Dr. Mercadé: "Un 4% de les persones a qui fem la mostra tenen càncer de còlon"

Aquet diumenge, 4 de febrer, és el Dia Mundial contra el Càncer

L’octubre del 2015 es va posar en marxa el Programa poblacional de detecció precoç de càncer de còlon i recte al Vallès Occidental. A Sant Cugat, aquest mes de gener s’ha iniciat la segona ronda. Durant els pròxims mesos, fins a 21.000 santcugatencs, entre 50 i 69 anys, rebran una carta del CatSalut per fer-se el cribratge d’aquesta malaltia que suposa la segona causa de mort per càncer a Catalunya.

El TOT entrevista a Josep Maria Mercadé, director dels tres CAP de Sant Cugat 

Sant Cugat compta amb un dels registres més baixos de participació en el programa de cribratge del càncer de còlon i recte, per què?

Entenem que la baixa participació en l’anterior ronda depèn de diversos factors. Un dels factors importants és que hi ha molta gent que té cobertura privada i és possible que el cribratge ja se l’hagin fet per via privada o que, fins i tot, ja s’hagi fet una colonoscòpia en els últims 5 anys. També tenim un tema important a tenir en compte. Nosaltres, la captació de pacients, la fem a través de carta, per correu ordinari i enviem les cartes a l’adreça que ens consta a la base de dades del CatSalut, que és el registre central d’assegurats. Si algú s’ha canviat de domicili i no ens ho ha comunicat, enviem la carta en un domicili equivocat.

Com funciona aquest programa que aquí a Sant Cugat ara arriba la segona fase?

El mecanisme de funcionament és molt senzill. La captació dels pacients es fa a través de carta individual que han de rebre totes les persones que ens consti que resideixen a les nostres àrees bàsiques, de 50 a 69 anys.

Les persones reben una carta amb una sèrie d’oficines de farmàcia on es poden adreçar. Van a la farmàcia, se’ls dona el material de recollida, se’ls explica com recollir la femta i com conservar-la. Després la porten a la farmàcia que pot ser la mateixa o una altra, però han de ser farmàcies que estiguin adherides al Pla de prevenció de càncer de còlon i després elles ja tramiten la mostra. Aleshores, es rep la carta amb els resultats, o en cas contrari una trucada.

Per tant, no han d’anar ni a un centre sanitari?

No, no cal passar-hi. Tot es fa per les oficines de farmàcia que col·laboren, que són la majoria de les farmàcies del municipi.

A qui està adreçat el programa?

Està adreçat a homes i dones de 50 a 69 anys. Hi ha algunes exclusions que són, tenir antecedents personals de càncer de colon, haver tingut un familiar de primer grau abans dels 60 anys amb càncer de còlon, o dos familiars de primer grau a qualsevol edat amb càncer de còlon. Aquest tipus de persones ja necessiten un seguiment diferent i no entren en aquest cribratge poblacional. També altres persones que hagin fet colonoscòpies o que tinguin altres malalties que predisposin a càncer de còlon, que necessitin un cribratge específic.

Cada quant cal repetir aquesta prova?

La prova és molt senzilla, és una recollida de femta i nosaltres cridem a persones cada dos anys.

Gràcies a aquest programa es detecten molts casos precoçment?

Sí, amb l’anterior ronda del municipi vam detectar 14 persones que tenien càncer. També és molt important que fem detecció de lesions que poden evolucionar a càncer. Hi ha un tipus de lesió que són un tipus de pòlips que alguns poden evolucionar a càncers, que triguen cert temps, una mitjana d’uns 10 anys en evolucionar a càncer, però en l’última ronda vam detectar 140 persones amb aquestes lesions que podríem considerar precanceroses. Aquestes persones, a partir d’ara, faran un seguiment diferenciat, més específic perquè el seu risc és superior.

Aquesta xifra de positius representa un percentatge elevat?

La mitjana és, aproximadament, que un 4% de les persones a qui fem la mostra han donat positiu i d’aquestes el nombre de càncers és aquest. No tots els positius són càncers. La taxa de positius que tinguin càncer és baixa.

Pot donar positiu i al final no ser càncer?

Nosaltres el que fem és detectar sang en femta i hi ha moltes altres causes que produeixin un sagnat en femta i no ser ni una lesió precancerosa ni ser un càncer.

Gràcies a aquest tipus de programa se salven més vides?

Estic segur que el programa salvarà vides perquè detectarà casos precoços que si s’haguessin deixat evolucionar, la seva possibilitat de supervivència hauria sigut molt més baixa. També detectarà i està detectant lesions abans que desenvolupin un càncer, però que acabarien desenvolupant-lo.

El càncer de còlon i recte quina prevalença té?

En homes és el tercer tipus de càncer més freqüent, en dones el segon. I amb homes i dones és la segona causa de mortalitat per càncer.

Quines mesures pot prendre la població per prevenir aquest tipus de càncer?

Tenir una dieta rica en fibra, en fruita i verdura, evitar els greixos animals, evitar les carns vermelles i carns processades, augmentar la ingesta de làctics, augmentar la ingesta de peix, abstenir-se del tabac i de l’alcohol i fer exercici.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem