Els orígens del carrer Sant Domènec els trobem a l’edat mitjana, quan es començaren a edificar els laterals del traçat de l’antiga via romana que anava cap a Terrassa i Martorell. En els seus inicis era considerat com una prolongació del carrer Major, tot i que a partir del segle XVII se’l comença a anomenar carrer de Dalt en contraposició amb el carrer de Baix, que actualment són els carrers Santiago Rusiñol i Santa Maria. Al final del carrer hi havia ubicada la creu de terme, situada estratègicament a una cruïlla de camins: el de Rubí, el de Terrassa o camí dels Monjos i el de la Vall del Llobregat. Fou als anys quaranta quan es decidí traslladar-la dins del recinte del Monestir, a l’antic hort de l’Abat, on encara es pot observar avui en dia.
És un carrer molt important a nivell patrimonial, ja que conserva les cases més antigues de Sant Cugat, com per exemple Can Matas i la casa on avui en dia hi ha la Penya Blaugrana.
Can Matas és una antiga masia els orígens de la qual es remunten al segle XIV. L’edifici que queda avui en dia és fruit d’una sèrie de modificacions i afegits que s’han anat duent a terme al llarg dels anys. D’època antiga se’n conserva el parament de carreus (pedra tallada que feia la funció de totxo) a la banda esquerra de la façana. També en destaca el seu portal dovellat de punt rodó. La part de maó és d’època més avançada.
La família Matas fou especialment rellevant a Sant Cugat, atès que foren els que encarregaren la construcció, al segle XVIII, de l’ermita de Sant Domènec, d’on provindria el nom actual del carrer.
Pel que fa la casa de la Penya Blaugrana, també s’hi pot apreciar un porta d’estil gòtic que comunica amb Can Matas i un portal d’entrada dovellat de punt rodó.
Què hi veiem a la foto
A la foto s’hi pot apreciar l’inici del carrer de Sant Domènec per la part on comença el passeig de la Creu. La primera casa de l’esquerra és ca l’Oristrell, i s’hi pot observar una petita placa situada a la façana on s’hi indicava el nom de Sant Cugat, ja que era l’entrada al poble venint de Rubí i Terrassa. La segona casa de l’esquerra era ca la Sofia la Planxadora. Al fons i sobresortint s’hi veu la casa de Can Matas.
L'autor de la fotografia és desconegut. Col·lecció família Pujol, AHSCV.