6 focs són els que s'han hagut de sufocar aquest 2015 al terme municipal de Sant Cugat, 4 menys que l'any 2014 en el mateix període. El 2014 es van haver de fer 14 intervencions al municipi per sufocar diferents focs. L'últim foc que hi ha hagut va ser dissabte, 6 de juny, i va cremar 250 metres quadrats. A Sant Cugat, les intervencions són portades a terme per l'Agrupació de Defensa Forestal (ADF) que fa les primeres tasques per sufocar les flames, i pels Bombers de la Generalitat de Catalunya.
Tot i que hi ha hagut menys focs que l'any passat, això no significa que enguany sigui un any tranquil respecte a incendis, ja que les altes temperatures que s'estan registrant i la falta de pluja juguen en contra de la prevenció.
Aquest dimecres, 10 de juny, s'ha presentat oficialment la campanya de prevenció d'incendis forestals., que enguany té un pressupost de 168 mil euros.
La prevenció
Durant l'acte de presentació, el tècnic de Protecció Civil, Toni Royo, ha destacat que la millor manera de lluitar contra els incendis forestals és la prevenció. "La millor manera de combatre una emergència és que aquest no s'arribi a produir. La prevenció és la millor inversió per combatre els riscos", ha explicat. A més, ha remarcat la importància de trucar al 112 davant de qualsevol indici d'incendi. "Val més que sigui una falsa alarma i ens activem que no al revés", ha dit.
La campanya Stop al foc!
El consistori ha engegat enguany la campanya Stop al foc! amb l'objectiu de sensibilitzar-la sobre el risc d’incendi, el consistori ha editat 4.000 flyers, que es distribuiran a les urbanitzacions i a les zones que es troben en contacte amb el bosc.
També s’inseriran anuncis a la premsa local, a més de difondre el missatge de prevenció a través del web de l’Ajuntament i de les xarxes socials.
La feina dels voluntaris de l'ADF, Protecció Civil i Creu Roja
Cal recordar el Grup d’Intervenció de l’ADF està format per voluntaris. Enguany el nombre de voluntaris és de 20 efectius. Al llarg de l’any, lADF fa tasques de prevenció, vigilància forestal i extinció. Durant els mesos d’estiu, aquestes tasques s’incrementen.
En paral·lel, el grup de voluntaris de Protecció Civil compta amb 30 efectius. Aquests voluntaris tenen assignades les tasques d’informar la ciutadania, de dur a terme operacions logístiques i d’acolliment.
De la seva banda. Creu Roja dóna suport a l’Ajuntament en l’àmbit sanitari. Té un conveni signat a i, entre altres, duu a terme tasques de vigilància preventiva.
També cal destacar la tasca que duen a terme altres entitats ciutadanes, com el Grup d’Autoprotecció de Sol i Aire.
Prohibit fer foc
El 40% del municipi de Sant Cugat és massa forestal, així des dels 15 de març i fins el 15 de setembre està prohibit fer foc al bosc i a menys de 500 metres de zona boscosa. Tot i això, depenent de la meteorologia la campanya de prohibició s'allarga més o menys.
En cas de detectar algun incendi o columna de fum cal trucar al 112 per donar l'avís.
Consulteu el ban.