Debat sobre la zonificació escolar a Sant Cugat

Actualment Sant Cugat està dividit en dues zones escolars i es va plantejar la possibilitat de convertir-ho en una

La comunitat educativa de Sant Cugat, especialment pares i mares dels infants que han de començar l'escola, està molt pendent de la zonificació escolar. Sant Cugat està dividit en dues zones i l'Ajuntament va manifestar la seva voluntat de modificar el model i va posar sobre la taula la possibilitat de fer una zona única. Això va encendre les alarmes.

L'Associació de Famílies d'Alumnes de Sant Cugat es va reunir amb el govern santcugatenc i va demanar aturar el canvi de model per poder analitzar els inconvenients i els beneficis. Més tenint en compte que ja estem en període de portes obertes i les preinscripcions són al mes d'abril. L'Ajuntament ha acceptat la petició i, per aquesta preinscripció, manté les dues zones.

A través d'un comunicat, l'Ajuntament de Sant Cugat ha informat que va fer arribar al Departament d’Ensenyament diferents propostes per "millorar les deficiències de l'actual zonificació". Per una banda, va proposar el model de zona única i, d'altra, el model dinàmic concèntric. Segons ha pogut saber el TOT, el segon no es podria aplicar a Sant Cugat per normativa i, per tant, l'única alternativa viable era la zona única.

Aquest fet va provocar el rebuig de les famílies i, després de reunir-se amb elles, l'Ajuntament ha decidit aturar el canvi: "Atenent la petició dels representants de les famílies, traslladem la proposta de mantenir l'actual zonificació per tal de poder treballar conjuntament l'anàlisi de la preinscripció i la zonificació". Així, el Consell Escolar Municipal obrirà ara el debat sobre la zonificació.

Estrès i angoixa

Des de l'Associació de Famílies de Sant Cugat celebren que l'Ajuntament hagi decidit aturar el canvi i mantenir les dues zones per l'any vinent. Reclamen consens per establir un nou model i que no generi més inconvenients dels que hi ha ara. La responsable de l'AFA, Eva Tataret, recorda que la preinscripció és un moment molt angoixant i estressant per les famílies i que els canvis a última hora no ajuden.

"Si tens fills, el moment d'entrada a l'escola, és un estrès horrible", afegeix Tataret. És per això que considera que l'Ajuntament ha de treballar amb la comunitat educativa, les famílies i els tècnics la millor solució. "És un tema molt delicat, sempre hi haurà gent que se senti perjudicada".

A més, demana no fer canvis enmig del període de portes obertes i preinscripcions: "Sense saber el criteri de zonificació, no es pot escollir escola. Per això espero que es mantingui i tinguem temps de treballar tots els agents".

Els inconvenients

Sigui com sigui, Tataret reconeix que l'actual divisió en dues zones genera "molts inconvenients". "Dividir la ciutat amb una ratlla pot fer que famílies tinguin un centre molt a prop, els hi toqui un altre molt més llunyà", explica. El model de zona única, segons l'AFA, provocarà els mateixos inconvenients que l'actual.

"Amb la zona única, un cop aplicada, hi hauria moltes queixes", assegura Tataret. El motiu és que hi ha centres que ja tenen més demanda que oferta i, segons l'AFA, aquesta situació s'agreujaria. "Això provoca que en un centre hi hagi moltes més preinscripcions i s'hagi de fer un sorteig i un tall. Aquí es generen els problemes. Una família pot viure davant d'una escola i que no li toqui".

 

És per això que des de l'AFA es va proposar el model de zones dinàmiques concèntriques. L'Ajuntament va recollir la proposta i la va traslladar al Departament d'Ensenyament. Tot i això, ha quedat descartada perquè normativament no s'adapta al mapa de Sant Cugat.

 

Aquest model consisteix en la divisió del municipi en rodones en forma de corones i les famílies poden triar escoles de la seva àrea o de les més pròximes. Però cada àrea hauria d'oferir escola pública i concertada, cosa que no passa a Sant Cugat ja que la majoria de concertades són als afores.

Posicionament polític

Els grups municipals de CUP-PC, ERC-MES i ICV-EUiA s'han posicionat sobre aquest debat i han criticat les presses de l'Ajuntament en canviar el model. "Després de més de 10 anys amb les dues zones, el debat s’hagués hagut de vehicular amb temps i forma", han criticat els cupaires.

La CUP-PC considera que no s'ha fet "una reflexió ni estudi suficient" de l'impacte de la zona única en termes com la mobilitat o la cohesió social. "Aquesta improvisació genera desconcert, molèsties a les famílies, als centres i els docents", lamenta la formació independentista. 

Des d'Iniciativa, també han criticat la improvisació de l'Ajuntament: "En plena campanya de portes obertes, encara no sabem a quina escola podran anar els nostres infants". Els ecosocialistes critiquen que l'Ajuntament hagi passat dues propostes al Departament d'Ensenyament i no hagi pres cap decisió.

ICV-EUiA també s'ha posicionat contra la zona única: "No és l'adequada en un municipi com el nostre perquè pot provocar la desvinculació dels infants del seu entorn i pels greus problemes en la mobilitat de tot el municipi". És per això que demanen un debat sobre la qüestió amb tots els actors.

Esquerra Republicana ha celebrat la "marxa enrere" del govern i que mantingui les dues zones per aquesta preinscripció, ja que la possibilitat d'un canvi havia generat "angoixa i preocupació" en les famílies. Els republicans demanen que s'abordi la zonificació escolar en el marc del Consell Escolar Municipal.

 
A més, Esquerra es posiciona en contra del model de zona única: "No és la millor opció perquè no fomenta la cohesió i la integració
dels nens i nenes en el seu entorn, a banda dels problemes de mobilitat"..

Més informació
 
Comentaris

Destaquem