Durant els darrers quatre anys de mandat municipal, l'Ajuntament de Sant Cugat ha incrementat un 12% els recursos destinats a les polítiques socials. D'aquesta manera, en quatre anys, els ajuts socials han crescut un 165% superant els 300.000 euros anuals de mitjana.
En total, el 2014 es van atendre 9.065 persones, un 10,32% més que a l'any 2011, quan se'n van atendre 7.897. El nombre de famílies ateses ha crescut en 425, passant de les 3.524 el 2011 a les 3.949 el 2014.
Com ha apuntat Mercè Conesa, alcaldessa de Sant Cugat, “en aquests quatre anys ha incrementat sistemàticament la vulnerabilitat”, i per a la ciutat “és fonamental poder oferir una cartera de serveis per donar resposta a les diferents necessitats”.
Des de l'Ajuntament es destaca que els serveis socials cada cop tenen més presència a la ciutat, també sacsejada per la crisi econòmica que ha cronificat les situacions de dependència. Aquesta situació ha portat a l'Ajuntament a destinar-hi més recursos, alhora que ha fet canviar les eines de gestió, arribant a una feina transversal en la qual hi col·laboren diferents entitats municipals.
Com destaca Susanna Pellicer, regidora de Serveis a la Ciutadania, “l'Ajuntament arriba on arriba, i és necessari el suport de les entitats, que són les que arriben abans a la gent”. En aquest context s'ha implementat el Pla d'Inclusió Social.
Conesa ha posat èmfasi en el fet que “Sant Cugat ha patit la crisi, però s'ha fet una planificació estratègica, prioritzant les persones, i estalviant en serveis de manteniment urbà”. Tot plegat, “treballant des de tres eixos: oferta de serveis, que ningú es quedi fora, i amb transversalitat, col·laborant amb les entitats del municipi”.
Respostes a les necessitats
La tècnica de serveis socials Cristina Recassens ha estat l'encarregada d'explicar les xifres de balanç en serveis socials del darrer mandat municipal, entre els anys 2011 i 2014. Ha explicat que “s'ha apostat per la proximitat, amb sis punts d'atenció social que ofereixen atenció socio-sanitaria de caràcter integral a les persones”.
Davant l'increment del 10% de persones amb necessitats d'ajuda per cobrir les necessitats bàsiques així com necessitats de dependència, en els darrers quatre anys s'ha passat de 3.878.177,89 euros el 2011 a 4.337.830,32 euros pressupostats el 2014. L'increment ha estat del 12%.
Recassens ha afegit que “s'ha produït una cronificació de les situacions que atenem des de serveis socials”, i que els ajuts que més han necessitat incrementar han estat els d'habitatge, alimentació i subministraments. En aquest apartat també és remarcable l'increment d'ajudes a beques menjador, que a Sant Cugat s'han ampliat a l'escola bressol, i també a la secundaria.
Atenció a la dependència
Des de l'Ajuntament de Sant Cugat s'apunta que les peticions d'ajudes a la promoció de l'autonomia i atenció a la dependència s'han estabilitzat en els darrers anys després del fort increment que va suposar l'entrada en vigor de la Llei de la dependència el 2009.
En aquest sentit, durant els darrers quatre anys 866 persones han estat ateses pel servei d'atenció domiciliària, i 1.428 persones han gaudit del programa de teleassistència. A més, s'han tramitat 68 arranjaments d'habitatge per a gent gran.
Habitatge i subministraments
Dintre aquesta feina transversal que es realitza des dels serveis socials, un dels punts a tenir en compte ha estat el suport a l'habitatge. Com ha explicat Recassens, “s'han enfortit els vincles entre serveis socials, Promusa i l'Oficina Local d'Habitatge per augmentar aquestes ajudes a l'habitatge”. D'aquesta manera, l'ajuntament compta amb 28 habitatges públics destinats a aquesta finalitat, un 10% dels habitatges de Promusa.
En aquesta línia, també s'han implementat mesures contra la pobresa energètica, amb convenis amb Sorea i l'adhesió al programa de l'Àrea Metropolitana de Barcelona per fer front a aquestes dificultats.
En aquesta línia, Raül Grangé, regidor de Serveis Socials i Habitatge, ha explicat que “s'aplica en la totalitat dels subministraments, encara que els ajuts no siguin directes a pagar factures, es cobreixen altres necessitats que possibiliten assumir aquestes despeses”.
Pel que fa a habitatge, Grangé ha destacat que “no sols busquem oferir habitatge, sinó evitar que qui en té el perdi. No s'ha desnonat ningú des de l'oficina d'habitatge municipal, com sí que ha passat en altres municipis de l'Estat”.
El Pla d'Inclusió Social
Els objectius del Pla són facilitar la cobertura de les necessitats bàsiques a les persones que ho necessitin, així com actuar de manera preventiva tot posant especial atenció a la infància i a les famílies.
Amb el Pla es treballa amb 8 eixos estratègics per donar resposta a les necessitats, i durant el 2014 s'han portat a terme un total de 124 accions, arribant així al 82% dels objectius, invertint-hi 9.000.000 euros.