El grup municipal del PSC ha denunciat els "robatoris constants" que pateix des de fa uns mesos la deixalleria de Can Magí, coneguda com el Punt Verd del Centre. "Els lladres operen amb total impunitat", ha lamentat el portaveu socialista, Pere Soler. Per la formació política, aquesta situació genera "estrès" als treballadors del centre, que diàriament es troben amb tot regirat per l'actuació dels lladres. Electrodomèstics, metalls, vidres, mobles... serien els elements que robats per revendre.
Segons Soler, l'empresa concessionària de la deixalleria, TMA, ha presentat diverses denúncies als Mossos d'Esquadra. Tot i això, els socialistes diuen que el cos policial no pot fer-hi res perquè "les càmeres no funcionen i no hi ha alarma". El PSC també ha denunciat que els lladres trenquen cada dia les reixes i deixen els voltants del centre ple de residus que no volen, com trossos de vidre, electrodomèstics...
"Fa massa mesos que dura la broma i s'ha de posar remei ja", ha reclamant Soler, que reparteix la responsabilitat entre la concessionària i l'Ajuntament: "L'empresa hauria de posar els mitjans adequats però l'Ajuntament ha de garantir que es compleixin les mesures de seguretat". El Consistori "ho té una mica oblidat", ha lamentat, Soler, que ha recordat que ara hi ha visites d'escolars al Punt Verd de Can Magí.
És per això que el PSC reclama que en el concurs que s'ha de fer pròximament per adjudicar el servei de recollida de voluminosos i la gestió de les deixalleries es tinguin en compte aquests aspectes de la seguretat i s'incloguin a les clàusules. Fins llavors, per això, demana actuar per evitar els "robatoris constants" a la deixalleria de Can Magí.
Condicions laborals
El PSC ha constatat els "robatoris constants" arran d'unes visites que el grup municipal està fent en diferents empreses i serveis municipals per conèixer de prop la seva gestió. Així, també van anar al Punt Verd de Can Calopa, on es fa el compostatge de tot el que es recull a Can Magí.
Pere Soler ha assegurat que al centre de Can Calopa "es podria millorar la seguretat dels treballadors". I és que segons el socialista, els treballadors que hi ha (cinc o sis) no utilitzen màscares en un entorn on "hi ha males olors i moltes partícules".
A diferència del Punt Verd de Can Magí, que depèn exclusivament de l'Ajuntament de Sant Cugat, el de Can Calopa està controlat per l'Ajuntament i l'Àrea Metropolitana de Barcelona.
El Punt Verd de Can Magí
Situat a l'avinguda de Roquetes i gestionat per l'empresa TMA, el Punt Verd de Can Magí és la deixalleria principal de Sant Cugat. Segons el PSC, actualment hi treballen dues persones i s'hi fan tallers sobre el reciclatge als escolars santcugatencs.
Al Punt Verd de Can Magí s'hi poden portar:
Residus especials: residus tòxics i perillosos per a la salut de les persones i el medi:
- Fluorescents i bombetes de baix consum; piles; aerosols; bateries; olis de cotxe, anticongelants; frigorífics i aparells amb CFC; pintures, vernissos i dissolvents; insecticides i plaguicides domèstics; envasos de productes tòxics; productes de cosmètica (laques i acetona); radiografies, pneumàtics, tòners de fotocopiadores i impressores
Residus recuperables: que es poden reciclar per a ésser utilitzats fàcilment com a matèries primeres, alguns són potencialment perjudicials per al medi.
- Oli de cuina; roba i calçat; paper i cartró; vidre pla, transparent; vidre de color, ampolles de cava; esporga; ferralla i metalls; runa; aparells informàtics; petits electrodomèstics; cables elèctrics; fustes; voluminosos (trastos vells).
Envasos de plàstic i metall: que incrementen el volum de les deixalles i no es reciclen fàcilment.
- Llaunes fèrriques, llaunes d'alumini; envasos de plàstic HPDE (garrafes d'aigua, productes de neteja i higiene); envasos de plàstic PET (oli, aigua i refrescos); plàstic film (bosses de plàstic i embalatges); porexpan EPS (embalatges); brics.