Claret (Orquestra Diletant): "Tot i ser amateurs, volem acostar-nos a l'excel·lència"

El director artístic santcugatenc explica el projecte de l'Orquestra Diletant de Catalunya, la qual estarà present en la Festa Major de Sant Cugat

Gerard Claret és membre fundador i director artístic de l'Orquestra Diletant de Catalunya, una plataforma que acull a músics no professionals en una orquestra simfònica amb seu a Sant Cugat. Nascut a Andorra el 1951, Claret va arribar a Sant Cugat fa més de 40 anys i va ser pregoner de la Festa Major l'any 1996. Reconegut amb la Creu de Sant Jordi el 1998, Claret explica els orígens de l'orquestra i les particularitats d'aquesta entitat que oferirà un concert durant la Festa Major, el divendres 28 de juny a les 20:30 hores a la plaça de la Vila.

Com neix l'Orquestra Diletant de Catalunya?

L'orquestra es va fundar el 2018, i és que vam tenir la sort que a Sant Cugat es va concretar el Pla Director de Música Clàssica, i tot i que no ha pogut desenvolupar-se gaire, ens va permetre presentar-nos i que l'Ajuntament signés un conveni amb nosaltres per disposar d'espais per assajar. El projecte va néixer de la il·lusió de Marzio Conti i meva de crear una orquestra amateur, ja que hi ha molta gent que s'ha format en escoles i conservatoris i que després no s'ha dedicat professionalment. És per això que vam pensar que aquesta gent agrairia tenir una plataforma on poder expressar-se. És un projecte bastant únic amb l'objectiu de poder fer participar la gent en la música, buscant talent en l'àmbit no professional i podent fer arribar la música a molta gent.

Com van ser els inicis?

Des del principi vam comptar amb bastanta gent, i és que vam començar sent una orquestra amb format simfònic (uns 40 músics). És veritat que no tots són amateurs, i és que hi ha alguns instruments molt complicat com la tromba o el contrabaix que és complicat trobar aficionats, i és per això que a vegades hem de buscar col·laboradors per poder cobrir el repertori que fem.

"És un projecte bastant únic amb l'objectiu de poder fer participar la gent en la música, buscant talent en l'àmbit no professional i podent fer arribar la música a molta gent"

Per què Orquestra Diletant de Sant Cugat?

La paraula amateur no ens agradava massa. El concepte diletant, així, fa referència a una persona que cultiva una faceta artística, especialment la música, sense una finalitat professional. A més, en italià, la paraula diletto fa referència al gaudi.

Quins objectius tenen?

Els objectius els estem complint amb escreix, i és que no esperàvem tenir tan bona resposta, i això ens ha ajudat a mantenir el projecte, tot i la pandèmia, quan altres projectes s'han quedat pel camí. Ens agradaria poder fer més taca d'oli i poder divulgar una mica més el projecte, però és veritat que tot el que tenim actualment implica molta feina a gestionar. A més, al capdavant som professionals que tenim clar que estem amb gent amateur, però el nostre objectiu és acostar-nos a l'excel·lència musical i així ho estem demostrant en els nostres concerts.

Com es pot compaginar una afició amb l'excel·lència i la qualitat artística?

A vegades és estressant, com passa en el món professional, però és veritat que la gent amateur vol gaudir i això implica voler fer les coses bé. És com quan jugues a pàdel de manera no professional i et frustres perquè no estàs encertat un dia. Així que tots els membres ho intenten fer de la millor manera possible perquè el públic també pugui gaudir. Comptem amb gent compromesa en el projecte i des de direcció fem propostes que siguin motivadores.

"Ens agradaria poder fer més taca d'oli i poder divulgar una mica més el projecte"


A part, amb gent de diferents àmbits i diferents edats...

Sí, comptem amb metges, arquitectes, enginyers aeronàutics, jubilats... I hi ha un treball darrere per compaginar totes aquestes persones perquè tot funcioni, però en la varietat està la riquesa.

Quina és la seva particularitat?

Una de les nostres finalitats és utilitzar la música com a vehicle de transformació social, així que va ser molt important el conveni que vam signar amb Catalonia Fundació Creactiva. Tots els nostres concerts sempre tenen una connotació social. A més, potenciem l'aprenentatge de tots els nostres membres, així que sempre vinculem compromís social amb ensenyament.

Què representa per vostès actuar en la Festa Major de Sant Cugat?

Ho vivim amb molta il·lusió, la gent ens podrà conèixer i això ens donarà més visibilitat, amb la voluntat de poder seguir expandint aquesta taca d'oli. Poder actuar al mig del poble per Festa Major és molt emotiu.

"Poder actuar al mig del poble per Festa Major és molt emotiu"

Què oferiran durant el concert?

Intentarem no portar un programa tan simfònic, sinó pensant amb el públic que pot venir. Farem una estrena mundial, i és que una de les components de l'Orquestra Diletant de Catalunya és Simone Lambregts, fundadora de Les Violines, que farà una Suite de Les Violines amb 3 peces. A part, és un concert que sempre fèiem a la seu de Catalonia Fundació Creactiva i enguany hem decidit fer-ho durant la Festa Major, així que hi haurà 2 peces al final del concert que seran participatives amb usuaris de Catalonia Fundació Creactiva. A més, hi haurà algun moviment de Wolfgang Amadeus Mozart o de Felix Mendelssohn, entre altres sorpreses...

Per què el santcugatenc ha de venir al concert?

És una orquestra simfònica amb una quarantena de músics no professionals i qui vingui podrà descobrir com la gent gaudeix fent música.

Les portes estan obertes per si algú es vol apuntar?

És una plataforma on la gent pot desenvolupar l'aprenentatge de tocar en una orquestra amb uns excel·lents professionals al capdavant. Animem a tothom que tingui ganes i uns mínims coneixements de tocar un instrument que formi part d'una orquestra simfònica que vinguin a gaudir amb nosaltres. Tenim gent de tots els nivells i el més important és sentir-se còmode.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem