Carme Ardid (Junts) és la nova regidora d’Educació, Universitats i Multiculturalitat de Sant Cugat amb el govern de Junts i Esquerra. Va assumir el càrrec aquest juliol i s’estrena amb l’inici del curs, amb més de 17.000 alumnes santcugatencs tornant a les aules. La Mirada és un dels grans reptes que ha d’afrontar el nou govern i Ardid també respon sobre les escoles concertades i privades, la zonificació escolar o la pacificació.
Quins reptes es marca com a nova regidora d’Educació?
Hem d’avançar cap a la igualtat d’oportunitats que proporciona l’educació, però en totes les escoles. Siguin públiques, concertades o privades. Totes participen de la mateixa ciutat i tots els alumnes han de compartir els mateixos valors. Després hi ha temes com poder tancar la construcció de La Mirada. I avançar en qüestions com la coeducació i altres projectes que s’estaven duent a terme. No hi ha tantes diferències, no som un partit de dretes. Som un partit amb moltes línies dins; hi ha corrents liberals, però també socials.
Quina valoració fa de l’oferta educativa de Sant Cugat?
Sant Cugat té una de les millors ofertes educatives de Catalunya, tenim unes grans escoles i uns grans professionals. En tots els centres hi ha molts bons professionals.
A Sant Cugat també hi ha moltes universitats i campus. Quin paper han de jugar?
Volem que Sant Cugat sigui una ciutat de coneixement i les universitats són vitals. Hem de fer una xarxa amb tots els centres, connectar-ho amb l’FP i poder gaudir d’una gran ciutat que atregui empreses i alumnes.
Carme Ardid: "Si tothom va a la pública, s’hi haurien de destinar molts més recursos."
Des d’un Ajuntament s’ha de prioritzar l’escola pública, o també la privada i concertada? Com ha de ser la convivència?
L’Ajuntament gestiona directament les escoles bressol i és la seva prioritat. També s’ocupa del manteniment de les escoles de primària i hem de complementar ajuts o beques de la Generalitat. Però quan parles d’una ciutat educadora o d’oportunitats, per exemple amb qüestions com el cribratge [projecte pilot que es va fer a les escoles públiques per detectar trastorns del neurodesenvolupament], tots els alumnes de Sant Cugat han de tenir les mateixes oportunitats. I fins i tot es poden establir col·laboracions entre un centre privat i una escola pública. La meva aposta és integrar tots els centres.
Des d’associacions de famílies de l’escola pública sovint es critica el model d’escola concertada, en entendre que es destinen diners públics a un centre privat. Com ho veu?
Jo també aposto per l’escola concertada. Si tothom va a la pública, s’hi haurien de destinar molts més recursos.
A Sant Cugat s’ha retirat el concert al Viaró a Secundària per segregar per sexe i La Farga ha acceptat noies. Quina opinió en teniu?
És un tema de la Generalitat. Un dels nostres projectes és la coeducació, però és un tema de la Generalitat.
Carme Ardid: "En principi mantindrem les cinc zones, però no descarto cap canvi"
Un dels canvis més recents a Sant Cugat va ser el pas de dues a cinc zones. Hi aposteu?
En principi mantindrem les cinc zones, però no descarto cap canvi. Hem d’estudiar-ho i veure si el canvi de zonificació ha sigut bo.
Canvis en quin sentit i per què?
Hem de veure si s’ha reduït la segregació escolar, si és un canvi que ha ajudat. Hem de veure com funciona en general.
Una de les mancances a Sant Cugat i a Catalunya és la falta de places en escoles bressol municipals. Com ho afrontareu?
Si hi ha nous barris a la ciutat, segurament s’haurà de planificar alguna escola més. Per exemple, s’està analitzant la demografia de la zona de Volpelleres. Però no hi ha res concretat, hem de tenir més estudis.
No serà un projecte a curt termini?
Ho hem de valorar encara. Estava al nostre programa electoral, però s’ha d’estudiar bé. No em puc avançar.
"La Mirada començarà, una altra cosa és que encara no hi haurà els mòduls nous"
Com es preveu l’inici del curs escolar a Sant Cugat?
Començaran més de 17.000 alumnes, és un volum molt important. L’entrada al Pins del Vallès ja està pràcticament acabada. I La Mirada començarà, una altra cosa és que encara no hi haurà els mòduls nous. Però les classes començaran amb normalitat.
L’any passat el Departament va baixar les ràtios d’Infantil 3 a 20 alumnes, però a Sant Cugat no es va poder aplicar per les inscripcions que hi havia. Com serà la ràtio enguany?
L’any passat era de 22 alumnes i aquest any s’ha aconseguit baixar a 20.
I s’ha hagut de fer amb algun curs bolet?
S’ha fet amb els grups que ja hi havia previstos.
Carme Ardid, regidora d'Educació FOTO: Ale Gómez
Vista la caiguda de la natalitat, Sant Cugat continua necessitant una tretzena escola pública?
Encara hem d’estudiar les dades de demografia per poder saber-ho.
Un any més, els mòduls de La Mirada no arriben a temps.
El Departament d’Educació ha de portar els mòduls. Els havia de portar aquest divendres 1 de setembre, però segurament arribaran el dilluns 4 de setembre. Però el terreny està tot preparat perquè posin els mòduls, facin les connexions i les instal·lacions interiors.
Al juliol va dir que estarien operatius el dia 12.
No es pot assegurar. Hi ha una part que no depèn de nosaltres. Si arriben el dia 4 i treballen el cap de setmana, potser estaran el 15. No puc assegurar quin dia estaran.
Les famílies de La Mirada han tornat a mostrar la seva indignació per aquest nou retard. Què els hi diu?
Hem estat a sobre del tema des del principi. Farem tot el que estigui a les nostres mans perquè tot vagi bé.
De qui és responsabilitat que els mòduls no estiguin a punt per l’inici de curs?
Els mòduls és un tema del Departament d’Educació. Nosaltres havíem de preparar el terreny. S’ha preparat per quan ens van dir que arribarien els mòduls.
El terreny ja estava a punt?
S’ha preparat per quan ens van dir que arribarien els mòduls.
Una de les demandes de l’AFA és tenir un mòdul per la cuina i unir el pati amb el parc.
La cuina s’està estudiant, s’estan mirant un parell d’alternatives. Però no podem prometre res fins que no estigui lligat. Pel que fa al tancament del pati, no es pot tancar un camí al 100%. Però es pot tancar en moments concrets. Ho estem mirant.
Hi ha calendari per la construcció de La Mirada?: "No"
Sobre l’edifici definitiu, vau dir que estudiaríeu noves ubicacions per la construcció de l’escola.
S’està estudiant. Però pot ser que d’aquí a poc hi hagi alguna resolució judicial que faci canviar el plantejament. De moment, la idea és buscar solucions alternatives. I quan tinguem alguna cosa clara, comunicar-ho.
S’ha trobat alguna ubicació alternativa?
S’està estudiant.
Ara mateix no se li pot dir cap mena de calendari a les famílies de quan podran tenir la seva escola?
No. La part judicial està allà i nosaltres estem en marxa amb la nostra.
Sobre la pacificació escolar: "S’han de tenir en compte tots els agents que intervenen, també els veïns"
Aquest estiu s’havien de fer les obres de remodelació a La Floresta i finalment es van suspendre pel desistiment de l’empresa. Quan es faran?
La licitació es va fer tard i quan es va adjudicar, que va ser quan vam arribar nosaltres, l’empresa no ho va acceptar perquè va veure que no hi havia temps. I aquesta obra no es pot fer durant el curs. Està previst que abans de final d’any es torni a licitar. A Setmana Santa es farien obres exteriors i l’estiu la part interior.
Una altra demanda de la comunitat educativa és la pacificació dels entorns escolars. Hi seguireu apostant?
S’està mirant i segurament es farà una mica diferent. S’han de tenir en compte tots els agents que intervenen, també els veïns. S’ha de parlar amb tothom. S’ha de fer, però bé i escoltant a tothom.
Es tiraran enrere algunes accions com al Pi d’en Xandri o al Collserola?
No ho sabem, s’ha d’escoltar tothom encara. Però no és tirar enrere, és fer-ho diferent. Però fins que no ho tinguem clar, no ho explicarem. S’estan estudiant opcions i es vol parlar amb tots els implicats per fer un projecte.
Un dels projectes més grans era el camí escolar de La Floresta. Segueix en peu?
No tenim cap novetat al respecte, no ens hi hem posat encara.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, X, Instagram i TikTok.