Una cinquantena de persones s'han concentrat aquest dimecres per frenar el desnonament d'unes llogateres al carrer de la Indústria de Sant Cugat. La mobilització, convocada pel Sindicat de Llogaters, ha aconseguit un ajornament del desnonament fins al mes vinent. Les inquilines són una mare i una filla que resideixen a l'habitatge des de fa més de vint anys. Segons la propietat, fa cinc anys que no paguen; mentre que elles asseguren que van deixar de pagar arran de la pandèmia i que els propietaris no es van avenir a negociar.
El desnonament estava programat per aquest dimecres al matí i a les 11.30 hores s'han començat a concentrar persones per evitar-ho. Fins al lloc han arribat diverses unitats dels Mossos d'Esquadra, una comitiva judicial i treballadores socials de l'Ajuntament de Sant Cugat. Després de les negociacions entre les diferents parts, s'ha acordat posposar el desnonament fins al 21 de juny. "La Cristina i l'Ari es queden a casa", exhibien els manifestants en una pancarta, mentre feien càntics en favor del dret a l'habitatge i contra l'especulació.
Concentració a les portes del carrer de la Indústria FOTO: TOT Sant Cugat
Dos anys sense pagar
Mare i filla han celebrat l'ajornament del desnonament, tot i ser conscients el poc marge de què disposen i la dificultat per arribar a un acord, i han agraït la implicació del Sindicat de Llogaters. El seu objectiu és negociar amb la propietat per aconseguir un lloguer social: "Fa un any que estem negociant i el propietari no vol". Des de Serveis Socials, que han fet de mediadors entre les parts, els han ofert la possibilitat d'anar a un hostal a Cerdanyola i engegar el procés per si els pot pertocar un pis social: "Podrien passar anys".
Segons han explicat la Cristina i l'Ari, van deixar de pagar arran de la pandèmia: "La meva mare era treballadora de la neteja i no va poder treballar. A mi em van posar en ERTO, ho van fer malament i no arribàvem. La propietat ens trucava tres cops al dia i li dèiem que ens deixés pagar-ho a poc a poc, però no volia". Així, ara disposen de 40 dies per intentar a arribar a un acord amb la propietat: "Ens hauria agradat tenir més marge".
Mariona Bota: "Celebrem la victòria de poder aturar el desnonament"
"Celebrem la victòria de poder aturar el desnonament. Però, no és una victòria plena, perquè la propietat segueix demanant el desnonament i el poder judicial ho ha posposat per d'aquí a un mes. Ens deixa molt poc marge per garantir el dret a l'habitatge", ha assenyalat Mariona Bota, del Sindicat de Llogaters, que ha enviat un missatge a la ciutadania: "Ha de prevaldre al dret a l'habitatge, ningú s'ha de sentir culpable perquè el facin fora o perquè no pugui assumir els preus desmesurats. Casa nostra és on hem de viure i s'ha de defensar fins al final".
Concentració a les portes del carrer de la Indústria FOTO: TOT Sant Cugat
La posició de la propietat
Fonts de la propietat han assegurat que les inquilines fa cinc anys que no paguen i que en cap moment s'han mostrat disposades a negociar. En aquest sentit, assenyalen que és Serveis Socials qui els ha de buscar un habitatge, ja que coneixen el cas des de fa anys.
Una qüestió que també enfronta propietat i inquilines és que la nova llei de l'habitatge a Catalunya obliga als grans tenidors (propietats amb més de 10 pisos) a oferir un lloguer social als inquilines que no poden pagar. Segons la propietat, no hi estan obligats, ja que el procés judicial va començar abans que entrés en vigor la nova legislació.
? Ajornat el desnonament de l'habutatge del carrer de la Indústria fins al mes vinent.
— TOT Sant Cugat (@totsantcugat) May 11, 2022
? Després al https://t.co/EsZkASem0t pic.twitter.com/K17T2svAih
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.