Aules amb 19 infants i tancament de grups: la baixada de natalitat arriba a les escoles

Fa deu anys les aules de les escoles de Sant Cugat estaven saturades; amb la baixada de natalitat s'han reduït ràtios i s'ha tancat un grup a la pública

La dècada del 2010 l'ensenyament públic a Sant Cugat estava marcat pels grups bolet i unes ràtios sobredimensionades amb fins a 26 infants per classe. Es demanava una tretzena escola pública i la comunitat educativa clamava contra la saturació de les aules. Deu anys després, la caiguda de la natalitat a tot el país es nota també a Sant Cugat i a les escoles. Ara, es tanquen grups i les ràtios baixen.

A Catalunya, començaran el curs 25-26 uns 57.000 alumnes a Infantil-3. Fa tretze anys, n'hi havia 30.000 més. Això ha comportat l'eliminació de 23 grups menys a l'escola pública catalana i 2 a la concertada en només un any. A Sant Cugat, s'ha vist al Pins del Vallès, que perd un grup d'Infantil-3 i es quedarà amb una sola línia en aquest nou curs després que la Generalitat decidís tancar un grup. També hi ha escoles privades que han reduït l'oferta els últims anys.

Carme Ardid, regidora d'Educació de Sant Cugat, explica que han notat la davallada d'infants especialment aquest any: "Fins ara no ho havíem notat, hi havia un descens molt poc pronunciat. Però ara aquest any ja ha estat molt important".

D'aules sobresaturades a ràtios de 19 alumnes

En dades, les escoles públiques de Sant Cugat ha passat d'oferir 572 places en grups de 26 alumnes el 2015 a 380 places en grups de 19 infants el 2025. Així, en la preinscripció pel curs 2025-26 s'ofertaran 19 places per grup a Infantil-3 a totes les escoles públiques santcugatenques.

Més info: Comença la preinscripció escolar 2025-2026 a Sant Cugat

La raó és clara, la caiguda dràstica de la natalitat: Sant Cugat va registrar 708 naixements el 2023, la xifra més baixa des de 1997. El 2023 es van produir 7,3 naixements per mil habitants, mentre que el 2010 en van ser 12,2. Per la consellera d'Educació, Esther Niubó, aquesta situació ha de ser una "oportunitat" per abaixar ràtios. 

Més info: La meitat de grups de l'escola pública de Sant Cugat supera la ràtio de 25 alumnes

Durant la dècada del 2010, la comunitat educativa denunciava la saturació de les aules de l'escola pública a Sant Cugat. El 2018, dels 202 grups de P-3 a 6è de Primària, en 92 se superava la ràtio de 25 alumnes per classe. Des de llavors la situació s'ha capgirat i l'oferta de places pel curs 2025-26 passa per 19 places per grup. De fet, serà el quart curs en què s'abaixen les ràtios a I-3 i, per tant, ja arribarà a Primària. 

Generació boom a instituts

La saturació a infantil i primària d'anys enrere arribarà ara als instituts de Sant Cugat, tal com reconeix Carme Ardid, que recorda que la competència és de la Generalitat: "Pot ser que algun curs tingui algun problema, però crec que no hem de fer més centres per la previsió de davallada de natalitat. Potser en un curs o dos haurem de fer algun equilibri o grup bolet". En aquest sentit, assenyala que l'Institut Leonardo Da Vinci pot acollir fins a sis línies i que encara no està ple.

El Pins del Vallès

La baixada de natalitat ha afectat aquest any el Pins del Vallès, que perdrà un grup d'Infantil-3 pel curs 2025-2026 i es quedarà amb una única línia en aquesta promoció. "S'han tancat grups a tot arreu", apunta Ardid, que assegura que van parlar amb els responsables d'Educació per "revertir la decisió, però no va ser possible". "És la constatació del descens de la natalitat a tot arreu", argumenta. Una decisió que no ha agradat gens a les famílies, que han impulsat una campanya per recuperar el grup.

Més info: L'AFA del Pins del Vallès recull signatures perquè no s'elimini una de les classes d'I3

Sobre l'elecció del Pins, explica que la seva zona escolar és la que registra una previsió de més descens d'infants. En aquesta zona també hi ha La Mirada i L'Olivera, però Educació va triar el Pins perquè seria l'escola on es calcula que hi haurà menys germans d'alumnes del centre. És a dir, s'ha triat al Pins perquè a La Mirada i a l'Olivera es calcula que l'any vinent entraran més germans a Infantil-3. "No hi ha cap decisió fàcil, però és el que ha posat sobre la taula la Generalitat", recalca Ardid.

Sobre si l'eliminació d'una línia es mantindrà en el futur al Pins, es mostra prudent: "Caldrà veure com evolucionen els números i les preinscripcions. L'any vinent ja es veurà, potser s'haurà d'eliminar un grup en una altra escola". D'altra banda, afirma que el tancament de tota una escola, "no està sobre la taula"

La 13a escola

La construcció d'una tretzena escola pública es va posar ja fa deu anys sobre la taula a Sant Cugat, però la davallada de la natalitat dels últims anys ho va anar deixant en un segon pla. Tot i això, hi ha hagut families que han sol·licitat una nova escola per les zones del centre de la ciutat. "De moment no podem dir res sobre una tretzena escola", explica Ardid.

Més info: El nou govern municipal no considera necessària una 13a escola pública a Sant Cugat

Tot i això, situaria la necessitat d'aquest equipament pel creixement de la ciutat i per l'anunci del nou barri a Sant Joan amb 3.000 habitatges públics: "Se suposa que hi haurà gent jove i és possible que s'hagi de construir una nova escola, però no se sap quan". 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, X, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem