Donar a llum a casa, una opció que en els darrers anys pren força

Actualment es calcula que prop de 500 parts a l'any tenen lloc a casa de manera programada, en tot l'Estat espanyol

En els darrers anys l'opció de donar a llum a casa ha anat en augment a tot Europa. I és que des de finals del segle XX l'opció única de donar a llum a l'hospital ha estat qüestionada per diversos sectors de la societat europea. 


Per això mateix, hi ha diversos països com Holanda, Regne Unit o Alemanya que compten amb lleis afavoridores a aquesta opció de part i aquestes formen part de la legislació sanitària pública o privada. 

En aquest cas, a Catalunya es tracta d'un servei privat i independent de la xarxa sanitària pública. A l'Estat espanyol es calcula que hi ha 50 llevadores professionals que ofereixen els seus serveis, de manera privada, per atendre parts a domicilis. D'aquestes,  unes 35 són de Catalunya, on més demanda hi ha per parir a casa. 

A Sant Cugat, una de les ciutats de l'Estat amb major taxa de natalitat, també s'han registrat diversos naixements a casa en els darrers anys. Tot i que és molt complicat tenir una xifra exacta, segons les llevadores amb què ha parlat el TOT, entre el 2012 i el juliol del 2016, a Sant Cugat, un total de 21 dones han donat a llum a casa seva. 

"És una manera de donar a llum molt respectuosa i et sents molt acompanyada"

La santcugatenca Nàdia Sierra va donar a llum, ara fa quatre anys, a casa seva. Tal com ella detalla, abans de quedar-se embarassada, ja li cridava l'atenció aquesta manera de parir, pero la decisió la va prendre durant l'embaràs.

Sierra considera que donar a llum a casa "és una manera molt respectuosa i estàs molt acompanyada. Segons la meva experiència més que a l'hospital, perquè les llevadores estan només per a tu". 

Un cop presa la decisió, aquesta santcugatenca, que es visitava al CAP de Sant Cugat, es va posar en contacte amb Néixer a Casa, una entitat formada per un equip de llevadores que ofereixen, assistència domiciliària durant l'embaràs, el part i el postpart, assessoria en la lactància materna, grups de postpart, entre altres opcions.

Després d'unes visites prèvies al part per anar-se coneixent, la Nàdia va parir a casa en una experiència que recorda com "molt tranquil·la, molt segura i molt acompanyada. Estava en el meu entorn i ho tornaria a fer segur". 

Donar a llum a casa després de fer un seguiment de la gestació habitual

La llevadora i el ginecòleg poden desaconsellar el part en el domicili per motius mèdics FOTO: Cedida

Les llevadores que assisteixen a cases per donar a llum fan seguiments previs al part, aquest és el cas de Néixer a Casa que, des que s'estableix el contacte entre la mare gestant i l'equip de professionals, ofereixen un seguiment de l'embaràs, es realitzen visites a domicili a partir de la setmana 37 d'embaràs, s'atén al part amb dues llevadores i es realitza una atenció domiciliària al postpart fins al mes de vida del bebè.

En aquest sentit el doctor Xavier Urquizu, Metge adjunt del Servei de Ginecologia i Obstetrícia de l'Hospital Universitari Mútua de Terrassa, detalla que "el control de l'embaràs de les dones que volen parir a casa és el mateix que segueixen totes les embarassades i, en general, es fan al sistema sanitari públic".

Per la seva banda, Gràcia Coll, llevadora i Coordinadora ASSIR, supervisora de la Sala de Parts de l'Hospital Universitari Mútua Terrassa i actual vicepresidenta de l'Associació Catalana de Llevadores de Catalunya, afegeix que "tant si el control és privat com públic, les llevadores atenen el part a casa, contacten amb l'embarassada a partir de les 20 setmanes d'embaràs per tal de conèixer com vol que sigui el seu part i l'espai físic on es realitzarà. També fan una valoració del risc de l'embaràs, ja que hi ha factors de risc que desaconsellen el part en el domicili".

La importància de confiar en els especialistes

Un dels motius de donar a llum a casa ve donat per la naturalesa de la situació i el màxim respecte amb la gestant. Ara bé, en els darrers anys, tal com detalla el doctor Urquizu "cada vegada més centres han adaptat l'atenció al part perquè aquest sigui el més respectuós amb els desitjos de la pacient". Tot i això, hi ha situacions imprevisibles que poden alterar el pla de part que la mare ha previst, per això mateix el doctor Urquizu detalla que a vegades cal prendre "mesures d'urgència per assegurar el benestar de la mare i el nounat, mesures que difícilment poden ser preses a casa i que el retard en aplicar-les poden tenir conseqüències. És per aquest motiu que és molt important seleccionar molt acuradament les pacients que volen parir a casa, per tal d'evitar riscos innecessaris". 

El cert és que en els darrers anys han augmentat el nombre de gestants que prefereixen un part el més natural possible i amb la mínima intervenció mèdica possible. En aquest aspecte, donat que cada dona té dret de donar a llum com vulgui, tant el doctor Urquizu com la llevadora Gràcia Coll coincideixen en destacar que seria "bo que el ginecòleg o ginecòloga i la llevadora que han seguit l'embaràs sabessin que la gestant vol donar a llum a casa i que aquest fet no ha de disminuir la qualitat de l'atenció". 

Per això mateix, Gràcia Coll recorda que "la llevadora és la professional que està més propera a la dona. La confiança que es pugui generar en aquesta relació ha de permetre donar resposta a totes aquelles qüestions que apareixen durant l'embaràs i el part i acompanyar a la dona perquè visqui el part com ella vol, tant si és a l'hospital, com a casa". 

 
Comentaris

Destaquem