El Consell Comarcal del Vallès Occidental i les empreses subministradores d’aigua que operen a la comarca han presentat les diferents fórmules acordades amb els municipis vallesans per fer front a la pobresa energètica. Aquestes actuacions estan pensades per evitar talls de subministraments a famílies vulnerables i per posar en marxa un fons social que permeti lluitar contra la pobresa energètica. Aquest fons de solidaritat ajuda a finançar l’aigua a unitats familiars amb dificultats econòmiques i vol ajudar les famílies a superar la situació de risc en la que es troben.
En el cas de Sant Cugat, és Sorea qui s'encarrega del subministrament de l'aigua . El seu director general, Francesc Mayné, valorava l'acord: “Hem d’aconseguir entre tots que l’aigua no sigui un factor d’exclusió social a Catalunya”. El responsable de Sorea va destacar que acords com els signats amb Sant Cugat són "un pas important i transcendent, ja que és un servei absolutament bàsic per les persones”. Els anys 2015 i 2016, Sorea ha destinat més de 120.000 euros al fons social, que han beneficiat a 700 famílies dels 8 municipis on actua.
La llei en matèria de pobresa energètica preveu que les companyies subministradores no realitzaran cap tall sense l’informe d’exclusió residencial sol·licitat prèviament als serveis socials municipals. Aquesta mateixa llei també preveu la creació d’un fons social. Des del Consell d’alcaldes i alcaldesses del Vallès Occidental s’ha insistit en diverses ocasions en la necessitat de treballar pel compliment dels diferents articles per poder fer una aplicació real de la mateixa.
Cal apuntar que fa unes setmanes, el Consell Comarcal del Vallès Occidental va denunciar públicament que les companyies subministradores de gas i electricitat no estaven compromeses en la lluita contra la pobresa energètica i no van respondre a la demanda de crear un fons social, com sí que ha fet Sorea.