18.000 alumnes comencen el curs escolar a Sant Cugat

El curs comença després d'un estiu de millores i inversions a les escoles i amb La Mirada treballant a contrarellotge per preparar els nous mòduls, que van arribar amb retard

17.974 alumnes d'infantil, primària i secundària han començat el curs escolar aquest dilluns 9 de setembre a Sant Cugat. El primer dia de classes ha arrencat amb normalitat i amb els nervis, emocions i alegria pels retrobaments habituals. Les escoles públiques tornen a l'activitat després d'un estiu de millores importants a La Floresta i el Joan Maragall i amb l'impuls del pla de confort climàtic per preparar les aules i els patis davant la calor.

Però també amb un nou retard en la instal·lació dels dos nous mòduls de La Mirada, on la primera promoció que va entrar l'escola el 2016 acabarà enguany l'etapa de primària després de nou anys en barracons i sense veure ni la primera pedra de l'escola definitiva. 

Més info: Calendari escolar del curs 2024-2025 a Sant Cugat: festius i vacances

 Inici del curs 2024-25 a La Mirada FOTO: Mireia Comas

Sense telèfons mòbils

A més, enguany entra en vigor la prohibició total de telèfons mòbils a Primària. A Secundària els centres tenen autonomia per si s'utilitzen per fins acadèmics i només es podran fer servir si ho demanen els professors. Una normativa de la Generalitat que arriba després del moviment de famílies per sol·licitar la limitació i control dels telèfons entre els adolescents.

Més info: Educació prohibeix l'ús del mòbil a infantil i primària i el restringeix a secundària

"És un debat molt complex i és veritat que la majoria d'infants està fent un abús de les pantalles, però no hem de girar la cara a l'avenç de la tecnologia, ja que és una eina que pot ser molt beneficiosa. Hem d'educar en un ús responsable i hem de començar pels adults, que som el mirall dels infants", exposa la presidenta de la Coordinadora d'Afes de Sant Cugat, Carme Roca. Des de la Fapel, Josep-Manuel Prats veu amb bons ulls la normativa: "Aquests dispositius distreuen els alumnes, i la socialització real no es fa a través d'una pantalla, sinó cara a cara".

Més info: Famílies de Sant Cugat s'uneixen per frenar l'ús del mòbil entre infants i adolescents

Captura de Pantalla 2024 09 05 a les 10.38.16

L'escola pública, l'opció preferida

3.022 infants estaran en una classe d'I-3, I-4 o I-5 a Sant Cugat. L'escola pública és l'opció preferida per les famílies i acollirà 1.350 alumnes d'infantil, el que suposa el 45% del total. A continuació hi ha l'escola concertada (1.221 infants) i la privada (451). Tot i això, l'etapa d'infantil a la pública perd 109 alumnes respecte al curs passat, mentre que la concertada en guanya 37. 

A l'Educació Secundària Obligatòria (ESO), l'opció pública continua sent la més escollida per les famílies santcugatenques: els instituts tenen 2.255 dels 5.616 estudiants a la ciutat. La concertada en rep 2.004 i la privada creix fins als 1.457.

La situació canvia a l'escola bressol, on la limitació de places va provocar que 180 infants es quedessin sense plaça en un centre públic. Les escoles bressol municipals tenen 473 infants, mentre que a les privades n'hi ha 982. Cal recordar que des de fa dos cursos, no es paga quota d'escolarització a les llars d'infants públiques. 

Inici de curs 2024-2025 a La Mirada FOTO: Mireia Comas

Inici de curs 2024-2025 a La Mirada FOTO: Mireia Comas

Més info: Ardid: "La gent que ve a viure a Sant Cugat valora l'oferta de concertada i privada"

Així, aquesta és la distribució dels 17.974 alumnes que cursaran infantil, primària i secundària a Sant Cugat: 7.621 a l'escola pública, 6.059 a la concertada i 4.294 a la privada. "Tenim una ciutat singular, amb molta oferta pública, privada i concertada i crec que està molt equilibrada. La gent té l'oportunitat d'escollir on vol anar, cosa que en altres llocs no té", explica Carme Ardid, regidora d'Educació, que afegeix: "Segurament una de les coses que valora la gent que ve a viure a Sant Cugat és l'oferta de concertada i privada".

Captura de Pantalla 2024 09 05 a les 10.25.38

 

Escoles a punt

L’estiu ha sigut intens per les escoles públiques de Sant Cugat, amb moltes actuacions i obres. L’Ajuntament ha executat obres rellevants a l’Escola La Floresta i el Joan Maragall, amb un pressupost d’uns 500.000 euros. També s’ha impulsat el Pla de Confort Climàtic, amb la instal·lació de ventiladors, aires condicionats i tendals als patis per mitigar els efectes de la calor. Segons el Consistori, està tot a punt i el curs començarà amb normalitat i només quedarà un ventilador a l’Olivera.

D'altra banda, l'Ajuntament està treballant per recuperar les 30 places perdudes en la preinscripció a les escoles bressol municipal de la Mimosa i el Gargot, per uns requeriments de la Generalitat a les instal·lacions. Segons la regidora d'Educació, pràcticament s'han fet totes les actuacions necessàries i esperen poder ofertar les places en les pròximes setmanes. Si es fa abans de finals d'octubre, com és la voluntat, es farà seguint la llista actual de preinscripcions. 

Més info: Dues escoles bressol de Sant Cugat perden places vacants a requeriment de la Generalitat

La Mirada, nou retard

Inici de curs 2024-2025 a La Mirada FOTO: Mireia Comas

Inici de curs 2024-2025 a La Mirada FOTO: Mireia Comas

En canvi, La Mirada no comença el curs amb total normalitat. La Generalitat ha portat amb retard els dos nous mòduls prefabricats per ampliar l’escola i poder acollir els grups de 6è de Primària, que hauran de començar el curs en mòduls comuns. Un any més, l’escola començarà amb dificultats. Els dos nous mòduls van arribar el 5 de setembre i s'hauran de fer totes les instal·lacions durant uns dies.

A més, enguany és l’any en què els primers alumnes que va tenir la Mirada al curs 2016-2017 arriben al final de la seva  de primària, que hauran fet en barracons i sense veure ni la primera pedra de l’escola definitiva.

Més info: Prats (Fapel): "Defensem que l'escola concertada hauria de ser gratuïta"

Més info: Carme Roca: "El què s'explica a les aules no ho pot decidir un alcalde o una regidora"

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem