Els joves de la Floresta han recuperat un espai de trobada al barri amb la posada en marxa del Casal de Joves al Centre Obert, a les pistes de Can Llobet. Una projecte nascut des de la comissió d'educació del Consell de Barri i que vol donar una alternativa d'ocis als florestans.
"No hi ha cap espai pels adolescents de dotze a divuit anys i vam pensar que estaria bé reobrir l'espai jove. Totes les entitats educatives del barri vam estar d'acord en què era una prioirtat", destaca Manel Berenguer, un dels impulsors de la iniciativa, que té la voluntat d'acabar traslladant-se als baixos del Centre Social i Sanitari.
"Hem estat quinze anys sense Casal Jove a la Floresta", lamenta Manel Berenguer, que recorda l'experiència anterior: "Jo hi havia anat i en tinc molts bons records. Fins i tot havíem fet viatges per Europa i el camí de Santiago". Tot i això, l'espai va acabar tancant: "L'Ajuntament el va traslladar al Casino i va ser un fracàs perquè les sales eren estèrils, no deixaven penjar pòsters... Ho van tancar i van acabar col·locant la ràtio de l'espai jove de la Floresta a Mira-sol".
En aquest sentit, un altre dels impulsors del projecte, Nahuel Quimasó, assenyala que faltava "un punt de trobada pels joves a la Floresta". Amb aquest esperit i la voluntat d'oferir un espai per adolescents del barri i serveis i tallers va néixer el nou Casal de Joves.
Com és?
Ubicat ara al Centre Obert de les pistes de Can Llobet, on comparteix espai amb el l'Agrupació Escolta, el Casal Jove de la Floresta obre les seves portes els dimarts i dijous de 17 a 21 hores amb l'objectiu de crear un punt de trobada. Per ara, s'organitzen tallers d'escriptura i estan preparant competicions de jocs de taula, de ping pong o concerts de rap. Per ara, l'espai està adreçat a majors de 18 anys.
La voluntat per la gestió de l'espai, explica Quimasó, és acabar formant una assemblea de joves de diferents àmbits que impulsi activitats i tallers de tot tipus al Casal.
Més enllà de l'espai pels majors de 18 anys, una de les prioritats és oferir un punt de trobada i d'activitat pels adolescents d'entre 12 i 18 anys, que no tenen cap espai per ells al barri. És per això que estan pendents de contractar, a través de l'Ajuntament, un treballador social que dinamitzi aquest col·lectiu.
"Hi ha una part de la joventut de la Floresta que està molt organitzada però hi ha una part que tenen un oci passiu, avorrit, poc constructiu i tòxic", lamenta Nahuel Quimasó. Un dels objectius del Casal serà intervenir en aquests adolescents per proposar alternatives d'oci.
Per això, volen organitzar unes sessions de formació sobre drogues per ells mateixos i altres treballadors de l'Olímpyc Floresta FS o el CAU, amb l'objectiu que la gent que estigui en contacte amb joves del barri tingui eines per actuar en aquests contextos.
Present i futur
El Casal Jove de la Floresta va començar a funcionar a finals de 2016 al Centre Obert del barri, un espai municipal que també fa servir el CAU. "Per començar, no està malament. I el CAU també és part del jovent del barri", exposa Manel Berenguer. En aquest sentit, agraeixen la col·laboració de l'Ajuntament en la cessió de l'espai. "Hi ha molts col·lectius joves de Sant Cugat que no han tingut el suport que nosaltres hem rebut de l'Ajuntament, però el nostre és un projecte de tot el barri i que comparteixen tots els veïns", assenyala Nahuel Quimasó.
Tot i això, el projecte de Casal de Joves ja va néixar amb l'objectiu d'acabar instal·lant-se als baixos del Centre Social i Sanitari, un espai actualment a l'aire lliure i que no té cap ús. Per això, van presentar el projecte als pressupostos participatius de Sant Cugat, on, tot i tenir gairebé 900 vots, no va sortir seleccionat.
"Hi ha promeses de l'Ajuntament, però de moment no hi ha dates ni calendari previst", diu Berenguer sobre les obres de tancament i adequació de l'espai del Centre Social i Sanitari. De fet, CUP-PC, ICV-EUiA i ERC-MES presenten una moció al ple municipal de febrer per tal de demanar al Consistori aquestes actuacions.