El dol és una manera de denominar un procés que sempre està relacionat amb el temor a la pèrdua de l'amor, dels anhels i dels desitjos. Si parlem de dol perinatal ens referim al dol per la mort d'un fill durant el període de l'embaràs o acabat de nèixer, un fet molt dolorós i, que de vegades, les famílies i les mares ho viuen en silenci.
Els processos d'un part es poden detenir per diverses raons: Un part prematur, la mort abans del naixement per mort del nounat. S'estima que una de cada quatre embarassos no finalitza amb un bebè viu. Això significa que són moltes les famílies que veuen truncats els seus desitjos, en algun moment de la seva vida de tenir un fill sa. La mort d'un bebè (sigui en l'estadi de l'embaràs que sigui) deixa un dolor enorme que, la majoria de vegades, és empès al silenci per la societat. Desautoritzar aquest dol fa que es minimitzi el dolor d'aquests pares que no han pogut conèixer en vida a aquest benvolgut nadó, incrementant la sensació de buit, incomprensió i patiment que senten.
La Dra. M. R. Tarragó, psiquiatre infantil i perinatal de la Unitat de Salut Mental de Policlínic Torreblanca ens comenta “és per això que és bàsic comprendre què li succeeix emocionalment a una parella que ha perdut al seu nadó per poder oferir el suport que necessiten i acompanyar sense que se sentin jutjats.”
Grups de pares
Les mares i els pares que han perdut un fill poden necessitar altres recursos professionalsmés enllà de l'estrictament sanitari. En l'aspecte psicosocial, l'evidència demostra l'efectivitat dels grups de suport al dol.
Davant un dol perinatal, on la societat l'amaga, converteix en tabú i vol suprimir al més aviat possible qualsevol record amb la fantasia, per desconeixement, que estan ajudant. Sabem que aquesta forma d'oblit no és un adequat acompanyament als malalts, potser seria una bona eina, almenys en els primers moments del procés, el grup de pares que permeti a les mares i pares tenir l'oportunitat de parlar del seu dolor en un ambient de comprensió i empatia.
Sabem que les mares i pares afectats per la mort del seu bebè se senten moltes vegades en dissonància amb la resta del món, perquè només aquella persona que ha passat per la seva mateixa situació podrà entendre i conèixer com se sent. Així, la sensació de pertinença al grup d'iguals els ajudarà a reconstruir la seva identitat i generarà l'esperança que la normalitat pugui aconseguir-se.
En aquests espais la Dra. Tarragó brinda l'oportunitat d'aprendre noves maneres d'enfrontar els problemes, tractar situacions difícils o dates assenyalades com a aniversaris i altres especials. El grup és, per tant, un escenari per a expressar temors i preocupacions, discutir solucions, on es practica la lliure expressió del dolor, es manté la confidencialitat i prevalen actituds de compassió sense prejudicis.
A la Unitat de Salut Mental de Policlínic Torreblanca, la Dra. Remei Tarragó dirigeix el grup de dol que dona suport al dol proporcionant un enfoc positiu, potenciant destreses i ensenyant habilitats per afrontar la pèrdua, permetent als seus integrants reprendre el control de les seves vides.
Dra. M. R. Tarragó
Col. 13.018 COMB
Psiquiatre infantil i perinatal de la Unitat de Salut Mental de Policlínic Torreblanca.
Grups de suport per a famílies, embarassades, dol perinatal i suport en la criança.