El creixement desorbitat de Sant Cugat: 45.000 nous habitants en 23 anys

Sant Cugat ha guanyat 45.000 habitants des del 2000 i, des de llavors, el preu del lloguer s'ha disparat dels 850 als 1.500 euros mensuals

Era l'any 2000 i Sant Cugat era una petita ciutat de 52.654 habitants. Tot just s'estaven omplint i acabant els nous barris de Coll Favà i Parc Central. Volpelleres i Can Mates eren camps i la plaça d'Octavià s'estava transformant per deixar enrere la imatge de les antigues places de poble. Des de llavors, el canvi ha estat vertiginós: en 24 anys, ha augmentat en gairebé 45.000 habitants, multiplicant la seva població per dos. Les conseqüències han estat evidents: nous barris, nous serveis i equipaments o infraestructures. També molt més trànsit.

I el creixement desorbitat del preu de l'habitatge, que justament ha impedit que alguns d'aquells santcugatencs d'abans del 2000 puguin seguir al municipi. Des del 2005 el preu del lloguer també s'ha multiplicat gairebé per dos, passant de 850 a 1.500 euros mensuals. Així, Sant Cugat és la ciutat que més creix en habitants; però també de les que més ho fa en lloguers. 

La població santcugatenca ha augmentat un 85%, mentre que el lloguer ho ha fet al voltant del 82%.

Més info: El lloguer a Sant Cugat es dispara i creix 200 euros en un any

Si es mira any per any, els creixements més importants a Sant Cugat van ser durant els anys previs a la crisi econòmica del 2008. Els increments anuals de població del 2001 al 2006 van ser d'entre el 4 i el 8%. En aquell període, Sant Cugat va guanyar 20.000 habitants, passanta de 50.000 a 70.000 veïns. 

La tercera ciutat que més creix

Aquests nous 44.876 habitants han convertit Sant Cugat en la tercera ciutat catalana que més població ha guanyat des del 2000 en números absoluts, només superat per Barcelona i Terrassa. Així, Sant Cugat ha sumat molts més nous veïns que altres municipis més poblats com Badalona, Sabadell, l'Hospitalet o Santa Coloma. Fa 23 anys, Sant Cugat era la 19a ciutat més poblada del país i ara ja ha escalat fins a l'onzena posició. Per exemple, l'any 2000 Rubí i Cerdanyola tenien més habitants. Ara, la nostra ciutat les supera en 17.000 i 40.000. 

I què explica aquest creixement i aquest interès en viure a Sant Cugat? Per una banda, el municipi tenia molt marge de creixement el 2000, amb la possibilitat de desenvolupar nous barris i molt espai per construir, com van poder ser Volpelleres o Can Mates. Altres municipis tenien un creixement molt més limitat. D'altra banda, la proximitat amb Barcelona i la connexió per carretera o ferrocarril ha estat un dels aspectes més ben valorats. I, finalment, la qualitat de vida, entesa com les zones verdes, el tipus d'habitatge, els serveis educatius o sanitaris, la proximitat amb Collserola, etc.

Si es mira el creixement proporcional, Sant Cugat és la ciutat que més ha crescut entre els 23 municipis de més de 50.000 habitants. Sant Cugat ha incrementat un 85% des del 2000. La segona, Castelldefels, està a molta distància, amb un creixement del 50%. Catalunya ha incrementat un 26% la població des de llavors. 

La Covid i Sant Cugat

La pandèmia de la Covid va fer augmentar l'interès en viure a Sant Cugat. Les immobiliàries explicaven que veïns de Barcelona apostaven per deixar la capital per anar a buscar un municipi amb més espais verds i habitatges amb terrasses i jardins més grans. Veïns, cal assenyalar, de poder adquisitiu alt i que podien pagar els preus de Sant Cugat. Les xifres confirmen aquesta tendència: entre el 2020 i el 2023, Sant Cugat ha crescut un 5%, passant de 92.977 a 97.530. És la ciutat catalana de més de 50.000 habitants que més ha crescut en aquest període. 

Concretament, Sant Cugat ha guanyat 4.553 habitants en tres anys. Només L'Hospitalet ha crescut més, amb 5.073 nous veïns. El lloguer també s'ha disparat des de llavors a Sant Cugat, passant de 1.177 euros a principis de 2020 als 1.500 actuals. 

Quin és el perfil dels nous santcugatencs

L'estudi Dinàmiques residencials i riscos de substitució de població a Sant Cugat elaborat per Oriol Nel·lo posava de manifest que els nous santcugatencs eren persones amb rendes més elevades, mentre que els que han marxat tenien menys ingressos. Una conclusió que van extreure a partir de detectar que els nous habitants de la ciutat tenien més estudis superiors, mentre els que han marxat tenen menys estudis. "Qui marxa de Sant Cugat són joves amb pocs estudis", assenyalava. 

Més info: Només el 15% de la població santcugatenca ha nascut a Sant Cugat

Així, el creixement no ha estat uniforme en quant al perfil social i econòmic dels nous santcugatencs: "Està condicionat pels nivells d'ingressos i el preu del sòl. El preu de l'habitatge de lloguer i compra a Sant Cugat és notablement més elevat que a l'entorn". Aquesta realitat fa que l'habitatge esdevingui un "filtre gegantí" que condueix a les persones amb menys poder adquisitiu a altres poblacions. El resultat és una "segregació residencial".

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem