Archer: "La millor inversió seria la creació de mil escoles per a la no violència"

El Secretari general de l'International Peace Bureau ha inaugurat la 31a edició del Curs d'Estiu de la Unipau a Sant Cugat

El Curs d'Estiu de la Universitat Internacional de la Pau, Unipau, s'ha inaugurat aquest dijous, 7 de juny, arribant a la 31a edició per tractar les conseqüències dels conflictes armats.

Colin Archer, Secretari general de l'International Peace Bureau, ha estat l'encarregat de pronunciar la conferència inaugural al Centre Borja de Sant Cugat. Abans, però, s'ha inaugurat oficialment el curs amb la presència d'Arcadi Oliveras, president de la Unipau; Xavier Rodríguez, director del Centre Borja; Manel Vila, director general de Cooperació de la Generalitat; Vicent Martínez-Guzmán, membre de la junta de l'ICIP; i Sussanna Pellicer, tinenta d'alcalde de Serveis Socials.

Arcadi Oliveres ha presentat el curs emplaçant a analitzar amb les ponències quines són les conseqüències dels conflictes armats, però també quines coses s'estan fent per canviar aquestes conseqüències. Per la seva banda, Xavier Rodríguez ha apuntat un binomi per solucionar els conflictes, "buscar la pau, i obtenir-la mitjançant la justícia".

Manel Vila, per la seva banda, ha recordat una experiència personal a Bagdad on, enmig de la guerra, va fer aturar un dels tancs blindats en el que viatjava per entrar a una galeria d'art que seguia oberta. "Era la seva aportació a la fi del conflicte, mantenir la galeria oberta", ha recordat.

Ja en la seva intervenció, Martínez-Guzmán ha posat l'accent en estudiar i analitzar com es construeix la justícia social després d'un conflicte. Un tema que ha suggerit per a la propera edició de la Unipau.

Sussanna Pellicer ha inaugurat oficialment el curs apuntant el paper que té l'àmbit local per evitar els conflictes. "Es poden fer tasques de prevenció molt importants, com potenciar l'educació per la no violència, o fomentar la cooperació".

Conferència inaugural

Archer, al costat d'Oliveres, durant la ponència FOTO: C. Caballé

Colin Archer, Secretari general de l'International Peace Bureau, ha centrat la seva intervenció en explicar quines són les conseqüències de la guerra des de set perspectives, o "capítols" com ha anunciat just en començar.

D'entrada, ha parlat de la importància de la prevenció dels conflictes, per diferenciar després entre els conceptes de bones guerres i males guerres, apuntant que després d'anys d'estudi de vies per arribar a una cultura de la pau, la conclusió és que "hi ha guerres que són necessàries, o inevitables, perquè les conseqüències posteriors són per bé".

En tercer lloc, ha parlat de les guerres d'alliberament, apuntant que "les conseqüències de les guerres són diferents per a guanyadors que per a perdedors", i també ha aclarit que "alguns cops, amb una guerra es construeix un Estat, que després mantindrà guerres externes per fomentar la unitat entre els habitants d'aquell país".

Tampoc ha deixat de parlar dels casos extrems. En aquest cas, ha parlat expressament de les armes de destrucció massiva, definint-les com "una malaltia per a la qual no hi ha cura; l'única solució és la prevenció, passant per la seva desaparició". També ha fet referència als genocidis. "És un mal extrem en el qual no es pot trobar ni un sol punt positiu", ha sentenciat.

El curs se celebra al Centre Borja FOTO: C. Caballé

En sisè lloc, Archer ha parlat dels efectes a llarg termini, fent referència a mines antipersones, per exemple, que maten molt temps després d'una guerra, i als efectes psicològics, que porten a la desesperació. En aquest sentit, ha apuntat que "en l'àmbit local, s'han d'aplaudir les organitzacions que treballen pel manteniment de la pau".

Finalment, ha parlat del sofriment animal, el gran oblidat de les guerres. Tot plegat, per arribar a una conclusió: "Com més estudiem les conseqüències dels conflictes armats, més convençuts estem que cal eradicar-los. Amb tot, de tots els conflictes poden sorgir coses bones, com noves organitzacions que treballen per la pau, que fan que hi hagi un espai per a l'esperança".

Responent al públic sobre quina seria la clau per posar fi als conflictes, Archer no ha dubtat: "La millor inversió seria la creació de mil escoles per a la no violència".

Més informació
 
Comentaris

Destaquem