L’alcaldessa de Sant Cugat, Mercè Conesa, ha participat aquest 30 de març a la reunió del Comitè per a l'acollida de persones refugiades a Barcelona. La trobada, presidida per la consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, i l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha servit per actualitzar el context europeu, espanyol i català respecte a les persones refugiades i abordar un pla d'acció institucional que permeti conèixer la situació del banc de recursos que es va posar en marxa l'any passat.
Mercè Conesa ha destacat la bona coordinació entre el Govern català, les entitats municipalistes i les organitzacions que treballen per acollir refugiats a Catalunya. “Els municipis estem preparats per acollir refugiats”, ha afirmat Conesa a la sortida de la reunió.
Segons ha manifestat l'alcaldessa, “no hem de pensar tant en la quantitat de persones que poden arribar sinó en els serveis que els hem d'oferir”. Tots els interlocutors de la reunió han coincidit en què la política catalana d'acolliment és clara i que els municipis "estan a punt", ha afirmat la consellera, que ha reclamat a l'Estat espanyol que "ens cedeixi la gestió directe" "davant el bloqueig i l'immobilisme que presenta en aquest tema".
Bassa també ha explicat que s'ha elaborat una pàgina web que servirà de presentació a les persones d'acollida, així com un manifest conjunt per demanar al Govern de l'Estat que els municipis puguin atendre les 1.800 persones que està previst que arribin les pròximes setmanes i les 4.500 que arribaran més endavant.
Rebuig a l'acord europeu
Cal destacar que totes les forces polítiques amb representació a l'Ajuntament de Sant Cugat van mostrar el seu rebuig a la política europea de refugiats durant la celebració del ple municipal del mes de març. Ho van fer incorporant una moció institucional d'urgència en la que mostren el seu rebuig a la política cap als refugiats que està duent a terme la Unió Europea i els seus estats membres.
La ciutat rebutja així les polítiques d'expulsió de refugiats a Turquia que estan portant a terme la Unió Europea i els estats que la conformen. Unes polítiques que s'apliquen després que la Unió Europea i Turquia arribessin a un principi d'acord per mirar d'afrontar la situació dels refugiats. L'acord establia que tots els que arribin a Grècia des de les costes turques seran retornats a Turquia i, des d'aquí, els sirians es repartiran entre els diferents estats de la Unió Europea. L'acord va aixecar moltes crítiques de tots els àmbits, que denunciaven que s'estaven incomplint els acords internacionals sobre Drets Humans.