Aquest 15 de juny s'ha iniciat el període amb un risc d'incendi més alt i l'Ajuntament de Sant Cugat ha activat la campanya de prevenció de focs forestals. "Som un municipi amb una massa forestal molt important", ha recordat el regidor de Medi Ambient, Joan Puigdomènech, durant la presentació del dispositiu.
El cap de Bombers de Rubí-Sant Cugat, Ramon Vilardich, també ha incidit en què "la superfície de bosc és molt gran", cosa que comporta "un risc gran". "La previsió és un estiu calorós, ja portem molts dies per sobre dels 30 graus", ha afegit Vilardich.
En aquest sentit, Antoni Royo, de Protecció Civil, ha destacat que "la meteorologia no acompanya" i preveu que s'activaran més d'un centenar d'alertes per risc d'incendi durant l'estiu. De fet, aquest mateix 15 de juny Sant Cugat ja està en avís per aquesta situació.
L'Ajuntament ha consignat un pressupost de 168.000 euros per les tasques de prevenció d'incendis, la mateixa xifra que l'any passat. Una campanya que al municipi implica a Bombers, ADF, Protecció Civil, Creu Roja i Policia Local. Durant el 2016 van haver 26 incendis en el terme municipal de Sant Cugat, que en total van cremar menys d'una hectàrea.
La prevenció i la ciutadania
Tot i que ara és quan comença l'època amb més risc d'incendi, els últims anys aquest període s'està allargant com a conseqüència del canvi climàtic, han destacat Puigdomènech i Vilardich. "Hem d'estar atents tot l'any. L'any passat la meitat d'incendis van ser fora de l'època d'estiu", ha explicat el tècnic de Medi Ambient de l'Ajuntament, Sergi Sempere.
"Durant tot l'any estem treballant, la prevenció és una bona inversió. La millor manera de prevenir una emergència, és que no passi", ha destacat Antoni Royo. En aquest sentit, durant l'any s'han netejat 62 hectàrees de franges forestals, especialment en zones urbanitzades pròximes a boscos.
Els agents implicats han fet també una crida a la ciutadania i, de fet, l'Ajuntament repartirà uns 4.000 flyers de sensibilització. "La col·laboració ciutadana és molt important. Si algú veu una columna de fum, ha de trucar immediatament al 112. Preferim tenir 40 trucades que cap", ha explicat Antoni Royo.
En aquest sentit, el cap de Bombers ha llançat un missatge a la prudència, especialment també per Sant Joan i els petards: "S'han d'extremar les precaucions i no tirar petards a menys de 500 metres".
I és que com ha recordat Sergi Sempere, la gran majoria dels incendis que es produeixen a Sant Cugat són originats per l'home, ja siguin accidents, línies elèctriques, focs provocats...
Incendis el 2016
El 2016 a Sant Cugat va acabar amb un total de 26 incendis, la xifra més elevada des del 2001. Tot i això, la superfícia cremada ha estat inferior a una hectàrea. En aquest sentit, s'ha destacat la ràpida intervenció d'ADF, Bombers... Tot i que "un únic incendi" ja podria fer disparar la superfície cremada.
Durant el 2016 van cridar l'atenció els deu incendis que van haver a la zona de can Bova. Uns focs que es van originar per unes "causes estranyes" i que els Mossos d'Esquadra van investigar.
Pel que fa a les xifres d'incendis a Sant Cugat des del 1992, encara estan marcats a la memòria dels santcugatencs els incendis de Collserola del 1994 amb més de 160 hectàrees cremandes.