Explicar la maternitat als amics i familiars a través de blogs i xarxes socials. Aquest és el punt d'inici, en molts casos, de mares que, avui dia, són blogueres i que han convertit el seu projecte de vida en la seva professió.
En els darrers anys, les xarxes socials han creat noves professions, com la de bloguer. Persones que tenen la seva pàgina web, en la qual comparteixen amb els seus seguidors tota la informació que volen. Les xarxes socials són bàsiques per fer arribar aquestes publicacions a un gran nombre de persones, per això, els bloguers comparteixen, periòdicament, publicacions al seu Facebook i Instagram.
Les comunitats que es creen entorn aquests perfils acaben apoderant les persones que hi ha darrere d'aquests blogs. Per això mateix, se'ls acaba considerant influenciadors, creadors de tendències. I aquí és on, sovint, les grans marques del sector al qual es dediquen els bloguers, entren en joc. Conscients que, al final, les xarxes socials són el boca-orella de tota la vida.
D'un blog familiar a una comunitat de gairebé 30.000 seguidors
Fa 13 anys, la santcugatenca Gisela Soroka, resident en aquell moment a Barcelona, va tenir la seva primera filla. La distància amb tota la família, ja que ella és argentina de naixement, la va portar a crear un blog on poder penjar fotografies de la nena i explicar el seu dia a dia a l'altra banda del món.
Dos anys després, l'any 2006 neix el blog 'Para el bebé', un blog que com Soroka descriu "era un blog que era per a mi, on reunia diverses coses relacionades amb la maternitat que a mi m'interessaven. Des de gadgets per a nens i nenes fins a temes d'educació".
La comunitat de 'Para el bebé' reuneix més de 16.000 seguidors en el seu perfil de Facebook, més de 9.000 al d'Instagram i 4.000 a Twitter. Soroka no recorda el punt d'inflexió que va fer créixer el seu blog. Però sí que recorda que va ser cap al 2007, quan va poder deixar la seva feina i dedicar-se plenament al seu blog.
"Gràcies a això tinc la vida que vull tenir", destaca Soroka, tot i que recorda la feina que hi ha al darrere d'un article (post). "Hi ha molta feina. De fet, escriure és el de menys. Les marques es posen en contacte amb tu, has de fer les proves... Potser treballes més de dues setmanes en un únic article". Ara la Gisela té tres fills.
Un refugi per compartir experiències de vida i continuar escrivint com a periodista
La santcugatenca María Menéndez, periodista i provinent de Madrid, va veure el blog com el seu canal per refugiar-se i explicar a la seva família les seves experiències com a mare.
'Con M de madre' naixia l'any 2011 com una afició. En un principi, recorda Menéndez, "em deia a mi mateixa que mai parlaria amb marques per publicar sobre productes, però al final, a poc a poc vam anar tenint contactes amb marques. Tot el que vaig dir que no faria, ho estic fent ara".
A banda del blog, 'Con M de madre' també té perfils a Facebook, Instagram i Twitter. En aquest sentit, la santcugatenca és molt conscient de "la responsabilitat" que té en cadascuna de les seves publicacions. "Crec que totes les mares som influenciadores com, per exemple, a la mateixa porta de l'escola dels nens. És el boca-orella tradicional. Amb les xarxes socials però, agafa una altra dimensió. Perquè la gent que et segueix confia en tu, i, per tant, has de dir la veritat sobre tot el que escrius, sobre els productes que has provat". La Maria té 4 fills.
D'una "rabieta" a un blog de puericultura tècnic
'El laboratorio de mamá' neix d'una "rabieta" com diu la Cristina, la seva propietària. Quan la seva filla tenia 9 mesos li havia de canviar la cadireta del cotxe. Després de fer moltes voltes i veure com diverses botigues li intentaven vendre la mateixa cadireta simplement perquè havia guanyat premis, però sense saber explicar aspectes tècnics, el propietari d'un establiment santcugatenc li va dir els motius pels quals no havia de comprar-la.
A partir d'aquí, la curiositat va conquistar aquesta santcugatenca. Juntament amb una fisioterapeuta pediàtrica i un enginyer van engegar el blog. Un blog "que tracta de temes de seguretat i compara productes de puericultura, que és tot un món".
Cristina descriu aquesta experiència com "una sort increïble. Puc estar amb la meva filla, i això només em passarà una vegada". 'El Laboratorio de mamá' té per objectiu continuar, ja que "és un tema que porta cua i queda molt per fer", com diu la seva propietària, que té una filla.
De la via d'escapament a un suport incondicional
La santcugatenca Agata Carreras fundava el blog de 'Las orejas de Tití' quan naixia el seu primer fill, farà gairebé tres anys. Apassionada per llegir tot tipus de blogs, de moda, de bodes i de bebès, Carreras va aprofitar la seva maternitat per fer realitat una de les coses que més li agradaven, escriure i la fotografia.
El que no s'esperava Carreras és que, l'arribada del seu segon fill, que moria pocs mesos després de néixer per una malaltia, li serviria per comprovar el gran suport que pot rebre una persona a través de les xarxes socials. "Vaig sentir molt suport. Vam estar mesos a l'hospital i penjàvem a les xarxes socials l'evolució del nostre fill perquè els nostres amics i familiars sabessin com anava tot en cada moment. Realment em va servir molt, perquè la mort d'un fill és com un tema tabú a la societat i les xarxes socials van ser la meva via d'escapament".
Ara, amb una tercera filla, Carreras omple el seu blog i les xarxes socials del seu dia a dia. En aquest aspecte, i la controvèrsia que genera penjar fotografies de menors, la santcugatenca ho té clar " jo mai posaria fotografies del meu fill que el puguin avergonyir quan tingui 10 anys". L'Agata té dos fills.
Aprofitant el coneixement propi per difondre'l
Fa tot just dos mesos que 'Mama bamba' sortia a la llum. L'Herminia, la seva propietària, treballa des de casa en un altre sector. Les hores i hores davant l'ordinador -explica- li permetien trobar plans infantils i familiars que estaven molt bé i ho deia a les seves amigues.
A partir d'aquí, relata, "vaig pensar que, ja que descobria tantes coses, en comptes d'anar-ho dient a les meves amigues, podia fer un blog i reunir totes aquestes coses. A més, també incloc posts sobre l'aprenentatge dels infants en anglès".
"Està sent una experiència molt positiva i el meu objectiu amb aquest blog és buidar tota la informació que tinc"- afegeix la propietària de 'Mama bamba'. L'Herminia té dos fills