30 preguntes i respostes de què es pot fer en aquesta fase 2

En aquesta nova fase, es manté la mobilitat entre les regions de Barcelona i s'eliminen les franges horàries, exceptuant la de les persones grans

Sant Cugat avançarà a la fase 2 de la desescalada del confinament de la COVID-19, a partir del dilluns 8 de juny, després que el Ministre de Sanitat, Salvador Illa, anunciés l'avanç de fase de totes les regions que encara estaven en la fase 1.

Així doncs, en aquesta nova fase, augmenta el nombre de persones que es pot reunir, els locals de restauració podran obrir les portes i els centres comercials podran obrir per primera vegada. Amb tot, 30 preguntes i respostes per conèixer que és el que es pot fer en aquesta nova fase 2.

Mobilitat

1. Quan puc sortir a passejar?

S'eliminen les franges horàries per fer passejos i per sortir amb els nens. No obstant això, es manté la franja horària de les persones grans (de 10h a 12h i de 19h a 20h) i per tant, aquesta franja es dona prevalença a les persones grans.

2. He de seguir portant la mascareta?

Sí. Des del 21 de maig l'ús de la mascareta és obligatori als majors de 6 anys, sempre que s'entri a un espai tancat o no es pugui mantenir la distància de seguretat en un espai a l'aire obert.

3. Amb quantes persones puc passejar?

Es poden reunir fins a un grup de 15 persones, sempre que no convisquin conjuntament. Durant aquests contactes socials amb terceres persones, s'hauran de respectar les mesures de seguretat i higiene, com la distància mínima de seguretat de 2 metres, o establir mesures alternatives de protecció física, d'higiene de mans, etc.

4. I en el cas de l'esport?

En el cas de l'esport passa exactament el mateix. S'eliminen les franges horàries, no obstant això, entre les 10h i les 12h i les 19h i les 20h quedarà prohibit fer esport, ja que serà l'hora establerta per a les persones grans.

5. Quan puc sortir amb els infants? 

La sortida amb els infants fins a 13 anys es podrà fer en qualsevol moment del dia. Sempre hauran d'anar acompanyats d'un adult i podran reunir-se fins a grups de 15 persones. Els menors de 6 anys hauran de seguir portant mascareta.

6. Puc sortir del municipi?

Sí. Es pot sortir del municipi i anar a municipis que pertanyin dins de l'Àrea Metropolitana Nord, l'Àrea Metropolitana Sud i Barcelona Ciutat.

7. Quantes persones poden anar dins del vehicle privat?

En el cas de motocicletes i ciclomotors podran viatjar dues persones. En el dels vehicles de fins a 9 places, inclòs conductor, es poden ocupar totes les places si els ocupants resideixen al mateix domicili. En cas contrari, la limitació és de dues persones per fila si utilitzen mascareta i sempre respectant la màxima distància entre ells.

8. Què es pot fer en els altres municipis?

Es pot anar a visitar familiars o amics, es pot anar a fer esport o passejar, anar a comprar o a rebre un servei o anar a un establiment comercial, entre altres. Es pot fer el mateix que en el mateix municipi, sempre respectant les mesures establertes.

9. Quantes persones es poden reunir en un domicili privat?

Igual que en el cas dels passejos, es podran reunir fins a 15 persones, sempre que no convisquin en la mateixa llar. Durant aquests contactes socials amb terceres persones, s'hauran de respectar les mesures de seguretat i higiene, com la distància mínima de seguretat de 2 metres, o establir mesures alternatives de protecció física, d'higiene de mans, etc.

Comerç i serveis

10. Quins establiments poden obrir?

Els establiments comercials i de prestació de serveis fins ara oberts mantenen les seves condicions. La novetat és que els centres comercials podran obrir sempre que es prohibeixi la permanència en zones comunes (màxim 30% d'ocupació) o en àrees recreatives, limitant també l'aforament dels establiments al 40%. Si no es pot mantenir la distància de dos metres, només es permetrà un client per establiment.

11. Les persones grans tenen preferència?

Sí, els establiments han d'establir un horari d'atenció preferent per a majors de 65 anys, que ha de coincidir amb les franges horàries per fer activitat física o passeig d'aquest col·lectiu (de 10 a 12 hores i de 19 a 20 hores).

12. Quanta estona hi puc estar?

Només la imprescindible per comprar el producte o rebre el servei.

13. Quan vagi al comerç o servei, puc entrar-hi amb acompanyant?

Es recomana anar-hi de forma individual i, en tot cas, accedir-hi acompanyant una persona amb discapacitat, menor o gent gran, si cal.

14. Cal garantir distàncies dins la botiga?

Sí, sempre cal garantir una distància mínima de 2 metres entre client i persona treballadora, i també entre aquestes. Només podrà reduir-se a 1 metre quan hi hagi elements de protecció o barrera.

Restauració i hostelereia

15. Les terrasses dels establiments de restauració seguiran obertes?

Sí. Es permet l'obertura de les terrasses a l'aire lliure amb un 50% de les taules, un màxim de 15 persones per grup de taules i respectant la distància de 2 metres entre les persones que ocupen les diferents taules.

16. Podran obrir l'interior del local?

Es permet l'obertura de l'interior de l'establiment d'hostaleria amb un 40% de l'aforament. S'haurà de respectar igualment distància de 2 metres entre taules i agrupacions de taules i no es podrà consumir a la barra de l'establiment. A més, el local ha d'establir un itinerari per evitar aglomeracions per prevenir el contacte entre clients.

17. Poden obrir les discoteques o locals d'oci nocturn?

No es permet l'obertura de discoteques ni locals d'oci nocturn.

18. Estan oberts els hotels i els establiments turístics?

Sí. A més, les zones comunes poden estar obertes fins a un terç de l'aforament i es permetrà l'ús de piscines, spas, gimnasos o salons d'esdeveniments.

Cerimònies i actes religiosos

19. Puc assistir a un centre de culte?

Sí. Els centres de culte poden obrir fins a un 50% del seu aforament i sempre s'haurà de respectar les mesures higienicosanitàries establertes.

20. Puc anar a sales de vetlla, cerimònies o sepelis en cas de mort d'un familiar o amic?

S'autoritzen les sales de vetlla en tota mena d'instal·lacions, públiques o privades, amb un límit màxim de 25 persones en espais a l'aire lliure i 15 persones en espais tancats.

21. Estan permesos els casaments o altres cerimònies religioses de caràcter social?

S'autoritzen els casaments o altres cerimònies religioses de caràcter social, en instal·lacions públiques o privades, amb un límit màxim de 100 persones a l'aire lliure i 50 en espais tancats, sempre que no se superi el 50% de l'aforament.

Oci, cultura i esport

22. Puc anar al cine, al teatre o a un altre espectacle cultural?

Sí. A espais tancats com cinemes i teatres els espectadors hauran de tenir seient preassignat fins a un terç de l'aforament habitual, sense superar les 50 persones. En activitats a l'aire lliure, el públic haurà d'estar també assegut i tampoc podrà superar-se el terç de l'aforament ni reunir més de 400 persones.

23. Els museus, sales d'exposició o monuments estan oberts?

Els museus, sales d'exposició o monuments també poden obrir, amb limitacions d'un terç de l'aforament, mantenint les distàncies de 2 metres de seguretat.

24. I les biblioteques?

Més enllà del servei de préstec, es permet l'ús dels ordinadors i els mitjans informàtics, que hauran de ser netejats constantment.

25. Poden reobrir les piscines recreatives?

Sí, amb un aforament màxim del 30% de la capacitat de la instal·lació, sempre que es pugui assegurar la distància de 2 metres entre usuaris. En cas contrari, s'ha de reduir l'aforament fins a aconseguir aquests 2 metres.

26. I les piscines comunitàries? 

Sí, però igual com per a la resta de zones comunes de la comunitat, cal respectar la limitació de grups d'un màxim de 15 persones, mantenint les mesures de seguretat (ús de mascareta, distància de 2 metres, absència de contacte físic...).

27. Puc anar a la platja? 

Sí. Dins la regió sanitària, es pot anar a la platja en grups de fins a 15 persones com a màxim. S'hi permet l'oci, el bany i prendre el sol, guardant una distància de 2 metres entre tovalloles, excepte en el cas dels qui viuen junts. Les hamaques i altres objectes similars d'ús compartit s'hauran de desinfectar abans de cada nou usuari.

28. Hi haurà limitacions a la platja?

Els ajuntaments poden limitar l'accés a la platja i el temps de permanència, així com establir altres limitacions per garantir que l'aforament permès no se supera i es poden mantenir distàncies.

29. Podran obrir les instal·lacions esportives cobertes?

A les instal·lacions cobertes i centres esportius està permesa la pràctica individual amb cita prèvia i per torns i està permesa la pràctica d'esports per parelles, sempre sense contacte físic. En cap cas es podrà superar el 30% d'aforament d'usuaris i serà obligatori mantenir la distància de seguretat de 2 metres.

30. Els esportistes federats poden entrenar?

Sí, els esportistes de clubs participants en lligues no professionals poden fer entrenaments de manera individual i complint les mesures de prevenció i higiene corresponents.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem