El repte de l’habitatge: com evitar l’efecte expulsió

La de l'habitatge ha estat una de les principals problemàtiques a Sant Cugat durant el 2018

L’habitatge ha estat un dels temes centrals d’aquest 2018 a Sant Cugat, una de les ciutats més cares de tot l’estat. L’augment de preus ha aguditzat la dificultat per accedir a un habitatge a una part de la població i el debat públic ha reflexionat sobre quina és la millor manera de per fer-ne front. Segons el Ministeri de Foment, el preu de l’habitatge a Sant Cugat a data de tercer trimestre de 2018 era de 3.328 euros per cada metre quadrat.

Això suposa un augment del 10% respecte al tercer trimestre de 2017.  D’altra banda, el lloguer ha augmentat un 42% en quatre anys, segons l’informe anual del portal immobiliari Fotocasa. Segons el baròmetre inclusiu de l’Ajuntament de Sant Cugat, un 11% de la població no pot fer front a despeses bàsiques, un 50% dels quals té dificultats per pagar el lloguer i o la hipoteca.

/uploads/s1/20/66/10/87/b-hgc.jpeg

 

"Expulsió"

“No m’atreviria a dir que Sant Cugat no expulsa a ningú”, va afirmar l’alcaldessa de Sant Cugat, Carmela Fortuny, que es va mostrar “preocupada” per aquesta qüestió. El Sindicat de Llogaters, creat el 2017, ha intensificat la seva activitat durant el 2018 per posar a l’agenda pública aquesta problemàtica, tal com exposava una de les seves membres, Mariona Sòria: “A Sant Cugat hi ha una població amenaçada de ser expulsada”.

Justament, el Sindicat de Llogaters s’ha mobilitzat en diverses ocasions per reclamar mesures per fer front a l’augment del preu de l’habitatge i, a través de concentracions, ha denunciat desnonaments i n’ha pogut evitar-ne algun. De fet, aquest 2018 s’han fet públiques les dades de persones que van marxar de la ciutat durant el 2017 i, per primera vegada, hi va haver més santcugatencs que van fer les maletes per anar a altres poblacions catalanes que la gent que va arribar d’altres municipis del país.

Mesures correctores

Davant d’aquesta situació, l’Ajuntament de Sant Cugat ha tirat endavant diverses mesures per tal de disminuir la dificultat per accedir a un habitatge. Per una banda, s’ha compromès a destinar deu milions d’euros en cinc anys a construir habitatge de lloguer protegit, per construir un miler de pisos fins al 2027. D’altra banda, el Ple Municipal va aprovar una normativa per induir als promotors a destinar un 30% dels nous pisos a habitatges assequibles.

Adéu a cases del poble

La construcció d’habitatges ha anat augmentant també aquest 2018, després que durant els anys de la crisi patís una forta davallada. Tot i això, l’espai lliure als afores de Sant Cugat s’està acabant. Això ha provocat que la construcció es vagi acostant al centre de la ciutat i enguany s’han tirat a terra diverses cases antigues de poble, algunes centenàries, per construir noves edificacions.

Això està canviant la fesonomia d’alguns carrers santcugatencs. Un dels exemples és l’enderrocament de la casa d’Uniformes Prat al carrer de Sant Domènech.

 
Comentaris

Destaquem