Sant Cugat va fer néixer, en plena dècada dels setanta, una activitat que esdevindria una tradició al municipi. Ho va fer per la voluntat d'un grapat d'entitats que, sumant esforços, l'any 1976 van tirar endavant la Festa de Tardor.
Una tradició que suma ja 40 anys i que, com ja apuntava Joan Tortosa al llibre Festa de Tardor. Sant Cugat del Vallès, 1976-1994, té un mèrit afegit: un argument, una història que permet remembrar aquestes quatre dècades, no com un seguit de celebracions anecdòtiques, sinó que a través de cada edició s'hi manifesta una voluntat reivindicativa, transcendent, que va posant en consideració les necessitats, les mancances o els desitjos latents que sorgeixen del poble.
La primera edició
Va ser a finals del 1975, en les acaballes del franquisme, quan un grup d'entitats santcugatenques es van adonar del potencial del signe cultural i cívic que es desaprofitava tot i les activitats que sectorialment portaven a terme les entitats. D'aquí va néixer la idea que, sumant les tasques de cada una d'aquestes entitats amb accions coordinades, es podrien aconseguir millors resultats. Va ser aquella tardor que naixia la Permanent d'Entitats, que poc després passaria a denominar-se Coordinadora d'Entitats. Una coordinadora que va iniciar la seva activitat de seguida, programant activitats.
En el moment de preparar un acte comunitari que va tenir lloc als locals de la Unió el 14 de març de 1976, formaven part de la Coordinadora 26 entitats. Un acte que va servir per marcar la voluntat de programar actes que estiguessin a l'abast general del poble, el caràcter reivindicatiu, i la voluntat de fer proliferar actes comunitaris. Aquestes necessitats desembocarien en el que és la Festa de Tardor.
A l'acta de la reunió de la Permanent de la Coordinadora d'Entitats del dia 23 de setembre ja s'hi concretava el que seria la Festa de Tardor:
"De cara al nou curs d'activitats que comença, s'ha cregut molt convenient organitzar un acte al carrer, protagonitzat per les entitats, per tal que Sant Cugat conegui millor quines són les entitats que treballen en el seu poble i quines són les seves activitats. La idea ha cristal·litzat en la Festa de la Tardor. La idea de l'acte és que totes les entitats puguin manifestar-se fora dels seus locals, a l'aire lliure, al carrer. Es tractaria d'organitzar un acte totalment popular, tant pel seu emplaçament, a l'aire lliure, com per la participació de les entitats, com per l'assistència de la gent del poble. Cada entitat hauria de responsabilitzar-se, en la mesura de les seves possibilitats, d'una activitat que reflectís els seus objectius, com a entitat, que s'englobaria en un acte col·lectiu, un diumenge de novembre en els jardins del Monestir. Les activitats seran molt diverses, com ho són les entitats, des d'una xocolatada, una exposició de pintura, fins a una partida d'escacs, una cursa de sacs, una ballada de sardanes i un concert. Aniria molt bé que, per a la pròxima reunió, cada entitat aportés idees concretes amb les quals anirem donant forma i contingut a la festa".
El 28 novembre del 1976, se celebrava la primera Festa de la Tardor.