Cuidar el medi ambient des de la cuina de casa

Teresa Puig fa sabons naturals amb oli de cuina reciclat

Teresa Puig és una veïna de Sant Cugat, on fa més de 18 anys que resideix, preocupada pel medi ambient, i apassionada pels productes naturals. Administrativa de professió, als seus 49 anys ha descobert una nova passió: la d'elaborar sabons a partir d'oli reciclat.

Amb experiència en el món de la cosmètica natural, el passat estiu va visitar Alacant per participar d'un curs de legalització de cosmètica natural organitzat per Corazón Verde. Un taller de quatre dies on va tenir l'oportunitat de conèixer gent d'arreu. "Hi havia bastants sabonaires, i em va començar a cridar l'atenció això dels sabons", explica, afegint que, un cop a Sant Cugat, va començar a buscar informació al respecte. "Vaig començar a fer petites mostres, a donar-los als amics perquè provessin", apunta, alhora que seguia investigant per trobar noves opcions.

Després d'un temps, parlant amb uns amics, va sorgir la idea de recollir oli utilitzat en un bar per poder fer més sabons per regalar a la gent. Una iniciativa que va tirar endavant i a la qual va sumar la creació d'una pàgina web, Sabodoli, aprofitant els coneixements que tenia al respecte. "Una pàgina web on poder explicar a la gent com podia fer els sabons, on hi ha receptes i consells, i per donar a conèixer aquesta eina", apunta Puig.

Mentrestant, ha seguit formant-se al respecte, fent cursos de sabó de glicerina a Saragossa, per poder oferir alternatives per fabricar sabons amb els infants, entre altres. "És una alternativa per fer una activitat en família i passar-ho bé, sent respectuosos amb el medi ambient, i prenent consciència que ho fas per alguna cosa", apunta.

Teresa Puig regala els sabons que fa amb oli reciclat. FOTO: Bernat Millet

Teresa Puig regala els sabons que fa amb oli reciclat. FOTO: Bernat Millet


Puig no treu cap benefici econòmic, com explica, de la tasca que realitza. "Vaig sufragant les despeses jo, i vaig a poc a poc", apunta, detallant com els processos són llarg, i com són necessaris molts materials per poder anar experimentant. A més, aposta per reciclar tot allò que és possible, fent motlles amb objectes reutilitzats, o presentant els sabons sense embalatge per mantenir-se respectuosa amb el medi ambient.

"Sabodoli no és un negoci, és una eina per donar a conèixer el que faig i que la gent pugui fer el mateix per ser una mica més sostenibles", explica. El resultat, sabons per rentar els plats, per la rentadora, per netejar el terra de casa... I tot, a partir d'un residu generat per cadascú de nosaltres: l'oli de cuinar.

"Crec que pot ser molt important per al medi ambient, si tots fem una miqueta... és el que sempre dic, granet a granet de sorra podem fer una muntanya molt gran. I crec que això val la pena, perquè ens ho estem carregant tot", assenyala. "M'agradaria que el meu fill pugui seguir gaudint de les coses boniques que hi ha, i no que ens ho haguem carregat tot", afegeix, destacant el fet que "no solament no contamines amb un residu que generes, sinó que li dones un segon ús".

 
Comentaris

Destaquem