El Cau Berenguer el Gran celebra 70 anys d'història amb una jornada plena d'activitats

L’Agrupament Escolta de Sant Cugat ha preparat xerrades, tallers, àpats i concerts per commemorar que fa 70 anys de la seva fundació

Aquest dissabte, 20 de maig, l'Agrupament Escolta i Guia Berenguer el Gran ha preparat una jornada plena d'activitats per celebrar els seus 70 anys d'història. Xerrades, tallers, vermut, dinar, xocolatada i concerts ompliran la plaça d'U d'octubre en una festa on el Cau convida a tots els veïns de Sant Cugat.

Imatges històriques del Cau Berenguer el Gran

"Des de l'inici d'aquest curs ens ho vam plantejar com un objectiu general del curs i des de l'octubre hem anat fent reunions periòdiques per tenir-ho tot llest pel 20 de maig", explica Martí Romaní, cap del Cau i organitzador de la festa. Per aconseguir-ho, els caps han rebut el suport de famílies, excaps i l'Ajuntament de Sant Cugat, així com entitats que duran a terme diferents tallers i activitats: els Castellers, els Bastoners, L'ortiga, Karabassà i els Diables.

Serà, per tant, una festa de tots els santcugatencs, però sobretot d'aquells que han format part de l'Agrupament durant els seus 70 anys. És per això que es farà un homenatge a les persones van veure començar el Cau. "Des que vam començar a preparar la festa hem pogut anar fent recerca de moltes persones que han anat participant de l'agrupament al llarg d'aquests anys i és molt bonic veure que tothom en té un molt bon record i hi ha moltes ganes de compartir les vivències", explica Romaní.

Martí Romaní: "És molt bonic veure que tothom té un molt bon record del Cau"

La història del Cau

L'Agrupament Escolta Berenguer el Gran va ser fundat l'any 1953 pel Mossèn Joan Clerch i Vivó, rector de la parròquia de Sant Pere d'Octavià de Sant Cugat, i per Ignasi Grau i Climent Ribera, els quals havien estat introduïts a l'escoltisme pel Mossèn Antoni Batlle (fundador de l'escoltisme català), que es van convertir en els primers caps de l'agrupament.

Aquell any van aprofundir en el coneixement del mètode escolta i es van preparar per a l'organització d'una secció de Boy Scouts. Fins i tot van participar en una acampada de cap de setmana de la Secció de Minyons Escoltes de Santa Coloma de Gramenet, a Can Fatjó dels Xiprers, al setembre d'aquell mateix any. No va ser, però, fins al curs 1954/55 que es van iniciar les activitats de l'Agrupament-Secció de Minyons Escoltes de la Parròquia de Sant Pere d'Octavià, amb dos grups de 6 nois cadascun.

El nom de Berenguer el Gran li van posar en memòria del comte Ramon Berenguer III de Barcelona, un dels governants més rellevants de la Catalunya medieval, que va protegir i impulsar la tasca religiosa, cultural i colonitzadora que el Monestir de Sant Cugat va realitzar durant el procés de consolidació de la nació catalana.

El nom de Berenguer el Gran li van posar en memòria del comte Ramon Berenguer III de Barcelona

Durant els anys cinquanta, fer activitats escoltes a Catalunya era arriscat, ja que la repressió política dictatorial les prohibia. Tanmateix, l'entusiasta voluntat dels fundadors de l'Agrupament, l'ambició dels quals era poder oferir als infants i joves santcugatencs una activitat educativa alternativa i altament valorada en països lliures d'arreu del món, els va fer continuar tot i els entrebancs. Ja l'any 1957, l'Agrupament va ser inscrit a la Delegació Diocesana d'Escoltisme i va quedar constituït legalment com a Agrupament Escolta.

Paral·lelament, Pilar Ribera i Eulàlia Llunell van fundar l'Agrupament de Noies Guia Mare de Déu del Bosc, només per a noies. Aquest agrupament, però, va haver de tancar durant el curs 1967/68 a causa de la falta de relleu. Tot i això, en aquells anys les noies ja començaven a ser acceptades en els agrupaments masculins a causa de la nova pedagogia sobre la coeducació de Minyons Escoltes.

Des d'aleshores, l'Agrupament ha evolucionat molt i ha anat passant per moltes etapes diferents. Al principi, era una entitat molt vinculada a l'església i d'aquesta manera sobrevivia als perills de ser una entitat catalanista en l'època del franquisme. Sempre ha sigut un agrupament molt viu, tot i que en alguns moments ha patit falta de relleu i els caps han hagut de fer un esforç per reestructurar les branques o el model organitzatiu. També ha passat per molts locals diferents. N'hi ha comptabilitzats 11, entre els quals trobem la capella del Monestir, la plaça de Quatre Cantons o el soterrani de la Casa de Cultura.

Era una entitat molt vinculada a l'església i d'aquesta manera sobrevivia als perills de ser una entitat catalanista en el franquisme

Actualment, el relleu de caps no és un problema pel Cau de Sant Cugat, amb una gran quantitat d'infants i joves i una llista d'espera massa llarga per poder absorbir a tothom que hi voldria participar.

Cartell de la festa de 70 anys del Cau Berenguer el Gran

Cartell de la festa de 70 anys del Cau Berenguer el Gran

Activitats del dissabte 20 de maig

10.00 h Benvinguda i homenatge amb les persones van veure començar el Cau

10.30 h Xerrada "El que ens fa feliços" amb Jaume Funes

12.00 h Danses tradicionals amb “Calcetes tradis” i vermut

14.00 h Dinar popular

16.00 h Tallers per tots els infants i joves de Sant Cugat

  • Taller de productes naturals amb la cooperativa “L’ortiga”. Lloc: placeta del carrer de Castellví.
  • Taller de batucada amb “Karabassà”. Lloc: Jardins davant la caseta del CPA.
  • Taller de castellers amb els “Gausacs”. Lloc: Jardins del Monestir.
  • Taller de bastoners amb “Bastoners de Sant Cugat”. Lloc: plaça de la Vila.

18.00 h Xocolatada popular

19.00 h Diables de Sant Cugat

20.00 h Concert amb "Miquel del Roig"

21.30 h Concert amb el grup de versions “Les Que Faltaband”

23.15 h Concert amb “Son de Rosas”, grup tribut a La Oreja de Van Gogh

*Totes les activitats son a la plaça d'U d’octubre excepte els Tallers.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem