El Consell Comarcal del Vallès Occidental està coordinant els diferents agents de la comarca amb l'objectiu de poder fer l'acollida de refugiats "amb garanties". L'entitat també ha manifestat el seu desacord amb el govern espanyol en qüestions com els terminis i recursos d’acollida. I és que dels 16.000 refugiats que es va comprometre a acollir l'estat, n'han arribat per ara menys de cent.
Una comissió tècnica, formada per representants del govern local de Sabadell, Sant Cugat i Terrassa, entitats com Càritas, Creu Roja i CCAR i la Univeristat Autònoma; ha portat a terme diferents actuacions per assegurar la màxima coordinació entre tots els municipis que estan disposats a fer aquesta acollida i entre tots els actors i agents que puguin tenir un paper destacat en l’atenció a les persones nouvingudes.
Aquest 11 de maig s'ha reunit el Consell d'Alcaldes i Alcaldesses del Vallès Occidental, on el secretari d’Igualtat, Migracions i Ciutadania de la Generalitat, Oriol Amorós, ha explicat les actuacions previstes en matèria de refugiats i ha destacat la feina feta per la comarca. L'alcaldessa de Sant Cugat, Mercè Conesa, hi ha participat.
Les actuacions del Vallès
Per tal de coordinar i preparar la comarca per l'acollida de refugiats, el Consell va tirar endavant el projecte 'Amb les persones refugiades. El Vallès, comarca acollidora'. Algunes mesures que s'han materialitzat són:
- Coordinació amb el Govern català a través del Comitè per a l’acollida de les persones refugiades
- Realització de l’inventari dels recursos existents, a l’espera de la campanya de sensibilització de la Generalitat de Catalunya
- Actualització del Pla d’Acollida comarcal per a persones nouvingudes i posada en marxa del Servei de Primera acollida en municipis de menys de 20.000 habitants
- Ampliació del catàleg de llengües, cerca de traductors i incorporació de nous perfils al Servei de Traducció i Interpretació per a persones nouvingudes procedents dels països amb sol·licitants d'asil: àrab oriental (Síria), Farsi (Iran), Paixtu (Pakistan), Ucraïnès, etc.
- Resposta a la demanda d’informació dels municipis i creació d'un espai al web del Consell Comarcal
- Habilitació d'un correu electrònic, on la ciutadania pot oferir la seva col·laboració en allotjaments, acompanyaments, formació de català... Aquesta informació es creuarà amb la fitxa d'inventari de recursos per enviar a través del portal de tràmits de la Generalitat
- I també es treballa en la sensibilització a la població de la comarca sobre la realitat de les persones refugiades. En aquest sentit, s’incorporarà a la Guia d’Activitats Educatives 2016-17 un taller per als centres educatius impartit per una entitat del sector.