Donar menjar als senglars pot acabar comportant el sacrifici de l'animal. Així ho assegura la Fundació per l'Assessorament i Acció en Defensa dels Animals (FAADA), que fa una crida a la ciutadania per evitar que els senglars puguin accedir a les restes de menjar que generen els humans.
I és que des de FAADA expliquen que la presència de cada vegada més senglars en zones urbanes es deu al fet que els animals tenen un accés més fàcil al menjar, ja sigui de restes llençades o directament donat per persones. "Aquest canvi d'alimentació provoca que els senglars que baixen a les zones urbanes creixin més i es reprodueixin amb major rapidesa", exposen.
Aquesta situació provoca que augmenti el nombre de senglars en zones pròximes a cases i comerços, "cosa que provoca les queixes dels veïns i, en la majoria dels casos, porta als ajuntaments a apostar per la caça o empreses de sacrifici per solucionar el problema". Una mesura que, des de FAADA, consideren ineficaç totalment.
A la presència de senglars en zones urbanes, cal afegir el canvi d'actitud d'alguns dels senglars acostumats a rebre menjar dels humans. Uns veïns de les Planes denunciaven al TOT que pateixen atacs constants de tres senglars que els reclamen menjar. De fet, des del Parc de Collserola van alertar de l'augment de la perillositat d'alguns d'aquests animals més habituats al contacte humà. Una situació propiciada per l'actitud dels humans vers a aquests animals.
La presència de senglars en zones urbanes a Sant Cugat fa un temps que preocupa certs veïns i l'Ajuntament. És per això que el 2015 es va fer una prova pilot per capturar i sacrificar senglars, que no va tenir continuïtat. Aquest setembre, començarà una prova per distribuir vacunes per reduir la capacitat reproductiva d'aquests animals. L'Ajuntament també ha fet alguna campanya informativa per comunicar als ciutadans les actituds correctes envers els senglars.
Es calcua que hi ha 300 senglars vivint en zones urbanes de Sant Cugat.
Què hem de fer per evitar-ho?
La FAADA dóna uns consells per evitar aquesta situació.
Com?
- Informant a veïns i amics sobre el tema
- Deixant les bosses d'escombraries i altres residus orgànics dins dels contenidors
- Procurant que no quedin restes de menjar en els punts d'alimentació per a fauna urbana o que almenys no siguin accessibles als senglars
- Evitant tocar-los o apropar-te a ells
A més, la Fundació també fa una sèrie de peticions a les administracions:
- S'instal·lin contenidors d'escombraries anti-volcatge
- S'augmenti el servei de recollida per evitar l'acumulació d'escombraries
- Se substitueixi la vegetació de les zones verdes de la ciutat perquè resulti menys atractiva per a aquests animals
- S'habilitin punts d'alimentació a les zones forestals