El segon Maker Challenge ja és aquí. Aquest divendres 23 de març s'ha presentat la nova edició d'aquest concurs per a joves creatius que es durà a terme al laboratori creatiu FabLab Sant Cugat, situat al campus d'ESADE Creápolis. La iniciativa, que uneix el laboratori del campus santcugatenc amb l'espai d'aprenentatge barceloní Creator Street, té com a intenció el foment de la fabricació digital, la innovació i l'emprenedoria entre els adolescents.
Lara Rosety, responsable d'educació de Creator Street, diu que "es tracta de desenvolupar competències per ser més emprenedors, tenir més competència digital i, sobretot, des de l'esperit crític i la proactivitat. Que vegin que poden ser l'origen de noves idees i noves solucions". No només es vol de dur a terme un concurs d'innovació i emprenedoria, sinó que el més important es aportar noves eines perquè els adolescents aprenguin a treballar diferents competències personals.
Al llarg de "cinc sessions de feines repartides en dos mesos", indica Matthieu Laverne, director del FabLab Sant Cugat, la feina d'aquests nois i noies serà trobar un repte al seu entorn quotidià i mirar de solucionar-ho elaborant un prototip. Aquest prototip es presentarà al públic a la fira de creatius Maker Faire Barcelona, el dia 16 de juny. Des del 21 d'abril (dia d'inici del Challenge) fins llavors, els joves treballaran en grups per dur a terme aquest prototip mitjançant tecnologies com "el tai-làser, la impressió 3D i tots els softwares de programació electrònica", ha explicat Rosety.
El jurat estarà compost per membres de l'administració pública, l'educació i l'empresa
La tinenta d'alcalde de Promoció Econòmica i Innovació, Joana Barbany, ha destacat que "el més important és definir quin repte troben a la ciutat com a joves". "Com ajuntament i com a ciutat -ha continuat- és interessant perquè, a vegades, tenir uns nanos que pensen diferent de nosaltres pot donar solucions diferents a reptes de la ciutat". També ha volgut indicar que, tot i que l'Ajuntament col·labora donant visibilitat i ajudant en la difusió del Maker Challenge, a diferència de l'any passat no dóna una aportació econòmica.
Altres diferències respecte a la primera edició de l'any passat (a més del paper del consistori en l'organització i la presentació del prototip al Maker Faire) són l'existència d'una plataforma de treball online i la col·laboració dels anteriors participants a l'hora de tutoritzar als nous concursants: "alguns dels que van participar en la primera edició s'ofereixen per assessorar els equips nous. Hi ha una continuïtat perquè alguns volen treballar per ajudar els nous grups", s'ha alegrat Laverne. A més, aquest any s'ha obert una "versió pro per majors de divuit anys en col·laboració amb ESADE Creápolis, per universitaris i joves professionals", apuntava Rosety.
Pel que fa al jurat del concurs, tal com ha revelat el director del FabLab, "hem intentat que estigui compost per membres de l'administració pública, de l'educació i de l'empresa". I és que l'empresa també hi té un paper, ja que, en paraules de Barbany "en tot el tema de la innovació, és important que les empreses també hi participin, perquè són part del procés". El premi, d'altra banda, no està decidit encara, tot i que la tinenta d'alcalde recorda que l'any passat va donar-se una càmera de 360 graus als integrants del grup guanyador.
Les inscripcions ja poden fer-se a la web del concurs, fins el 15 d'abril.