de 24 anys. Del total, 24 dones tenien fills.

Serveis d'atenció a la víctima

  • Si és una emergència: telèfon 112
  • Si no és una emergència:
    • Telèfon d'atenció a la víctima: 900 900 120 (24h, gratuït i confidencial).  
    • Mossos d’Esquadra de Sant Cugat al Grup d’Atenció a la Víctima: 935 83 50 00
    • SIAD (Servei d’Informació i Atenció a les Dones) i Serveis socials de l’Ajuntament de Sant Cugat: 935 657 000 / siad@santcugat.cat
    • Centre d’urgències d’atenció primària dels CAP, amb el metgede capçalera. 
    • Institut Català de les Dones 
    • WhatsApp de Mossos (no urgències): 601 001 122.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem