Clàudia Costafreda: "Sembla que els rols de poder no els puguem assumir dones de 30 anys"

Aquesta entrevista forma part d'un especial pel Dia de la Dona en el qual diferents dones treballadores expliquen la seva experiència en el seu àmbit laboral

Clàudia Costafreda s'ha fet un lloc en el món cinematogràfic amb produccions com Cardo. Amb només 31 anys, la directora té la capacitat i el talent per dirigir tot un equip de rodatge, no obstant això, lamenta que companys seus de professió no siguin capaços de percebre aquest lideratge. "A vegades tinc la sensació que genero menys confiança o professionalitat, i és que hi ha companys que els sembla estrany que un rol de poder l'assumeixi una dona de 30 anys", explica.

La directora i guionista està un moment de dolç i actualment es troba dirigint Superstar, una nova ficció de Netflix produïda per Javier Calvo i Javier Ambrossi. Costafreda assenyala que se sent una afortunada de formar part de la productora Suma Content i que treballa en un "entorn amb molt respecte i igualtat". Tanmateix, la santcugatenca ha hagut de combatre el masclisme per arribar on es troba a hores d'ara. "Vaig fer de professora de direcció cinematogràfica i vaig treballar en un mitjà de comunicació i em tenien contractada com una realitzadora becària, mentre els meus companys ascendien més ràpid i tenien més oportunitats".

"No només sabem fer temàtiques intimistes o socials, ha arribat l'hora de trencar amb aquests clixés i estereotips".

Segons l'opinió de la santcugatenca, el món cinematogràfic encara està molt masculinitzat: "Totes les professions que impliquen rols de poder estan masculinitzades i en el cas de la cultura és molt present, perquè és un reflex de la societat. Els homes sempre han modulat la societat i han utilitzat el cinema per donar missatges per mantenir aquest sistema. Actualment, estem irrompent i estem parlant d'aspectes amagats i marginalitzats i això està fent trontollar el sistema".

Costafreda també apunta la importància que ha tingut l'aparició de directores com Isabel Coixet o Sofia Coppola, però indica que cada cop són més les directores que s'estan convertint en referents: "Ja hi ha moltíssimes directores, i figures com Elena Martín o Carla Simón s'estan convertint en referents i creant un univers propi. No obstant això, falta encara visibilitzar moltes més directores i que podem comptar amb més pressupost i oportunitats". Finalment, la directora de cinema vol trencar amb els clixés de les dones directores: "No només sabem fer temàtiques intimistes o socials, ha arribat l'hora de trencar amb aquests clixés i estereotips".

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem