Doctor Martí: "Prop del 25% de la població pateix al·lèrgies primaverals"

Les principals al·lèrgies de la primavera són provocades pel pol·len de diverses plantes

Dilluns 20 de març, començava la primavera, l'estació de l'any en què les plantes de fulla caduca tornen a florir i les temperatures pugen, entre altres aspectes. 

Com diu la dita, "la primavera la sang altera". Després de l'hivern i el fred, arriba el clima més suau, el dia allarga i sembla que l'ambient estigui més alegre en general. Tot i això, hi ha molta gent que pateix molt durant aquesta estació de l'any. Les al·lèrgies primaverals provoquen molts mals de cap a gairebé el 25% de la població. 

Entrevistem al doctor Enric Martí, cap de servei de l'àrea d'Al·lergologia de l'Hospital General de Catalunya, sobre les al·lèrgies i la primavera. 

Quines són les al·lèrgies més comunes durant la primavera? 
Com és conegut pel gran públic, la primavera sol ser sinònim a al·lèrgia al pol·len dels arbres, plantes, matolls, etc. afegint-se altres factors com són encara que en menor grau, els àcars de la pols; no oblidem al·lèrgies de tot l'any, i per tant també de la primavera com les alimentàries, medicamentoses; tot plegat, una estació complicada. 
 

Quins tractaments s'han de seguir en aquests casos? 
En primer lloc, anar a l'especialista, que faci un diagnòstic acurat i específic de la causa del problema; a partir del qual, recomanarà com intentar evita-la, més la corresponent medicació adequada als problemes que presenti cada pacient. Important, de cara a la propera estació, si es pot i depenent del cas, la prescripció de vacunes antial·lèrgiques que milloraran sens dubte la temporada vinent els símptomes dels pacients. 
 

Quanta gent, aproximadament, es calcula que té quadres al·lèrgics durant la primavera? 
Malgrat que la zona on vivim, la Mediterrània, el problema no és tan fort com a les zones del centre, es calcula que al voltant d'un 20 a 25% de la població té problemes primaverals causats per les al·lèrgies. 
 

Les al·lèrgies primaverals en què afecten la salut i el dia a dia les persones?
Fonamentalment els òrgans que més s'afecten són els de les vies respiratòries, nas i bronquis, en forma de rinitis (esternuts, congestió nasal) asma (tos persistent, xiulets al pit, ofec o dificultat en respirar) afegint els trastorns oculars, en forma de conjuntivitis (ulls plorosos, vermells, picor) 
 

Una persona que té al·lèrgia, per exemple, al Pol·len, la té des de petita o pot sortir-li en edat adulta?

Cada vegada apreciem gent més jove, nens, que inicien els seus símptomes. Això abans era un fet improbable; el mateix trobem en gent de la tercera edat; no obstant l'edat típica més freqüent on debuten els problemes d'al·lèrgia al pol·len és la d'un adult jove. 
 

Les al·lèrgies primaverals duren els tres mesos de l'estació? O només al principi? 
Per fer-ho fàcil, hi ha una seqüència biològica, molt ben estudiada, que lliga el pol·len amb unes dates del calendari, que pot variar, poques setmanes, depenent de la climatologia; així a Catalunya, els més freqüents:
Gener- febrer: Pol·len de Xiprer 
Març- abril: Pol·len de Plataner 
Maig- juny: Pol·len d'Olivera 
Maig – juny: Pol·len de Gramínies 
I finalment, entre març i setembre el pol·len d'una planta (de fet un matoll, una mala herba) de la família de les ortigues, que s'anomena Parietària. Segons a què sigui al·lèrgic el pacient, tindrà els seus problemes les dates esmentades.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem