Enguany els catalans menjarem prop de 700.000 mones artesanals -unes 480.000 a la demarcació de Barcelona- un 2% més que l’any passat, segons informa en un comunicat el Gremi de Pastisseria de Barcelona i Província.
La xifra es manté molt estable d’any en any, probablement per l’arrelada tradició que fa que els padrins la regalin als fillols. Les vendes, que abans es repartien durant els dies de Setmana Santa, ara es concentren el Diumenge i Dilluns de Pasqua.
Les figuretes de Pasqua
Mones d’autor amb formes d’animals, el Barça i Ladybug, els Trolls, la Patrulla Canina, les nines Gorjuss, Pokemon o Star Wars són els protagonistes de la Pasqua d’aquest any, assegura el Gremi. La corrent més clàssica continua recorrent als personatges de televisió o cine més demanats pels nens, mentre moltes pastisseries creen figures pròpies més innovadores: tot tipus d’animals fets a partir d’ous i esferes de diferents mides i colors, dissenys amb motllos únics i a mida. El Barça també despunta aquest any com a temàtica gràcies a la remuntada i als compromisos a Champions i Lliga al voltant de Setmana Santa.
El Gremi de Pastisseria de Barcelona i Província recorda que darrere una mona de pastisseria hi ha més de tres hores de feina de mitjana, entre crear els motllos o tallar els patrons per formar les figures, treballar la xocolata, unir les peces, pintar-les i decorar-les amb figuretes. Es tracta d’un treball artesanal amb cacau de qualitat, sense additius, oli de palma, greixos trans o colorants azoics. En molts casos, al cost de temps i ingredients de qualitat s’hi suma també el de les figuretes, que es pot moure entre els set i els 12 euros.
Com apunta el president del Gremi, el pastisser Elies Miró, "no competim amb la mona industrial del supermercat, senzillament oferim un producte diferent amb xocolata de qualitat, molt més saludable, artesanal i amb dissenys exclusius”.
Com altres peces de pastisseria artesana, les mones actuals segueixen noves tendències com la reducció de sucre a la clàssica tortada (amb pa de pessic, mantega, gema, xocolata, i fruita confitada). Els pastissers responen així a la preocupació per reduir el consum de sucres i greixos i a la preferència per sabors menys dolços.
Barcelona, un referent en el treball de la xocolata
Actualment, la capital catalana s’ha convertit en un punt de comercialització i difusió de xocolata per Europa, i conseqüentment, de les mones de Pasqua. Aquest fet però, té els orígens al segle XV i al llarg dels anys ha anat evolucionant fins arrelar-se la tradició de menjar pastissos amb els ous de xocolata durant la festivitat de Setmana Santa.