Per què neix la necessitat de canviar el centre de Sant Medir fins a Flor de Maig?
La ubicació de la Fundació Sant Medir no era adient. Era un lloc petit, on vivien 43 usuaris amb moltes necessitats de suport. Des de fa molts anys estaven en una casa que no complia amb els requisits mínims per atendre aquest grup amb dificultats de mobilitat. La casa situada a prop de l’ermita de Sant Medir, es va anar deteriorant.
L’espai havia quedat obsolet.
A finals de 2016 la Fundació Sant Medir ens va demanar ajuda per veure com ho podien solucionar. Vam anar a veure la casa i l’entorn, i encara que estava situada en un lloc molt maco, no era el lloc més adient, i tot i que estaven molt ben atesos, l’espai no era correcte. Vam visitar l’administració per explicar que Catalònia absorbiria Sant Medir i habilitaríem uns espais que teniem sense ús de Flor de Maig per traslladar-los-hi. Vam destinar 1,2 milions a condicionar el lloc i es van traslladar els 43 usuaris.
Des que Sant Medir és a Flor de Maig, ha canviat la seva vida?
Sí, ara tenen accés directe a l’exterior i surten. A més, poden gaudir de totes les instal·lacions. Son en un recinte molt gran i poden fer piscina interior i exterior, anar a les sales de formació, al poliesportiu, les sortides i les activitats que es fan al llarg del dia per a persones amb necessitats especials. Els usuaris i els treballadors son aquí, a Flor de Maig, des de finals de juny del 2017 i hem implantat la seva manera de treballar i l’hem acoblat a la nostra.
D’on han sortit els recursos per rehabilitar el nou Sant Medir?
De recursos propis de la fundació. Per cada usuari tenim un contracte amb la Generalitat amb unes tarifes tancades que inclouen àpats, cures i diverses activitats. Tot el que no s’inclou en aquesta tarifa tipus ho aporten les famílies dels usuaris. Tot això genera 24 milions d’euros l’any. Amb aquest pressupost contractem el nostre personal i els beneficis que generem es reinverteixen a Catalònia Fundació Creactiva, que dona cobertura a uns 1.000 usuaris que son atesos per més de 800 treballadors.
Les persones del Sant Medir són grans discapacitats. Quina autonomia tenen?
Depèn molt de cada un d’ells. A les 9 del matí els usuaris de la Residència Sant Medir ja estan vestits, esmorzats i a punt d’iniciar la seva jornada. Es divideix el grup i alguns fan un passeig, altres van a les sales d’estimulació, a fer sortides, piscina o al poliesportiu a fer boccia. A Catalònia Fundació Creactiva treballem el seu desenvolupament personal i en la línia de potenciar-ne l’autonomia, gustos i desitjos.