Quan es recomana visitar un expert en podologia esportiva?
Totes les persones: ja siguin atletes professionals, persones que facin esport amateur, altres persones que no facin un esport en concret però els hi agradi mantenir una vida activa i sortir a caminar, o senzillament tot aquell que vulgui millorar el seu estat de salut, conèixer el funcionament del seu cos i/o prevenir lesions. Igualment hem de ser conscients de fer una revisió mèdica completa anual.
Que pot prevenir fer un estudi de la biomecànica del peu?
Els peus són la base del cos, però és important saber que el cos és una unitat i treballa en conjunt, pel que, l’alineació i col·locació dels peus tindran gran importància i pot ser causant d’altres molèsties a nivell més distal. Analitzar estructures articulars (peus, turmell, genolls, maluc...), comprovar amplitud de moviment i funcionalitat, és el que s’hauria de realitzar en un estudi biomecànic complet. Això permetrà millorar, prevenir o tractar símptomes com podria ser un dolor d’esquena.
Tot estudi del peu acaba amb plantilles?
No sempre són necessàries. Durant la visita és important detectar possibles dèficits o disfuncions tant de les articulacions com de l’estat muscular. Fer un bon diagnòstic i entregar un informe exhaustiu al pacient perquè pugui treballar les seves mancances amb altres especialistes com fisioterapeutes, osteòpates o tècniques en educació física, és molt important. Si cal, és quan fem algun tractament extern com plantilles per ajudar al pacient a millorar la simptomatologia o prevenir la lesió, però és molt important saber que no tot és una plantilla.
Cuidem prou els nostres peus?
El peu és la base del nostre cos, és una estructura molt important al que no se li dona la importància que té. Penso que cada vegada hi ha més consciència, però malauradament encara falta treballar molt l’àrea preventiva, actualment seguim trobant casos que van al podòleg per un dolor ja present.
La majoria de persones van al podòleg per les durícies?
La podologia té moltes especialitats: clínica, quirúrgica, pediàtrica, biomecànica. Cadascuna tracta cada problemàtica, no obstant això, la podologia clínica és la més coneguda per la societat.
Com es pot tenir una bona salut podològica?
Una bona salut podològica comença amb una bona coincidència que aquestes estructures són sotmeses a molt esforç dia rere dia, és important portar un bon calçat, una bona cura, higiene diària i fer revisions als especialistes pertinents d’una manera periòdica.