58 anys omplint Collserola de petits santcugatencs

La 58a edició de la Marxa Infantil se celebra aquest diumenge, 10 d'abril

La 58a edició de la Marxa Infantil de Regularitat, organitzada pel Club Muntanyenc Sant Cugat (CMSC), donarà el tret de sortida aquest diumenge, 10 d’abril, a partir de les 9 del matí.

Organitzats en grups d’unes 10 parelles, i per edats, els més de 2.000 nens i nenes que participen, d’entre 6 i 14 anys, sortiran esglaonadament, cada 15 minuts, des del parc de Ramon Barnils, per començar un recorregut d’uns 10 km pel Parc Natural de Collserola.

Un recorregut que, enguany, arriba amb alguna modificació com, per exemple, després de la sortida al parc, els participants es dirigiran cap a la rambla del Celler fins a arribar a l’Hípica Can Caldés.

Mireu un recull d'imatges històriques de la Marxa

Una activitat amb molta història

Imatge d'una de les primeres edicions FOTO: Fons Jesús Barnils

Sant Cugat celebrava la Marxa de Regularitat d’adults. Amb els santcugatencs Jordi Roca i Josep Castellví va néixer la Marxa Infantil de Regularitat.

La primera edició de la Marxa Infantil es va celebrar l’any 1959. En aquell moment, hi van participar una trentena de parelles que van recórrer prop de 10 km sortint des de la plaça d’Octavià i passant per Can Borrell, la font de l’Ermetà, Sant Crist de Llaceres i tornant a la plaça d’Octavià altra vegada.


Des de llavors han estat milers de nens i nenes els que han participat any rere any. Des de la primera edició fins a l’actual hi ha hagut molts canvis. Si durant molts anys els participants podien ser acompanyats per les famílies i fer una aturada llarga per dinar plegats a Can Coll o al Camp del Miracle, a l’ermita de Sant Medir, actualment no es permet.

Un any després que la serra Collserola fos denominada Parc Natural, la legislació i reglamentació d’ús del parc va canviar. D’aquesta manera, des de l’edició celebrada l’any 2013 la Marxa Infantil va passar a ser una caminada matinal d’unes 2 hores i 30 minuts com a màxim i recuperant els 10 km de recorregut que s’havien fet durant els primers anys de la cita.

Tal com explica el coordinador de la Marxa Infantil i president del CMSC, Silvano Bendinelli, “la gran majoria de canvis són per motius de seguretat. Si tenim 2.500 nens participant a la Marxa, voldrà dir que tenim 5.000 pares, segurament, més altres familiars. I reunir més de 7.000 persones a Sant Medir, per exemple, pot ser perillós, ja que evacuar totes aquestes persones, en cas d’alerta d’inundació o de foc, en 10-15 minuts, seria gairebé impossible”

Un canvi acceptat i consolidat

Primera parella edició 2004. FOTO: Jordi Garcia

Les últimes tres edicions representaven un canvi important. Passar d’una caminada de 17 km que durava tot el dia i que es compartia amb tota la família, com s’havia estat fent durant tants anys, a una cita matinal en què les famílies no podien participar va posar en alerta als sectors més tradicionals del CMSC.

Tot i així, Bendinelli confiava en l’èxit de la nova fórmula, que, amb el pas de les edicions, li va donar la raó. “Era un canvi massa fort, els més tradicionalistes de la Marxa no hi confiaven, però les famílies estan contentes, valoren la seguretat i la tradició és la mateixa. La prova és que cada any hem tingut més nens i nenes i el màxim de participants que podíem”.

Una cita solidària

La Fundació Privada Sant Medir està a Sant Medir FOTO: Artur Ribera

Com en les últimes edicions, la Marxa Infantil tindrà un vessant solidari. I és que amb la inscripció, cada participant farà una donació voluntària d’1 euro que després s’entregarà a la Fundació Privada Sant Medir.

Una entitat situada a Sant Medir, que compta amb una casa en la qual viuen més de 40 persones amb discapacitat intel·lectual. A més, per la seva banda, l’Obra Social de La Caixa igualarà l’aportació dels participants.

Més enllà de la caminada

El cartell i la samarreta van ser presentats el passat 17 de febrer FOTO: Artur Ribera

Ja fa força anys que la Marxa Infantil va molt més enllà del CMSC. Amb el concurs de samarretes i del cartell, gairebé totes les escoles de Sant Cugat es bolquen en la cita mesos abans.

El cartell d’aquesta edició és d’Aitor Guardiola i la samarreta que lluiran més de 2.000 infants és d’Adrià Sánchez, tots dos de l’escola Joan Maragall.

Els dibuixos dels 22 finalistes es poden veure a la seu del CMSC fins al pròxim 29 d’abril. D’altra banda, el TOT oferirà un ampli seguiment de la jornada, amb vídeos, imatges i la crònica a través de la pàgina web www.totsantcugat.cat.

El recorregut

Recorregut de la Marxa FOTO: Berta Tubau

El recorregut d'aquesta edició serà de 10 quilòmetres i d'un desnivell acumulat de 200 metres. La sortida i l'arribada serà des del parc de Ramon Barnils i els participants passaran per llocs com, la rambla del Celler, l'Hípica Can Caldés, Can Coll, el Pi d'en Xandri, Torre Negra i el passeig Gaudí.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem