L'Ajuntament de Sant Cugat ha iniciat els tràmits per comprar la masia de Torre Negra i les 85 hectàrees que l'envolten. La propietat, amb qui s'han obert negociacions, demana 2,8 milions d'euros. Amb l'adquisició de la finca s'aconseguirà protegir l'entorn natural i divulgar els seus valors històrics i ambientals a la ciutadania.
Torre Negra, una finca de 85 hectàrees de terrenys agrícoles i forestals amb un edifici fortificat del segle XII, passaria a formar part del patrimoni públic de la ciutat. La compra haurà de ser autoritzada per la Generalitat i aprovada pel Ple Municipal de Sant Cugat.
"És un dia molt important per Sant Cugat", ha celebrat l'alcaldessa, Mireia Ingla, que ha ressaltat "l'indiscutible valor històric" i "ambiental" de Torre Negra. La compra es podria fer efectiva en uns sis mesos.
Protegir l'entorn natural
Un dels motius de la compra és garantir la preservació de l'espai natural, que és una de les principals entrades a Collserola. De les 85 hectàrees de la finca, 3 formen part de les 165 hectàrees que conformen l'àmbit de Torre Negra i que estan immerses en una llarga batalla judicial amb els propietaris que hi volen construir.
"El fet que passi a mans públiques és una manera perquè la ciutadania pugui gaudir de l'entorn natural i és un pas més en la seva protecció", ha emfatitzat Mireia Ingla, que ha recalcat que faran "tot el possible" per preservar l'àmbit de Torre Negra: "És una obligació".
La finca disposa d'unes 3 hectàrees d’antics conreus i unes 83 hectàrees dominades per pins i alzines. "Ha de ser la porta d'entrada de Sant Cugat a Collserola", ha destacat el tinent d'alcaldia de Desenvolupament Urbà, Francesc Duch, que ha detallat que s'estudiarà l'obertura d'un camí entre la masia i el camí de Can Borrell per acostar-la als santcugatencs.
Vista aèria de la Torre Negra FOTO: Arxiu
Importància patrimonial
Els propers mesos, l’Ajuntament elaborarà una proposta de gestió dels espais agroforestals i dels possibles usos culturals, mediambientals, educatius i socials que pugui acollir.
Núria Gibert, tinenta d'alcaldia de Drets Socials, ha anticipat que un dels objectius serà donar a conèixer entre els santcugatencs la història de la masia de Torre Negra i la seva importància per Sant Cugat així com per divulgar els valors ambientals de l'entorn.
A més, ha afegit que haurà de tenir una funció d'equipament amb usos socials o culturals que s'hauran de definir.
La història de la finca
El seu origen es remunta al segle XII, quan va ser creada com a fortalesa per a la defensa de l'àmbit territorial del Monestir de Sant Cugat. Va ser reconstruïda entre els segles XIV i XV. Torre Negra a ser propietat del Monestir de Sant Cugat fins que el 1842, a causa de la desamortització de béns eclesiàstics, fou subhastada i venuda a la família Rabadà per més de dos milions de rals. Des de llavors la finca sempre ha estat propietat dels seus descendents.
Un d'ells, Esteve Rabadà, s'ha mostrat molt satisfet amb l'opció que Torre Negra passi a mans públiques. "Qui surt guanyant és el poble, que ara podrà conèixer la seva història. Ara serà feina de tots protegir-la", ha explicat.
Els propietaris van posar la finca a la venda fa uns anys i encara es pot trobar en portals immobiliaris, per uns 3,5 milions d'euros. Tot i això, la propietat assegura que només s'han dirigit a l'Ajuntament de Sant Cugat, ja que la seva prioritat és que sigui un espai públic.
Al centre, l'alcaldessa Mireia Ingla i Esteve Rabadà, un dels propietaris de la finca FOTO: Ajuntament Sant Cugat
Inversió milionària
El tinent d'alcaldia de Presidència, Pere Soler, ha detallat que l'oferta dels propietaris és de 2,8 milions d'euros, per sota dels 4,2 milions amb què es va valorar fa uns anys. "Hi ha valors com la preservació de l'entorn que són molt importants", ha argumentat Soler.
El Consistori ha d'iniciar les valoracions tècniques de la finca per analitzar el seu valor. Amb tot, el tinent d'alcaldia ha assegurat que l'Ajuntament pot fer front a la inversió perquè és solvent econòmicament. El que caldrà definir és quin serà el cost del manteniment i les rehabilitacions que calgui fer.
A més, ha volgut deixar clar que els diners sortiran dels pressupostos d'inversions i no van en detriment de les partides destinades a fer front a la crisi del coronavirus: "Que no hi hagi cap demagògia". En aquest sentit, sí que ha reconegut que algunes inversions previstes per l'anterior govern s'hauran de deixar sobre la taula.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.