contingut promocionat
gencat logo

 

 

Consells imprescindibles d'autoprotecció davant d'aiguats i inundacions

El canvi climàtic ha provocat que els episodis extrems siguin més freqüents a Catalunya

Protecció Civil treballa en la preparació, planificació i gestió de les emergències dins del sistema de protecció civil i emergències, que a Catalunya és modern i coordinat, però cal que la ciutadania sigui conscient del paper principal que juga en la prevenció i en la seva autoprotecció. Per això, ofereix pautes, recomanacions i consells d’autoprotecció que cal que la ciutadania conegui, independentment de l'edat o del lloc de residència. La família és un bon espai per compartir aquests consells i socialitzar-los, així com els grups d’amistat, la feina o l’escola. Els podeu consultar a interior.gencat.cat/pluges

També cal que sàpigues si vius, treballes o et mous en zones inundables. El mapa de riscos de Protecció Civil et permet saber si el lloc on vius és en zona inundable: interior.gencat.cat/mapapc

Quins són els principals consells d'autoprotecció que has de saber?

  • Cal respectar els tancaments preventius que les autoritats facin de punts inundables. Encara que no hagi començat a ploure, poden inundar-se de forma sobtada. No creuis mai a peu ni en vehicle aquests punts ni les zones inundades: persones i cotxes podeu quedar atrapats o ser arrossegats amb poca aigua.
  • Si l’aigua comença a entrar en soterranis, encara que sigui poca, no baixis a treure el vehicle o altres elements mentre es mantinguin les pluges, es pot inundar de forma ràpida.
  • Evita aparcar a prop de zones inundables, rius, rieres o altres. En cas que es prevegi pluja, abans que comenci retira el vehicle d’aquestes zones i no intentis retirar-lo mai en el moment de les pluges abundants o inundacions.

  • Si ets en un edifici i es comença a inundar la planta baixa, desconnecta el corrent elèctric i si hi ha plantes superiors, pujar-hi. No intentis sortir a l’exterior si els carrers estan inundats.

  • Si vius en una zona d’alta inundabilitat has d’estar preparat a casa amb un kit d’emergència que inclogui una ràdio a piles, llanterna, medicaments habituals i còpia de la documentació personal i sanitària. Tingues identificat allò que podria ser imprescindible si has de ser evacuat.

  • Davant la previsió de pluges, neteja els embornals i desaigües de fulles o brutícies per evitar inundacions de baixos.

  • En cas d’emergència, truca al 112.

Episodis extrems i propers

Tot i que es pot pensar que certs episodis extrems són propis d’altres continents, a Catalunya els darrers anys s’han produït fenòmens molt intensos i de forma força sovintejada, en un entorn afavorit per l’emergència climàtica. Per exemple, en diversos episodis recents s’han produït pluges tan intenses que en una hora arriben a acumular-se més de 100l/m2.

Els recents aiguats d’Alcanar, la borrasca Glòria de gener de 2020, la riuada del Francolí d’octubre de 2019 i d’altres episodis similars són exemples recents de com l’emergència climàtica produeix fenòmens extrems que poden tenir localment un efecte devastador, provocant la mort de persones i uns enormes costos materials.

Aquests episodis, i altres que succeeixen en l’entorn mediterrani, ens indiquen que l’emergència climàtica fa que se superin els registres històrics, amb rècords de pluja extrema. Es tracta de fenòmens molt locals i extrems, ràpids, sobtats, molt intensos, i que provoquen inundacions de zones urbanes amb carrers que en pocs minuts baixen com rius. El perill ja no es limita doncs als rius, rieres i zones properes, sinó que també afecta zones urbanes.

Hem vist com aquests episodis produeixen la mort de persones que han intentat travessar zones inundables o treure un vehicle d’un aparcament soterrat en el qual començava a entrar aigua.

Fenòmens amb conseqüències devastadores

Són pluges torrencials que cap infraestructura pot drenar o canalitzar degudament i provoquen, de forma local, inundacions en pobles i ciutats, a banda de rieres i rius desbordats o amb crescudes sobtades, arrossegament de vehicles i altres danys. També es van produir acumulacions de 200l/m2 en 24 hores o de 300l/m2 en 36 hores, valors altíssims, que van provocar un episodi d’inundacions d’extrema gravetat l’octubre del 2018 al Montsià i que s'ha tornat a veure darrerament en els aiguats d’Alcanar d’aquest setembre de 2021.

En el cas del desbordament del riu Francolí, l’octubre de 2019, el riu, al seu pas per Montblanc va passar de dur mig metre d’aigua a 3,5m en cinc minuts, el que equival a una onada d’una força similar a un tsunami. La inundació es va estendre aigües avall fins a arribar al mar, i hi va haver diversos morts. La força en aquests casos de l’aigua té un potencial destructiu enorme, arrossegant tot el que troba.

En el cas del Glòria, el gener de 2020, també es van assolir valors extrems. La força de l’aigua va provocar la caiguda de ponts viaris i ferroviaris a la Tordera, entre Malgrat de Mar i Blanes. Es va haver de confinar la població que vivia a la riba del riu Ter aigües avall del pantà de Susqueda a les plantes superiors de l’habitatge pel perill de desbordament important. En total es van produir més d’11.000 incidents que van requerir l’activació dels serveis d’emergències (bombers, policia, protecció civil, SEM, agents rurals...), i 137.000 alumnes van quedar-se sense poder anar a classe a causa del temporal.

Informacions addicionals:

 
Comentaris

Destaquem