A principis del segle xx, Sant Cugat, sense deixar de ser un poble eminentment agrícola, anava creixent. Aviat es va veure la necessitat de construir un mercat municipal. Des de feia segles la funció de mercat la feien les voltes del carrer Major, però l’afluència d’estiuejants i la demanda de treballar en un espai amb més salubritat van fer evidents les necessitats de construir un mercat. Es van encarregar les obres al llavors arquitecte municipal Ferran Cels. El lloc triat va ser la plaça de dalt del carrer Major, on hi havia les restes del que havia estat la parròquia de Sant Pere. En un principi es va pensar d’ubicar l’ajuntament en aquell emplaçament, però atesa la tradició comercial de la zona es va optar pel mercat.
Modernisme 100%
L’edifici projectat per Ferran Cels era una peça modernista en estat pur. Materials populars com el ferro forjat, l’obra vista o la ceràmica es combinaven amb finestres trapezoïdals i acabats propis de l’estil amb influències notòries de Puig i Cadafalch. L’edifici és una sola nau rectangular amb encavallades de ferro i obertures només tancades amb gelosies. Les parets exteriors estan decorades amb plafons de rajoles d’elements florals blaus típics del modernisme.
Un altre element característic d’aquest estil arquitectònic el trobem a la façana principal, a l’estructura de ferro forjat que suporta la campana i el penell amb un escut de les quatre barres que corona l’edifici. El 1917 es va instal·lar la primera cambra frigorífica i el 1921 es van construir els porxos de davant el mercat, on inicialment es van instal·lar les peixateries. L’any 1927 van dur-se a terme obres d’ampliació per construir la segona nau. Enric Móra i Gosc va respectar l’edifici que havia projectat el seu predecessor, ja que havia treballat amb ell durant anys com a ajudant. En morir Cels, Mora i Gosc va passar a ser l’arquitecte municipal de Sant Cugat.
Una nova etapa
L’any 1991 el mercat de Pere San va passar a ser conegut popularment com el Mercat Vell, li havia sortit competència amb el nou mercat de Torreblanca. Sense deixar de funcionar, va passar de ser el mercat de referència de la ciutat a convertir-se en un espai més on anar a fer la compra.
Per evitar-ne la decadència i a la vegada dotar-lo d’una nova vida comercial i gastronòmica, actualment es troba en fase de remodelació. Amb un pressupost de gairebé tres milions d’euros, es renovarà completament l’interior respectant, un cop més, l’estructura modernista. Està previst que aquesta primavera s’inauguri el nou espai amb 19 parades i una zona destinada a la degustació