La directora de teatre i dramaturga santcugatenca Dolors Vilarasau serà Premi Sant Cugat a tota una trajectòria de l'any 2024 en la segona edició d'aquests premis, que tindran lloc el dijous 20 de març al Teatre-Auditori. Així ho ha desvetllat l'alcalde de Sant Cugat, Josep Maria Vallès (Junts), en la presentació de la segona edició dels Premis Sant Cugat de l'any 2024, en el qual també es reconeixerà la tasca i els mèrits de persones, entitats i col·lectius de la ciutat durant el 2024.
"Coneixem tots sobradament a Dolors Vilarasau i és que amb 15 anys va iniciar una vida dedicada al món del teatre, la dramatúrgia i l'activisme cultural. Dona capaç de tirar qualsevol repte, rigorosa, conseqüent i exigent. Destil·la teatre pels quatre cantons" ha assenyalat el batlle de la ciutat.

Josep Maria Vallès i Dolors Vilarasau, en l'acte de presentació dels Premis Sant Cugat de l'any 2024. FOTO: TOT Sant Cugat
La premiada ha estat present en la roda de premsa i s'ha mostrat molt contenta amb el premi: "És un premi que porta el nom de la ciutat en la qual vaig néixer, em vaig casar i he tingut fills. I estic molt contenta que s'hagin recuperat aquests premis, perquè hi ha moltes persones i entitats que mereixen aquests reconeixements". D'altra banda, Vilarasau ha volgut fer extensiu el premi a tots els grups de teatre de la ciutat: "Sembla que a vegades el teatre és accessori i queda en un segon pla i és un reconeixement institucional a la feina feta". Finalment, la santcugatenca ha explicat que el seu objectiu en el món del teatre és "ajudar a establir criteris i a obrir camins perquè la gent pugui prendre decisions i no adoctrinar".
Contribució al teatre local
Dolors Vilarasau és sinònim de teatre. Ha dirigit una setantena d'espectacles, alguns tan emblemàtics com Pedra i sang o aquell Històries de Sant Cugat que el 1993 inaugurà el Teatre-Auditori. Va començar fent teatre com a intèrpret, primer a l'Agrupació Maragall i també a l'Institut del Teatre. Abans de dedicar-se a la direcció, de ben joveneta va col·laborar amb Ràdio Barcelona fent guions de teatre infantil radiofònic.
Va dirigir el seu primer espectacle amb només 19 anys, Muntatge poètic, i posteriorment va formar la Cia Tetrateatre. El seu treball com a dramaturga s'ha basat sovint en la reelaboració de textos poètics per a l'escena i a interrelacionar-los amb altres arts, en especial amb la música i la dansa. A més, va ser la introductora a Catalunya del teatre de Václav Havel: Havel a escena (1992).
Moltes iniciatives de la ciutat porten el seu segell com Lectures a la Fresca i té un caparrot dels Caparrots de Sant Cugat dedicat a la seva figura. A més, ha rebut diferents distincions com el Premi Paul Harris del Rotary Club o el Premi Santcugatenc de l'any. Actualment, és presidenta de l'Associació Amics de Pedra i Sang i coordina els Clubs de Lectura de la Biblioteca Gabriel Ferrater.
Funcionament dels Premis
Els premis es lliuraran el dijous 20 de març a les 19 hores al Teatre-Auditori, en un acte conduït pels periodistes santcugatencs Ester Castanyer i Jofre Llombart. L'acte comptarà amb l'actuació de Los Aurora, que interpretaran dos temes, i de l'Esbart, que també tindrà una doble participació. Al final de l'acte, Los Aurora interpretaran un darrer tema acompanyats per l'Esbart, en una peça conjunta que s'estrenarà per aquesta ocasió. Igual que l'any passat, l'escola de música i dansa Fusió serà l'encarregada d'interpretar l'Himne de Sant Cugat, amb la veu de Núria Mestre i a la guitarra Sergi Güixens, un himne amb lletra d'Ignasi Roda i música de Toni Xuclà.

Els Premis Sant Cugat de l'any 2024 reconeixeran una persona i un col·lectiu destacat de Sant Cugat el 2024. FOTO: TOT Sant Cugat
Les persones o col·lectius guardonats rebran una peça artística exclusiva creada per l'escultor santcugatenc, Pep Codó. Aquesta obra d'art s'inspira en el passat agrícola i d'arrelament a la terra de Sant Cugat. I per fer-ho, se centra en la tradició santcugatenca de lluir una fava com si fos un penjoll valuós durant l'Aplec de Sant Medir, com a record i símbol del nostre passat. Les invitacions gratuïtes per assistir a l'acte de lliurament dels Premis Sant Cugat de l'any 2024 es poden recollir a les taquilles i al web del Teatre-Auditori i a l'Oficina de Turisme.
El període per presentar candidatures als premis va finalitzar el passat 28 de febrer. Amb les propostes recollides per la Comissió de Propostes i les aportacions dels membres d'aquesta comissió, s'elevarà un informe al jurat, presidit per l'alcalde i format pels integrants de la Junta del Govern Local. El jurat es reunirà l'11 de març per decidir els guanyadors i les guanyadores. "L'any passat vam viure una edició especial, recuperant els premis. El nostre objectiu és poder reconèixer les actuacions destacades de persones i col·lectius de l'any anterior", ha sentenciat el tinent d'alcaldia de Relacions Institucional, Jordi Puigneró (Junts).
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, X, Instagram i TikTok.