Càritas Sant Cugat ha detectat que la pobresa està creixent a Sant Cugat. Així ho han anunciat en la presentació de la Memòria de l'any 2022, aquest dimecres, 7 de juny, en la que han observat un augment de les persones que demanen lots d'aliments, un indicador que, segons el rector de la Parròquia Sant Pere d'Octavià, el mossèn Emili Marlés, "és el primer en detectar els canvis socials".
Durant els 2022, un total de 1.187 persones van rebre lots d'alimentació del Rebost de Càritas. Als primers trimestres de l'any, les dades havien tornat a una certa normalitat, als nivells d'abans de la pandèmia, però a partir de la tardor van començar a augmentar fins arribar a créixer més d'un 50% respecte del nivell prepandèmic el març d'aquest 2023.
"Ens preocupa l'explosió de santcugatencs que es troben en situació d'haver de demanar aliments", explica Emili Marlés, que creu que la principal causa d'aquest creixement és la inflació dels preus dels aliments.
Falten aliments
El problema per Càritas encara s'agreuja quan, a més de créixer la demanda d'aliments, disminueixen els recursos que reben. Segons ha explicat Miquel Puigmartí, voluntari responsable del Rebost de Càritas, l'entitat rep aliments del banc d'aliments, excedents de supermercats i forns de pa, recaptes de supermercats, escoles i empreses, donacions de particulars i la Unió Europea, però les donacions d'aquesta última estan desapareixent.
Entre el 2017 i el 2020, la Unió Europea feia arribar entre 60 i 70 mil kilograms d'aliments a Càritas a través de tres entregues, però a partir del 2021 aquestes quantitats s'han anat reduint, passant de tres a dues entregues, i aquest 2023, de moment, només s'han rebut uns 10.000 kg en una primera entrega, que l'any anterior havia superat els 15.000.
A més, de cara el 2024 la situació és d'incertesa, ja que no hi ha programades més entregues per part de la UE per l'any vinent, a l'espera de si Europa crea nous projectes perquè Càritas no perdi aquest important canal d'aliments.
Davant d'aquesta situació, la solució que ha proposat Càritas per tal de mantenir el lot d'aliments intacte ha estat impulsar la Campanya 800x10, buscant 800 persones que aportin 10 euros al mes. De moment, la campanya compta amb més de 400 persones.
Presentació de la Memòria de Càritas de 2022. FOTO: Jan Romaní
Creix la precarietat
"Des de Càritas donem ajuda alimentària per cobrir aquesta necessitat urgent, però l'objectiu és ajudar a les persones a sortir de la pobresa", destaca Emili Marlés. És per això que l'entitat ofereix una gran varietat de projectes i serveis, atenent un total de 1.327 persones entre 685 llars al llarg del 2022.
La xifra és menor que l'any passat, quan s'arribava a les 1.800, però Sagrario Palomino, responsable arxiprestal de Càritas Sant Cugat, explica que això és degut a un canvi del perfil de les famílies que atenen, augmentant el nombre de persones que venen soles.
A més, la tendència actual és que aquestes persones es trobin en situacions més precàries que les ateses l'any anterior, tal com indiquen les seves situacions d'habitatge.
Si comparem les dades del 2022 amb l'any anterior, veurem que ha baixat considerablement el nombre d'atesos que tenen contractes de lloguers i, en canvi, han augmentat els que viuen en pisos rellogats o estan acollits en domicilis particulars, que són situacions residencials pitjors.
A nivell d'habitatge, Càritas va impulsar durant el 2022 l'iniciativa del Pis d'homes, un habitatge momentani per homes en situació vulnerable per tal que guanyin autonomia i autoestima, on han residit 4 homes. En aquest sentit, aquest 2023 també s'ha impulsat el Pis de dones, on al gener hi van començar a viure tres mares amb els seus fills.
Més serveis i iniciatives
Amb la idea de "treballar en l'acompanyament i en la recuperació de vincles amb altres persones", en paraules de Sagrario Palomino, Càritas també compta amb el menjador social, on aquest any s'han servit 4.159 àpats, valorats en 16.729 euros.
En el camp de l'infància, s'ha fet reforç escolar acompanyant a 11 nois i noies i la campanya "Un nen, una joguina", que ha beneficiat a més nens que l'any anterior, fent arribar joguines a 270 infants.
Finalment, pel que fa al programa laboral, que Palomino considera "un dels més importants, ja que la feina és la demanda principal de molta gent que ve a Càritas", s'han atès 198 persones al llarg del 2022, dividits entre diagnòstics laborals, cursos d'orientació laboral, tallers d'informàtica, intermediacions laborals, formacions específiques, espais de recerca de feina i cursos d'atenció domiciliària.
Tant Sagrario Palomino com el mossèn Emili Marlés han volgut tancar l'acte de presentació de la Memòria de Càritas de 2022 agraint als tècnics de l'entitat i, sobretot, als voluntaris, que l'any passat eren 157, una xifra inferior als 236 de 2021.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, X, Instagram i TikTok.