88 víctimes de violència de gènere a Sant Cugat durant el 2015

Durant l'any passat, la ciutat va registrar 14 casos menys que durant el 2014

Un total de 88 dones van ser ateses a Sant Cugat durant l'any 2015 per casos de violència domèstica, el que suposa un descens de 14 respecte del 2014. Durant el primer semestre del 2016, les dones ateses van ser 47, el mateix nombre que durant l'any passat.

Aquestes són les dades que es desprenen del VI Informe sobre l'impacte de la violència vers les dones a Sant Cugat presentat aquest dimarts, 22 de novembre. Un informe que també constata que el perfil majoritari de la dona víctima de la violència de gènere a Sant Cugat segueix sent el d'una dona d'entre 25 i 44 anys, que augmenten els casos de violència física, i que cada vegada són més les dones que fan el pas de denunciar.

L'informe l'ha presentat l'analista Blanca Moreno, afirmant que la tendència global marca la tendència a registrar un centenar de casos per any, una dada que ha qualificat de "no alarmant" però que cal tenir en compte que "són sols els casos que ens arriben". Igualment, ha remarcat el fet que moltes d'aquestes dones tenen feina remunerada, i que majoritàriament tenen fills.

Pel que fa a les conclusions que s'extreuen de l'informe, una d'elles és que la violència de gènere és un fenomen social que afecta o pot afectar a qualsevol dona. Ni l'edat, ni la classe social, ni la formació i l'estatus econòmic ni les diferents nacionalitats són determinants en l'anàlisi de la violència vers les dones.

L'alcaldessa, Mercè Conesa, ha remarcat que "moltes vegades, el que coneixem, és sols la punta de l'iceberg de què hi ha realment", però també ha destacat que "cada dia som més les dones que volem viure en igualtat, i que creiem que cal dir prou". En aquest sentit, ha destacat la importància de la sensibilització des de les escoles.

Violència de gènere a Sant Cugat

La presentació s'ha fet a l'Antic Ajuntament  FOTO: Localpres

Durant el primer semestre del 2016 s'han atès 47 casos de violència de gènere, de les quals, el 63,8% de les dones ateses tenen entre 25 i 44 anys, amb una edat mitjana de 38,9 anys.

D'aquestes dones, el 61,7% disposen d'un treball remunerat, mentre que el 17% no tenen treball remunerat, i del 23,3% no consta la dada. Pel que fa a la nacionalitat, en el 67,7% dels casos són de nacionalitat espanyola, i en relació a l'agressor, coincideix la nacionalitat en el 55,3% dels casos.

Durant el mateix període, el Servei municipal d'atenció a la Dona ha atès 13 dones, el 77% de les quals són de nacionalitat espanyola i amb fills, disposant, el 85% dels casos, de treball remunerat. Pel que fa als Serveis Socials d'Atenció Primària, han atès dos casos, amb fills, i amb treball.

Pel que fa a la Policia Local de Sant Cugat, ha atès 5 dones. En tots els casos, amb violència física, i amb una mitjana d'edat de 41 anys. Per part dels Mossos d'Esquadra, els casos atesos han estat 31 enguany, i també amb un alt índex de violència física, arribant a ser present en el 76% dels casos. I en els Centres d'Atenció Sanitària s'han detectat 19 casos, en el 58% dels casos, sent ateses a urgències.

Actuació local

El tapís realitzat per les intengrants d'Explica'm teixint que ara presideix l'antiga sala de plens  FOTO: Localpres

Els diferents agents locals implicats en la detecció, prevenció i suport a les víctimes de violència de gènere han explicat les seves actuacions durant la presentació de l'informe, que s'ha fet a la sala de plens de l'antic Ajuntament. Maribel Guillamon, de l'Associació No Estàs Sola, ha remarcat la importància de "teixir una xarxa per superar el fet d'haver estat víctimes de la violència de gènere".

D'aquesta manera ha presentat el tapís, fruit de la iniciativa Explica'm teixint, que des d'aquest mateix dimarts llueix a la sala de plens. "Volíem que estigués en aquesta sala, perquè aquí la gent es casa. Està fet amb molts fils i moltes mans, i una parella ha de fer les coses conjuntament, de manera consensuada, igual que s'ha teixit el tapís", ha remarcat.

Per la seva banda, l'inspector en cap de la comissaria dels Mossos d'Esquadra, Jordi Hosta, ha remarcat la importància de la prevenció per evitar els casos de violència. En aquest sentit, el cos de seguretat realitza sessions informatives a joves, en escoles i clubs esportius. Igualment, juntament amb Sant Cugat Empresarial, estan desenvolupant la campanya D'igual a igual, fent xerrades a empreses sobre violència domèstica. I, des del mes de febrer, apliquen el qüestionari de violència de risc a les víctimes, per poder oferir la millor protecció des del primer moment.

Josep Maria Escarré, inspector en cap de la Policia Local de Sant Cugat, també ha emfatitzat la importància de la prevenció, "sobretot, des de ben petits". En aquesta línia, el cos ofereix petites píndoles sobre els rols a la llar aprofitant les sessions d'educació viària que ofereixen a les escoles. D'altra banda, també realitzen sessions formatives a les dones víctimes de violència de gènere.

Per la seva banda, Josep Maria Mercadé, Director dels centres d'Atenció Primària de Sant Cugat, ha remarcat la importància de formar correctament els equips davant els casos que "costa que aflorin, per poder-ho detectar", i Helena Barba, advocada i membre de la Comissió d'Igualtat, ha matisat la importància de fer un bon acompanyament a les víctimes durant tot el tràmit legal des del moment de la denúncia.

Commemoració a Sant Cugat

Hi ha previstes diferents activitats de conscienciació FOTO: Localpres

El 25 de novembre es commemora el Dia Internacional contra la violència de gènere. Coincidint amb aquesta data, Sant Cugat organitza diferents activitats amb l'objectiu de conscienciar i sensibilitzar vers aquesta problemàtica. A banda de la presentació de l'informe aquest dimarts, dia 22, hi ha previstes projeccions cinematogràfiques com Mustang, de Deniz Gamze Ergüven, en el marc del Cicle de Cinema d'Autor, o el concert de Chenoa al Teatre-Auditori.

També s'han previst xerrades com la que oferiran els Mossos d'Esquadra el dilluns 28 a les Planes, o el debat al voltant dels documentals Ferides i Buits al Xalet Negre el dia 1 de desembre.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem