Els àngels de la guarda dels gats a Sant Cugat

El TOT visita una colònia de gats amb Lluís Vidal i Yvonne Dachs, que cuiden felins dels carrers de Sant Cugat, per conèixer la seva tasca

Els alimenten. Els cuiden. Els fan refugis per l'hivern. Els esterilitzen. Els busquen cases d'acollida. I, si estan malalts, se'ls emporten a casa. Són els àngels de la guarda dels gats a Sant Cugat. "Ningú més se n'ocupa", diu el santcugatenc Lluís Vidal, un especialista en el rescat de gats i que des de fa uns mesos s'ha implicat, amb la col·laboració d'Yvonne Dachs i Maria Rosa Borrell, en l'atenció dels gats dels carrers de Sant Cugat.  "Hi ha un problema", afirma Vidal, que ha comptabilitzat uns 1.700 felins vivint pels carrers.

Lluís Vidal va fundar, conjuntament amb Borrell, La Ciutat dels Gats, una entitat que des del 1997 treballa per esterilitzar i alimentar felins del carrer. Vidal va ser, per exemple, qui va rescatar l'últim gat de La Monumental abans que s'hi construïs el centre comercial. Ara, porten la seva tasca a Sant Cugat, on han signat un conveni amb l'Ajuntament per tal de fer-se càrrec de les esterilitzacions. En dos mesos, han esterilitzat més d'un centenar d'individus i la previsió pel 2017 és arribar a entre 300 i 500 animals.

L'Ajuntament informa a l'entitat, a partir d'instàncies de veïns, dels punts on hi ha colònies de gats. Lluís Vidal i els seus companys s'hi desplacen per capturar i esterilitzar tots els animals, ja que és la manera de controlar la població. Després d'operar-los, els tornen a deixar al seu hàbitat. "El gat és molt territorial, allà on neix, és on morirà.  L'experència ens diu que els gats del carrer que hem portat en un refugi, s'acaben morint", explica.

Lluís Vidal també vol destacar la implicació del regidor de Medi Ambient, Joan Puigdomènech, en la protecció dels gats; ja que és amb ell qui han iniciat les tasques d'esterilització, la manera d'assegura un control en la població dels gats. A més, celebra la col·laboració de centres veterinaris santcugatencs, que els ofereixen esterelitzacions a preu més reduït, com són Veterinos i Veterclinic.

Cases d'acollida i gats malalts

S'encarreguen d'alimentar més de 200 gats del carrer FOTO: Artur Ribera

L'equip de voluntaris de La Ciutat dels Gats s'encarrega també d'alimentar gats del carrer santcugatenc. Actualment, donen menjar a uns 200 gats de set colònies diferents. "Per establir una colònia, busquem una alimentadora que se n'encarregui", destaca Lluís Vidal. L'associació compta amb una trentena de socis, que són els qui possibiliten finançar els 1.500 euros mensuals en alimentació que reparteixen pels gats del carrer.

"La colònia de gats és un mateix grup que es coneixen entre ells i s'avenen. Nosaltres procurem que no els hi falti menjar", exposa Vidal. El TOT ha pogut visitar amb ell i Dachs una colònia d'uns 13 gats. Només arribar, els gats ja coneixen el soroll del cotxe i, com que ja saben que arribar el menjar, van sortint tots i es van acostant a Yvonne Dachs, l'encarregada d'alimentar aquesta colònia.

En aquesta colònia, l'Ajuntament ha instal·lat una caseta de fusta que serveix per deixar part del menjar a dins i que no se l'emportin els senglars. Tot i això, segons apunten, només n'hi ha tres pel municipi.

Cases d'acollida

Un gat silvestre, en una colònia de Sant Cugat FOTO: Artur Ribera

La tasca de les alimentadores, i és que totes són dones, va més enllà d'alimentar als gats. "Si veuen que algun animal sembla malalt o li passa alguna cosa, ens avisen", destaca Lluís Vidal. Ell mateix i els dos col·laboradors s'encarreguen de capturar-los, portar-los al veterinari i, si cal, emportar-se'ls a casa per recuperar-se. Maria Rosa Borrell té una trentena de gats a casa seva. "Som com un refugi també", apunta el santcugatenc.

I és que també fomenten l'adopció. Quan van a les colònies, sovint detecten algun gat domèstic que ha estat abandonat. "Els gats salvatges no s'acosten i no es deixen tocar. Quan veiem algun individu molt carinyós, veiem que havia estat en una família i ens l'emportem per intentar trobar-li una casa d'acollida", assenyala Vidal.

Sobre refugis, demanen a l'Ajuntament que, en el marc del projecte de refugi d'animals que s'ha de fer a Sant Cugat, els cedeixi un terreny per poder fer un espai específic per gats.

Enverinaments

"El gat del carrer té un problema quan es queixa un veí", lamenta Lluís Vidal. En aquest sentit, Yvonne Dachs denuncia que alimentadores de gats han rebut "insults" i "amenaces" d'alguns veïns que no els hi agrada veure gats pel carrer.

Dachs també afirma que han vist diversos "casos d'enverinement" en colònies de gats. Fins i tot en un cas, a la zona de Can Picanyol, un veí va amenaçar en matar tots els gats de la zona i, poc després, va haver-hi enverinements. "Hi ha gats que pateixen molt", conclou.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem