Fins ara, d’experiències a la ciutat relacionades amb l’educació viva i lliure n’hi ha poques. L’escola bressol El Molí de les Planes és l’únic exemple en l’àmbit públic. També existeixen altres iniciatives com l’associació l’Arbreda Creixent, Moixaina o Quart Creixent, experiències que finalitzen en l’etapa infantil o preescolar.
Davant la demanda d’aquest tipus d’escoles a Catalunya, a Sant Cugat un col·lectiu de pares i mares reivindiquen que també n'hi hagi una al municipi. La presentació del Col·lectiu Educació Viva Sant Cugat tindrà lloc aquest divendres, 20 de març, a les 18 hores, a la Casa de Cultura. Posteriorment a la presentació es farà una xerrada-debat que porta per títol És possible una escola pública diferent de les que coneixem? Mestres d'escoles públiques vénen a parlar-ne.
Què demanen?
Aquest col·lectiu de pares i mares de Sant Cugat han signat un manifest per demanar que a Sant Cugat també existeixi aquesta opció en l’àmbit públic. El DIARI de Sant Cugat, en el reportatge la Ciutat A Fons Una Ciutat per estudiar, va recollir algunes de les peticions que fa aquest col·lectiu: “Trobem a faltar un centre d’educació viva i activa pública”, assegura Jordi Salvadó. “Són nombroses les famílies que demanden un centre amb aquest enfoc pedagògic, però malauradament moltes han de marxar del municipi per poder acollir-s’hi”.
Irene Condal parla d’una escola “que permeti als nens moure’s en llibertat en diferents ambients d’acord amb els seus interessos, que els acompanyi en el seu descobrir però no els «ensenyi», que respecti que hi ha ritmes diferents, no segons l’edat, sinó segons el nen”.
Una "opció complexa"
La regidora d’Educació, Universitat i Família, Esther Salat, reconeix que entén la demanda, però que “és difícil donar resposta”. Afegeix també que sense la necessitat de crear una dotzena escola “això només seria factible a la nostra ciutat si alguna de les escoles actuals fes el pas de convertir-se en escola lliure. Però és un procés complex. S’ha de començar a debatre”.